Tyrimas: Lietuvos startuoliai geriausiai atsilaikė prieš pandemiją

Pirmą 2020-ųjų pusmetį investicijos į startuolių kompanijas Lietuvoje sudarė 34,5 mln. EUR ir buvo 56% didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, rodo trečio kasmetinio „Startup Wise Guys“ akceleratoriaus kartu su „EIT Digital“ atlikto tyrimo „Baltic Startup Scene Report“ duomenys. Lietuvos startuolių finansavimo rodiklis šiuo laikotarpiu buvo geriausias tarp trijų Baltijos valstybių.

Pirmą 2020-ųjų pusmetį investicijos į startuolių kompanijas Lietuvoje sudarė 34,5 mln. EUR ir buvo 56% didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pirmą 2020-ųjų pusmetį investicijos į startuolių kompanijas Lietuvoje sudarė 34,5 mln. EUR ir buvo 56% didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 4:14 PM, atnaujinta Dec 15, 2020, 4:33 PM

Tyrimo duomenimis, jau nuo 2018 m. investicijos į Lietuvos startuolius gerokai pranoko Latvijos rodiklį, o praėjusių metų pabaigoje lietuviškai drabužių platformai „Vinted“ pritraukus 128 mln. EUR investiciją, bendras 2019 m. mūsų šalies startuolių finansavimas (173,7 mln. EUR) priartėjo prie nuolatinės regiono lyderės Estijos (247,8 mln. EUR).

Apžvalga taip pat rodo, kad praėjusių metų pabaigoje Lietuva pirmavo Baltijos regione pagal ankstyvųjų (angl. „seed“ ir „pre-seed“) startuolių finansavimo sandorių skaičių. Nors pirmąjį šių metų pusmetį Estijos startuoliai pritraukė net 159,5 mln. EUR investicijų, statistiškai visas mūsų šalies startuolių sektorius parodė didžiausią metinį prieaugį pirmosios pandemijos bangos metu.

„Startup Wise Guys“ Baltijos šalių startuolių apžvalgos projekto vadovė ir strateginė patarėja Goda Juškevičiūtė komentuoja, kad šių metų rezultatai iliustruoja Lietuvos bei viso Baltijos regiono startuolių ekosistemos kuriamą vertę visuomenei ir ekonomikai.

„Investicijų į startuolių bendroves santykis vienam gyventojui Baltijos šalyse yra apie 5 kartus didesnis nei visame Vidurio ir Rytų Europos regione, o tai liudija apie mūsų verslininkų ir kūrėjų potencialą bei efektyvią inovatyvių verslų ekosistemą.

Be to, investicijos į startuolius Baltijos regione per pirmąjį pandemijos pusmetį paaugo – tai įrodo, kad inovatyvūs verslai ilguoju laikotarpiu yra atsparesni įvairiems rinkos sukrėtimams.

Lietuva Baltijos šalyse išsiskyrė ir didžiausiu moterų įsitraukimu į startuolių ekosistemą, o šiemet išdavė daugiausia startuolių vizų regione – neabejojame, kad startuolių vadovų ir komandų narių įvairovė prisideda prie tolesnio rinkos stiprėjimo“, – sako G.Juškevičiūtė.

Tyrimo duomenimis, 2019-aisiais didžiausi startuolių finansavimo sandoriai Baltijos šalyse buvo „Vinted“ (128 mln. EUR, Lietuva), „Bolt“ (128 mln. EUR, Estija) ir „Zego“ (37,5 mln. EUR, Estija).

Pirmą šių metų pusmetį Estijos „Bolt“ pritraukė dar 100 mln. EUR investiciją, stipriai pranokusią visus likusius regiono sandorius. Lietuvoje pirmą 2020-ųjų pusę ryškiausia buvo 8,6 mln. EUR investicija į pinigų perlaidų bendrovę „TransferGo“.

Apžvalgos sudarytojų ir ekspertų vertinimu, Lietuvoje šiuo metu perspektyviausi finansinių technologijų, programinės įrangos kaip paslaugų (angl. FinTech, SaaS) ir transporto bei judumo sričių startuoliai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.