Sezamų sėklose aptikus kenksmingos medžiagos likučių – visoje ES griežtinamos kontrolės priemonės

Pastaraisiais mėnesiais maisto saugos specialistams nerimą kelia nauja grėsmė – iš Indijos importuojamose sezamų sėklose ar maisto produktuose, kurių sudėtyje yra šių sėklų, nustatomi etileno oksido likučiai, viršijantys leistinus kiekius.

Iš Indijos importuojamose sezamų sėklose nustatomi etileno oksido likučiai, viršijantys leistinus kiekius.<br>unsplash.com nuotr.
Iš Indijos importuojamose sezamų sėklose nustatomi etileno oksido likučiai, viršijantys leistinus kiekius.<br>unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2020, 1:27 PM

Dėl to per kelis š. m. mėnesius visoje Europos Sąjungoje registruota daugiau kaip 300 tokių atvejų, dėl kurių uždrausta sezamų sėklų ir kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra užterštų sezamo sėklų, realizacija.

Lietuvoje dėl šių priežasčių buvo uždrausta virš 1500 kg įvairių maisto produktų prekyba – ekologiška šviežia sezamų pasta, šaldyti konditerijos gaminiais su sezamo sėklomis, keliomis ekologiškų ir įprastinių sezamo sėklų (naudotų kitų produktų gamybai) partijomis, batonėliais su lazdyno riešutais ir riestainiais „beigeliai“ su sezamo sėklomis.

Pirmoji informacija apie nustatytus etileno oksido kiekius, viršijančius leistinas normas (0,05 mg/kg), Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF buvo paskelbta šių metų rugsėjo pradžioje.

Nustatyta, kad užterštos sezamų sėklos dažniausiai yra kilę iš Indijos. Specialistai pabrėžia, kad visais atvejais ES kontrolės institucijos nedelsdamos ėmėsi atitinkamų veiksmų apsaugoti vartotojus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pagal gautą informaciją įmonėms, kurios importavo, tiekė rinkai ar gamino produktus su užterštomis sezamo sėklomis, davė privalomuosius nurodymus nedelsiant nutraukti šių produktų naudojimą ir realizaciją, susigrąžinti išplatintus produktus iš tiekėjų bei vartotojų ir juos sunaikinti.

Etileno oksidas Indijoje buvo naudojamas kaip dezinfekavimo priemonė, daugiausia siekiant slopinti bakterijų (pvz. salmonelių) augimą, sandėliuojant sezamų sėklas. Tai galėjo būti įprasta, kelis metus taikyta praktika, nes daugelyje ne ES šalių etileno oksidas buvo gana populiari sandėliuojamų produktų apsaugos priemonė – fumigantas.

Etileno oksidas yra cheminė medžiaga, priskiriama 1-os grupės kancerogenams ir galinti sukelti įvairias vėžines ligas. Ši medžiaga kenksminga vartojant nuolat ilgesnį laiką.

Todėl Europos Sąjungoje yra nustatyti griežti šios medžiagos likučių maisto produktuose kiekio ribojimai, t. y. didžiausia leistina šio pesticido liekanų koncentracija negali viršyti 0,05 mg/kg (etileno oksido ir 2-chloretanolio suma, išreikšta kaip etileno oksidas). Be to, šios medžiagos negali būti ir Europoje naudojamų augalų apsaugos produktų sudėtyje.

Europos Komisija, siekdama užtikrinti į ES įvežamų produktų saugą bei vartotojų sveikatą, nedelsiant sustiprino importuojamų iš ne ES valstybių sezamo sėklų pasienio kontrolę.

Nuo šių metų spalio įsigaliojo nauji reikalavimai, kad į ES galima importuoti tik tas indiškų sezamo sėklų siuntas, kurios yra ištirtos dėl etileno oksido likučių, atliktus laboratorinius tyrimus, o tyrimų rezultatai privalo atitikti ES teisės aktų reikalavimus.

Tai turi patvirtinti atitinkamas laboratorinių tyrimų protokolas, pridedamas prie kiekvieną sezamų sėklų siuntą lydinčio sertifikato. Kaip laikomasi šio reikalavimo, kontroliuojama visuose ES, taip pat ir Lietuvos, pasienio postuose.

Minėtas ES teisės aktas numato ir papildomas Indijos kilmės sezamų sėklų siuntų patikras. Siekiant įsitikinti, ar jose nėra pesticidų liekanų, bus tiriama 50 proc. visų importuojamų siuntų, o nustačius neatitikimų bus tikrinama visa iš konkrečios šalies ir konkretaus gamintojo atvežama produkcija.

Europos Komisija yra sudariusi sąrašą patvirtintų laboratorijų, kuriose gali būti tiriami į ES importuojamų sezamo sėklų mėginiai. Šie tyrimai yra ganėtinai sudėtingi, todėl ne visose laboratorijose įmanoma juos atlikti. Pavyzdžiui, Lietuvoje nėra laboratorijos galinčios ištirti šio pesticido likučių. Todėl tiek Lietuva, tiek kitos ES šalys, galės naudotis Europos Komisijos patvirtintų laboratorijų paslaugomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?