Daugiabučių renovacijos karantinas nesustabdė

Nuo 2013 m. vykdant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą iki šiol atnaujinta daugiau nei 2600 daugiabučių, o investicijos siekia apie 740 mln. eurų. Pastaraisiais metais renovacijos tempai didėja. Nepaisant šalyje įsivyravusio karantino, šioje srityje darbai nestoja. Darbai vyksta, tačiau kai kurie procesai keičiasi kartu su karantino sąlygų įvedimu. „Renovacijos projektų administratoriai yra svarbi grandis visame daugiabučių modernizavimo procese. Būtent jie daugiausia bendrauja su gyventojais ir atstovauja savininkų interesams.

 Renovuotas daugiabutis Zarasuose.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Renovuotas daugiabutis Zarasuose.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-22 09:00

Tiesa, karantino laikotarpiu kyla sunkumų bendraujant su gyventojais, nes negalime vykdyti gyvų susirinkimų. Visa komunikacija šiuo metu vyksta raštu, todėl kai kurių sprendimų priėmimas ir nuotolinis balsavimas gali trukti iki 7 savaičių“, – teigia Druskininkų butų ūkio direktorė ir Lietuvos butų ūkio asociacijos prezidentė Vladzė Prunskienė.

Jos teigimu, gyvų susirinkimų ir konsultacijų metu gyventojams lengviau priimti sprendimus, tačiau dabar darbai vyksta atsižvelgiant į esamas sąlygas. Komunikacijai su gyventojais naudojamos pašto dėžutės, skelbimų lentos ir savitarnos svetainės. Dalis gyventojų naudojasi elektroninėmis priemonėmis, dalis – ne. Šiuo metu procesai vyksta lėčiau, tačiau sprendimai priimami ir renovacija nesustoja.

Pandemijos sukeliami sunkumai statybų aikštelėje

Didžioji dalis projektų sėkmingai įgyvendinami ir tikimasi, kad ilgalaikių neigiamų pasekmių nesukels. Tačiau vertinant trumpalaikėje perspektyvoje tikėtina, kad dalis projektų gali vėluoti.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta pažymi, kad vėlavimai galimi dėl pandemijos sukeliamų tam tikrų sunkumų: „Pagrindinė problema, su kuria susidūrėme pastaraisiais mėnesiais, yra sumažėję statybiniai pajėgumai, nes dalis statybininkų per pandemiją išvyko iš Lietuvos. Taip pat rangovai karantino metu susidūrė su statybinių medžiagų trūkumu, jų vėlavimu. Procesą stabdo ir tai, kad vykdant kai kuriuos darbus, pavyzdžiui, keičiant langus ar santechniką, reikia patekti į butų vidų.“

Renovacijos nauda – patenkinti gyventojai ir energijos sutaupymas

Renovacijos rezultatus ir privalumus galima matyti jau dabar. Gyventojai įvertina renovacijos suteikiamą naudą – gražesnę aplinką, mažesnius mokesčius už šildymą, gamtos tausojimą. Rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su BETA atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas parodė, jog didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės (85 proc.) gerinimo, ir norėtų atnaujinti savo daugiabutį (79 proc.).

Reikšmingas ir energijos sutaupymas: „Šiandien apie šimtą tūkstančių šeimų gyvena atnaujintuose daugiabučiuose, kuriuose vidutiniškai sutaupoma 50–70 proc. šilumos energijos. Renovuotų daugiabučių bendrai pasiektas skaičiuojamasis sutaupytas šilumos energijos kiekis sudaro 770 GWh per metus, o CO2 emisija sumažėjo 180 tūkst. tonų per metus“, – pasakoja V.Serbenta.

Daugiabučių modernizacija artėjančiais metais

Renovacijos tempai ateityje tik didės, numatoma, kad iki 2050 metų Lietuvoje iš viso turėtų būti atnaujinta apie 30 tūkst. daugiabučių. BETA šiuo metu turi net 4 paskelbtus galiojančius kvietimus teikti paraiškas: daugiabučių namų renovacijai, mažajai renovacijai, atsinaujinantiems energijos šaltiniams diegti daugiabučiuose ir privačių juridinių asmenų visuomeninės bei gamybinės paskirties pastatų renovacijai.

„2021 metais bus tęsiamas daugiabučių namų atnaujinimas, daugiau dėmesio bus skiriama atsinaujinančių energijos šaltinių diegimui skatinti. Visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, net 63 proc. renovuotinų namų gyventojų norėtų diegti inovatyvias taupymo priemones savo daugiabutyje“, – teigia V.Serbenta.

Nepaisant karantino keliamų trukdžių, šiuo metu įgyvendinama apie 570 daugiabučių atnaujinimo projektų, dar daugiau nei 1000 projektų yra skirtingos parengimo stadijos. Šiemet pasirašyta 390 daugiau nei 160 mln. eurų vertės naujų kredito sutarčių, nupirkta 290 beveik 140 mln. eurų vertės statybos rangos darbų.

Gauti konsultaciją būsto atnaujinimo klausimais galima paskambinus nemokama telefono linija 8 800 20 012.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.