Viltį praradusių verslininkų nebestabdo ir tūkstantinės baudos – atsidaro ir kviečia klientus

Dėl karantino suvaržymų verslininkams išseko kantrybė – į vyriausybių nurodymus spjauna ne tik lenkai, italai, bet ir turkai – ne vienoje šalyje jau kilo vadinamasis restoranų maištas: kad išvengtų bankroto, verslininkai atsidarė savo įstaigas nepaisant valdžios įvestų draudimų, baudų ir grėsmės būti išbrauktiems iš valstybės paramos programų.

Lenkijoje vienas po kito atsidarinėja restoranai, viešbučiai ir sporto kompleksai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijoje vienas po kito atsidarinėja restoranai, viešbučiai ir sporto kompleksai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 100 barų Ankaroje savininkai ir darbuotojai surengė protestą. <br> Stop kadras
 100 barų Ankaroje savininkai ir darbuotojai surengė protestą. <br> Stop kadras
  100 barų Ankaroje savininkai ir darbuotojai surengė protestą. <br>  Stop kadras
  100 barų Ankaroje savininkai ir darbuotojai surengė protestą. <br>  Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-02-14 19:11

Protestuoja ir viešbučių bei sporto kompleksų savininkai. Šią savaitę savitą protesto akciją surengė sporto klubai Lietuvoje.

Lenkijoje vienas po kito atsidarinėja restoranai, viešbučiai ir sporto kompleksai. Dar sausį socialiniuose tinkluose ėmė plisti grotažymė #OtwieraMY (#MesAtsidarome). Taip norėta įspėti valdžią apie verslo ketinimus. Vasarį pereita prie konkrečių veiksmų.

Ir nors 2021 m. vasario 1 d. Lenkijoje kai kurie suvaržymai buvo palengvinti – vėl atsidarė muziejai ir parduotuvės prekybos centruose – esminiai draudimai tebegalioja. Kino teatrai, teatrai, sporto klubai ir viešbučiai vis dar uždaryti, kavinės ir restoranai gali maistą tiekti tik išsinešti.

Varšuvos aludė, garsi tuo, kad jos sienas dengia papuošimai iš alaus dangtelių, feisbuke pajuokavo, kad persivadins į „Varšuvos alaus dangtelių muziejų“, kad galėtų ir vėl įsileisti klientus, rašo gazeta.ru.

Lenkiškoji fitneso federacija, ne kartą raginusi nutraukti karantiną, vietos žiniasklaidai pranešė, kad vasario pradžioje atidarys 1,6 tūkst. sporto įstaigų.

Lenkijos vyriausybė įspėjo, kad pažeidėjai bus nubausti 8 tūkst. JAV dolerių baudomis. Be to, juos išbrauks iš valstybinės paramos programos, kuri skiriama nuo pandemijos nukentėjusiam verslui.

Protestuotojų atsirado ir Belgijoje. Pepinsterio komunoje vieno baro šeimininkė protesto vardan apsigyveno savo bare, o praeivius ėmė kviesti „į svečius“.

„Kaimas be kavinės – miręs kaimas“, – pareiškė ji vietos žiniasklaidai. Moters įsitikinimu, nors vyriausybė padeda restoranams, to negana, kad tai išgelbėtų verslą nuo bankroto.

Italijoje nuo sausio 15 d. iki vasario pradžios neteisėtai atsidarė 50 tūkst. maitinimo įstaigų, pranešė „Euronews“.

Šalyje galiojančios taisyklės leidžia maistu prekiauti tik jį duodant išsinešti, be to, klientus draudžiama aptarnauti po 18 val.

„Ribojimai, kuriuos įvedė valdžia esant tokiai taip vadinamai ypatingai padėčiai, pažeidžia mus ir psichologiškai, ir ekonomiškai“, – televizijos kanalui sakė restorano Romoje „Loste Ria“ direktorius.

„Atsidarėme, nes turiu šeimą – žmoną ir tris vaikus. Gyvename atskirai. Per tris savaites nebuvo galimybės jiems kas savaitę įduoti pinigų, kad galėtų nusipirkti maisto produktų ir nors kaip užpildytų šaldytuvą. Mums ateina galas“, – kalbėjo vienos įstaigos virėjas, panoręs likti nepristatytas.

„Jei atidarau restoraną ir dirbu iki 22 val., kaip ir daugelis kitų, mano klientai koronavirusu užsikrės, o tie, kurie eina į prekybos centrus, važinėja autobusais, neužsikrės?

Uždarykite visas komercines įstaigas, kaip kad buvo pernai metų kovą. Su tuo sutikčiau. Tačiau nepriversite manęs uždaryti restorano, kai kitose sferose veikiantys verslai toliau dirba“, – „Euronews“ kalbėjo restorano Romoje vadovas „Fuoco&Farina“ Maxas Vietri.

Masiniai protestai vyksta ir Juodkalnijoje. Dar lapkritį Viešojo maitinimo darbuotojų sandrauga parlamento vadovą įspėjo apie savo planus, tačiau valdžia į tai niekaip nesureagavo.

„Mums tai – išlikimo klausimas. Šioje šakoje dirba apie 20 tūkst. žmonių. Atsidarome savo įstaigas ir dirbsime kaip anksčiau, laikydamiesi saugaus atstumo tarp svečių. Esame pasirengę atsakyti už savo veiksmus“, – atvirame laiške parašė restoranų atstovai.

Turkijos sostinėje Ankaroje sukilo vienuolika mėnesių uždarytų barų savininkai. Šio pirmadienio vakarą jie pirmą kartą per vienuolika mėnesių atvėrė maitinimo įstaigas ne tam, kad dirbtų, o protesto vardan.

Daugiau nei šimto barų savininkai ir darbuotojai surengė protestą, kuriame mušė būgnus – taip rodė prieštaravimą Turkijos vyriausybei.

Restoranai, kavinės, kirpyklos ir prekybos centrai Turkijoje veikia nuo 10 iki 20 val. Maistą galima užsisakyti tik išsinešti, tačiau svarbu paminėti, kad barai ir naktiniai klubai yra vieninteliai verslai, kurie liko uždaryti, o Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas dažnai kritikuoja alkoholį kaip moraliai žalingą visuomenei.

Šią savaitę, siekdami Vyriausybės dėmesio, drastiškų priemonių ėmėsi ir sporto klubai Lietuvoje.

Vilniuje įsikūrusio sporto klubo treneriai surengė treniruotę didžiausiame sostinės prekybos ir pramogų centre. Dauguma klubų atsidūrė ties bankroto riba ir baiminasi, kad juos ištiks pirmo karantino neišgyvenusių klubų likimas.

Pagal Vyriausybės nustatytas taisykles, prekybos centruose žmonėms leidžiama lankytis, o sporto klubuose – ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.