Patalpų dezinfekcijai – kauniečių sukurtas paprastas ir efektyvus ginklas

Kaune įsikūrusios bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ sukurta patalpų dezinfekavimo technologija „Dezifog“ – unikali ir itin veiksminga.

Bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ vadovas Tomas Degutis.
Bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ vadovas Tomas Degutis.
Naudoti „Dezifog“ įrangą nereikia jokio specialaus pasiruošimo.
Naudoti „Dezifog“ įrangą nereikia jokio specialaus pasiruošimo.
„Efektyvių saugos sprendimų“ specialistai kartu su Italijos gamintoju patalpų dezinfekcijai pritaikė saugos generatorius, naudojamus apsaugai nuo vagysčių.
„Efektyvių saugos sprendimų“ specialistai kartu su Italijos gamintoju patalpų dezinfekcijai pritaikė saugos generatorius, naudojamus apsaugai nuo vagysčių.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-02-15 07:00, atnaujinta 2021-02-15 09:07

Ji jau pelnė pripažinimą tiek Europoje, tiek JAV, o preparato poreikį smarkiai sustiprino tebesitęsianti kova su koronavirusu.

„Niekas panašaus veiksmingumo produkto nėra pagaminęs ir šiuo metu negali pasiūlyti rinkai“, – įsitikinęs bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ vadovas Tomas Degutis.

Abejones išsklaidė kauniečių technologijos įvertinimas nepriklausomoje laboratorijoje „J.S.Hamilton Baltic“, o tai dar plačiau atvėrė vartus į užsienio rinkas. Bendras įmonės klientų skaičius jau perkopė 500 ribą. Bendrovės klientai džiaugiasi atradę itin efektyvų ir paprastą naudoti patalpų dezinfekcijos būdą.

Pritaikė išbandytus prietaisus

„Efektyvių saugos sprendimų“ specialistai kartu su Italijos gamintoju patalpų dezinfekcijai pritaikė saugos generatorius, naudojamus apsaugai nuo vagysčių. Patalpoje paleidus dūmų uždangą įsibrovėliai išgąsdinami, nes akimirksniu dingsta matomumas ir tenka greitai palikti patalpas nieko nepešus.

Dezinfekuojant patalpas naudojamas specialios technologijos preparatas „Dezifog“ – kuriame gausu dezinfekcinių savybių turinčių medžiagų.

Paleidimo metu dezinfekcinė medžiaga paverčiama rūku, jis pasklinda po visą patalpą, nusėda ant visų paviršių, prasiskverbia į mažiausias ertmes.

„Dezinfekuojant patalpas rankiniu būdu neįmanoma pasiekti tokio rezultato“, – įsitikinęs bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ vadovas T.Degutis.

Kovą su koronavirusu jis prilygino nuožmiam karui, kuriame galima naudoti laidynes arba naujausius naikintuvus. „Dezifog“ šiame kare galima prilyginti būtent naikintuvui. Pasirinkus tokią technologiją pinigai išties išleidžiami racionaliai ir pasiekiamas geriausias rezultatas.

T.Degutis norėtų, kad prie šio projekto prisidėtų ir verslas, valdžios institucijos, nes dabar kauniečiai kai kurioms svarbioms šalies įstaigoms įrangą tiesiog dovanoja arba taiko dideles nuolaidas. Tarp tokių institucijų – ugniagesiai, policija.

Paskelbė tyrimų rezultatus

Preparato „Dezifog“ veiksmingumą patvirtino tyrimai, kuriuos atliko nepriklausoma tarptautinė bendrovė „J.S.Hamilton Baltic“. Veikliosios medžiagos veiksmingumas siekia 99,9 procento.

„Tyrimai buvo atlikti ES akredituotoje laboratorijoje ir Bendrijoje akredituotais metodais“, – paskelbė bendrovės „J.S.Hamilton Baltic“ laboratorinių paslaugų ekspertė Erika Zakė.

Pasak jos, tyrimai buvo atliekami siekiant išsiaiškinti „Dezifog“ efektyvumą naikinant tuberkuliozės bei COVID-19 sukėlėjus. Abiem atvejais ekspertai patvirtino itin aukštą preparato veiksmingumą.

„Tyrimų metu nustatyta, kad „Dezifog“ ypač aktyviai naikina apvalkalus turinčius virusus. Būtent toks yra COVID-19 ligos sukėlėjas“, – aiškino E.Zakė.

Nereikia jokio pasirengimo

„Efektyvių saugos sprendimų“ direktorius T.Degutis papasakojo, kad šią technologiją galima naudoti įvairaus dydžio patalpoms – nuo nedidelio odontologijos ar grožio procedūrų kabineto iki Kauno „Žalgirio“ arenos.

„Veiklioji medžiaga jau per pusvalandį sunaikina bakterijas, virusus“, – aiškino bendrovės vadovas. Itin svarbu paminėti, kad darbas atliekamas labai greitai ir nereikia jokio specialaus pasirengimo, mat prietaisas valdomas keliais mygtukų spustelėjimais.

Technologijos kaina siekia nuo 1500 iki 5000 eurų, tačiau daugeliu atvejų užtenka pigiausios įrangos.

Kartoti procedūrą reikia patalpoje apsilankius tam tikram žmonių srautui arba užėjus virusu užsikrėtusiam žmogui. Vis dėlto T.Degutis rekomenduotų patalpas dezinfekuoti kasdien.

„Kiekviena situacija ir poreikiai skirtingi. Dalis klientų tai daro profilaktiškai kartą per savaitę, nes biure nėra žmonių kaitos“, – svarstė „Efektyvių saugos sprendimų“ vadovas.

Ekspertų išraše nurodyta, kad preparatas visiškai nekenkia baldų, paveikslų, dokumentų paviršiams, neturi įtakos buities ar kompiuterinės technikos darbui, sąlytis negalimas tik su maisto produktais.

Didėja paklausa užsienyje

Unikaliu Lietuvos įmonės išradimu jau susidomėjo klientai užsienyje – ši technologija naudojama Vokietijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje.

Netrukus pirmoji siunta turėtų pasiekti Jungtinę Karalystę, tačiau dėl šalies pasitraukimo iš ES kilo nesklandumų muitinėje. Norvegai tokias problemas išsprendė gerokai greičiau.

„Šiuo metu vyksta derybos dėl bendradarbiavimo su amerikiečiais“, – atskleidė bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ vadovas T.Degutis.

JAV jau naudojami įvairūs dezinfekcijos preparatai, tačiau jų veiksmingumas gerokai atsilieka nuo lietuviško gaminio – siekia tik 70 procentų. Preparatas tinkamas naudoti ne tik uždarose patalpose, bet ir autobusuose, traukiniuose, orlaiviuose.

Nurodė svarbius privalumus

Vilniaus Šeškinės poliklinikos Infekcijų kontrolės tarnybos vadovė Jolanta Kuklytė pasakojo, kad gydymo įstaigoje itin daug dėmesio skiriama patalpų priežiūrai – jos nuolat valomos, vėdinamos ir dezinfekuojamos.

Pasak J.Kuklytės, preparatas „Dezifog“ naudojamas jau kelis mėnesius ir itin praverčia didelėse patalpose, taip pat ten, kur gausu sunkiai pasiekiamų paviršių.

Dažniausiai procedūra atliekama darbo dienos pabaigoje. Per 90 minučių patalpos dezinfekuojamos, o tuomet išvėdinamos.

„Jokio nemalonaus kvapo nelieka net prieš vėdinimą“, – tikino J.Kuklytė.

Keli poliklinikos darbuotojai apmokyti naudotis „Dezifog“ preparatu, tačiau tai daryti nesudėtinga, darbas vyksta labai greitai.

KTU Inžinerijos licėjaus direktorius Dainius Žvirdauskas neabejoja, kad pandemijos sąlygomis švietimo įstaigose būtina užtikrinti kuo geresnes higienos sąlygas.

„Preparatą tyrė ekspertai ir palankiai įvertino jo savybes, o mes pasitikime mokslu“, – kalbėjo licėjaus vadovas.

Jo nuomone, net itin kruopščiai dirbančiam žmogui kyla sunkumų patikimai nuvalyti kompiuterio klaviatūrą, laiptų porankius, apatinę baldų dalį. Pasitarus su bendruomene nuspręsta įsigyti „Dezifog“ įrangą.

„Pagalvojome, kad tikrai galime išbandyti tokį dezinfekcijos būdą, jeigu jau jis naudojamas gydymo įstaigose ir lėktuvuose“, – kalbėjo D.Žvirdauskas.

Kol vyko kontaktinis mokymo procesas, licėjaus patalpos buvo dezinfekuojamos kartą per savaitę, pasibaigus pamokoms. Pasak direktoriaus, sąnaudos „Dezifog“ užpilui įsigyti jam neatrodė didelės.

„Galime pasidžiaugti, kad susirgimų skaičius pastaraisiais mėnesiais buvo labai menkas tiek tarp moksleivių, tiek tarp pedagogų“, – kalbėjo D.Žvirdauskas. Visais atvejais užkratas į licėjų atkeliavo iš šeimų.

Bendrovės „Efektyvūs saugos sprendimai“ vadovas T.Degutis neabejoja, kad nauja technologija suteikia galimybę efektyviai kovoti su virusais.

Unikaliu Lietuvos įmonės išradimu jau susidomėjo klientai užsienyje – ši technologija naudojama Vokietijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje. Naudoti „Dezifog“ įrangą nereikia jokio specialaus pasiruošimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.