Karališkoji „Firma“: kiek uždirba garsieji monarchai ir kaip M.Markle bei Harry interviu jai gali sumaišyti kortas

Sensacingasis interviu, kurį princas Harry ir Meghan Markle davė Oprah Winfrey, britų karališkoje šeimoje sukėlė šoką. Tai neabejotinai paveiks jų verslą, kuris veikia jau tūkstantį metų.

Elizabeth II, M.Markle, princas Harry, princas Williamas ir C.Middleton.<br>Scanpix nuotr.
Elizabeth II, M.Markle, princas Harry, princas Williamas ir C.Middleton.<br>Scanpix nuotr.
Karalienė Elizabeth II.<br>„Scanpix“ nuotr.
Karalienė Elizabeth II.<br>„Scanpix“ nuotr.
M.Markle.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
M.Markle.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
M.Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
M.Markle ir princas Harry.<br>Scanpix nuotr.
M.Markle ir princo Harry interviu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Markle ir princo Harry interviu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Markle su sūnumi.<br>PA Wire/PA Images/ Scanpix nuotr.
M.Markle su sūnumi.<br>PA Wire/PA Images/ Scanpix nuotr.
M. Markle, princas Harry ir karalienė Elizabeth II.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Markle, princas Harry ir karalienė Elizabeth II.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Markle ir princas Harry.<br>PA Wire/ PA Images/ Scanpix nuotr.
M.Markle ir princas Harry.<br>PA Wire/ PA Images/ Scanpix nuotr.
M.Markle ir princas Harry atviram interviu ryžosi praėjus metams nuo tada, kai jiedu atsisakė visų savo įsipareigojimų bei privilegijų Bakingamo rūmuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Markle ir princas Harry atviram interviu ryžosi praėjus metams nuo tada, kai jiedu atsisakė visų savo įsipareigojimų bei privilegijų Bakingamo rūmuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C.Middleton ir M.Markle.<br>Scanpix nuotr.
C.Middleton ir M.Markle.<br>Scanpix nuotr.
Princas Harry su M.Markle.<br>Scanpix nuotr.
Princas Harry su M.Markle.<br>Scanpix nuotr.
C.Middleton ir M.Markle.<br>Scanpix nuotr.
C.Middleton ir M.Markle.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Mar 21, 2021, 8:56 PM

M.Markle įsitikinusi, kad vyresnieji Vindzorų rūmų nariai turėjo numatyti gresiančias negrįžtamas pasekmes.

„Nežinau, kaip jie galėjo tikėtis, kad visam tam vykstant mes tylėsime, kol „Firma“ ir toliau aktyviai statys aplink mus sieną“, – kalbėjo ji interviu.

Pašaipus karališkosios šeimos pavadinimas „Firma“ atsirado daugiau nei prieš 80 metų. „Firma“, taip pat žinoma kaip „Monarchy plc“ — yra 28 mlrd. JAV dolerių imperijos viešieji asmenys, kasmet į Jungtinės Karalystės biudžetą atnešantys šimtus milijonų svarų sterlingų.

Ištaigingos per televiziją transliuojamos vestuvės (Harry ir Meghan vestuvės Jungtinės Karalystės ekonomikai sukrovė 1,5 mlrd. JAV dolerių), garsiai nupasakojamos kelionės po Tautų Sandraugos valstybes, pompastika, iškilmingi pasirodymai visuomenei – visa tai sulaukia labai daug dėmesio ir visose įmanomose srityse didina pelną: nuo elitinio nekilnojamojo turto Londono centre pardavimų iki atokių žemių Škotijoje.

Karališkosios šeimos istorija tapo aukso kasykla britų žiniasklaidai. Pastarajame interviu M.Markle pasakojo apie „neoficialų susitarimą“ su geltonąja spauda. Tai puikiai veikia ir spaudos pardavimus kioskuose, ir televizijos reitingus.

Prieš trejus metus prekės ženklus vertinanti kompanija „Brand Finance“ „Firmos“ indėlį į žiniasklaidos pramonę įkainojo kone 70 mln. JAV dolerių. Šiandien, kai žinome, kad Harry ir Meghan interviu transliavo daugiau nei 60-yje šalių, ši suma neatrodo didelė.

Klausimas, kas taps „Firmos“ dalimi ir raškys vaisius, jau daugelį metų kelia ginčus. Po to, kai Harry ir Meghan pasitraukė iš karališkųjų pareigų, liko aštuoni karališkosios šeimos nariai, savo pareigas einantys nuolat.

Jos Didenybei kaip „Firmos“ nariai padeda princas Charlesas, esantis kitas eilėje į sostą, jo žmona, Kornvalio kunigaikštienė Camilla, princas Williamas, antrasis eilėje į sostą, jo žmona, Kembridžo kunigaikštienė Kate, karalienės duktė princesė Anne ir princas Edwardas, jaunesnysis karalienės sūnus su žmona Sophie, Vesekso grafiene.

Istorikė ir karališkoji komentatorė Carolyn Harris teigia, kad „Firmos“ siekis taip susiaurinti ratą siejamas su noru sujungti resursus bei išlaikyti reputacijos kontrolę.

Organizuota „Firmos“ struktūra atspindi tūkstantmetę šeimos verslo istoriją ir parodo, kaip jos sėkmei gyvybiškai svarbus visuomenės palaikymas. „Tai – labai formalus nuomonės formuotojų verslas“, – paaiškina „Brand Finance“ vykdomasis direktorius Davidas Haigh.

Vis dėlto priešingai nei garsioji Kardashian šeima Windsorai negauna asmeninio pelno iš paties verslo, nors, skirtingais vertinimais, iki pandemijos jie kasmet į Jungtinės Karalystės biudžetą įnešdavo apie 2,7 mlrd. JAV dolerių.

Karališkosios šeimos poveikis Jungtinės Karalystės ekonomikai daugiausia siejamas su turizmu, tačiau D.Haigh atkreipia dėmesį, kad esama ir kitokios finansinės naudos, tokios kaip nemokama informacijos apie Jungtinę Karalystę sklaida žiniasklaidoje. Ji 2017 m. vertinta 400 mln. JAV dolerių.

Reikia atsižvelgti į ir tai, kad prekės ženklui tapus oficialiu tiekėju karališkiesiems rūmams – čia galima paminėti rūbų gamintoją „Barbour“ ar viskio „Johnnie Walker“ – jo pajamos gali pašokti 10 proc.

Tačiau ne visi nori būti monarchų mašinos sraigteliais – yra tokių, kurie dėl didžiulio spaudimo palieka karališkąją šeimą. Žinoma, tai ir princesė Diana, o dabar – ir Harry su Meghan. Nors tai ne visada reiškia laimingą pabaigą, tačiau, kalbant apie pastarąją porą, įgijus įtakingų ir garsių draugų JAV bei kelis kontraktus Holivude, ji gali atsirasti finansine prasme kur kas palankesnėje padėtyje nei tie, kurie, anot princo Williamo, lieka „spąstuose“, rašo forbes.com.

„Elizabeth Corp.“

Nuo 1952 m., kai karalienė Elizabeth sėdo į sostą, ji – svarbiausias asmuo „Firmoje“, net jei paskutinis žodis kalbant apie finansinius sprendimus būna ne jos.

99-erių princas Philipas, kadaise buvęs įtakingas „Firmos“ narys, dabar jau formaliai atsitraukęs. Neskaitant princo Harry, „Firma“ pernai atsikratė dar vieno svarbesniųjų savo narių po to, kai tapo žinoma apie glaudų princo Andrew ryšį su mirusiu finansininku Jeffrey Epsteinu.

Vindzoro rūmai visame pasaulyje turi tūkstantį darbuotojų. Vien Bekingemo rūmuose dirba 1,2 tūkst. žmonių. Neseniai paviešintame skelbime rūmai ieškojo IT specialisto, kuriam siūlė 40 tūkst. JAV dolerių algą per metus, neįskaitant lengvatų.

„Crown Estate“ — institucija, valdanti monarchų aktyvus – turi dar 450 darbuotojų, tarp kurių – ir direktorių taryba, priimanti finansinius sprendimus monarcho naudai.

Iš „Firmos“ tikimasi, kad jos nariai uždirbs pelną būsimoms kartoms. Karališkoji šeima be teisės parduoti valdo aktyvų, kurių vertė – beveik 28 mlrd. JAV dolerių. Tai „Crown Estate“ (19,5 mlrd. JAV dolerių), Bekingemo rūmai (apie 4,9 mlrd. JAV dolerių), Kornvalio hercogystė (1,3 mlrd. JAV dolerių), Lankasterio hercogystė (748 mln. JAV dolerių), Kensingtono rūmai (apie 630 mln. JAV dolerių) ir „Crown Estate Scotland“ (592 mln. JAV dolerių).

„Forbes“ taip pat pažymi, kad karalienė Elizabeth II dar turi asmeninio turto, kuris vertinamas 500 mln. JAV dolerių. Tai – investicijos, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai, nekilnojamasis turtas. Viskas atiteks princui Charlesui, kai jis galiausiai sės į sostą.

Per ataskaitinius metus, kurie baigėsi 2020 m. kovo 31 d., „Crown Estate“ uždirbo per 700 mln. JAV dolerių, iš kurių pelno – daugiau nei 475 mln. JAV dolerių. Karališkoji šeima gauna 25 proc. „Crown Estate“ pajamų – monarchų dotacijų. Likusioji dalis keliauja į Jungtinės Karalystės iždą. Pastarąjį kartą monarchams buvo atriekta 120 mln. JAV dolerių, kurie naudojami išskirtinai oficialioms išlaidoms, tarp jų – ir algos jiems patiems, saugai, kelionėms, IT ir namų ūkiui.

Asmeninės karalienės ir jos artimųjų išlaidos apmokamos iš „Asmenine pinigine“ vadinamų lėšų išlaikymui.

Kaip ir visi verslai, taip ir karališkasis neišsisuko nuo pandemijos. Rugsėjį „Asmeninės piniginės“ saugotojas pripažino, kad karališkosios šeimos finansai greičiausiai susidurs su 45 mln. JAV dolerių deficitu. Iš esmės taip nutiks dėl dingusio turistų srauto.

Vis dėlto nurodoma, kad karališkoji šeima neims prašyti papildomų pajamų iš iždo.

„Charles, Inc.“

72-ejų princo Charleso veikla – pati plačiausia tarp karališkosios šeimos narių. Jis nusileidžia tik karalienei.

Kaip Kornvalio hercogas, Charlesas gauna papildomų pajamų iš šios grafystės. Šiandien joje – 150 darbuotojų, valdančių daugiau nei 53 tūkst. ha nekilnojamojo turto, vertinamo 1,3 mlrd. JAV dolerių.

Princas Charlesas taip pat negali parduoti hercogystei priklausančių aktyvų, tačiau gali iš jų uždirbti. Nuomodama nekilnojamąjį turtą mažmenininkams, žemdirbiams ir gyventojams, pernai hercogystė uždirbo per 50 mln. JAV dolerių, iš kurių 30 mln. JAV dolerių buvo atseikėta Velso princui ir jo palikuonims personalo algoms ir veiklai.

Dar vienas pajamų šaltinis – monarcho dotacijos, kurios pernai buvo kiek mažesnės nei 2,5 mln. JAV dolerių.

7,3 mln. JAV dolerių buvo skirta 132 asmeninių princo darbuotojų algoms, 6,75 mln. JAV dolerių – mokesčiams, 4,4 mln. JAV dolerių – labdarai.

Didelė dalis pajamų atriekiama išlaikyti sūnums. Pernai Williamas ir Harry bendrai gavo 7,8 mln. JAV dolerių asmeninėms reikmėms, tačiau, kaip nurodė Harry paskutiniajame interviu, jis daugiau šių pinigų nebegaus. Tame pačiame interviu Meghan leido suprasti, kad pasitraukimą iš karališkosios šeimos galėjo paskubinti monarchų nusiteikimas sukliudyti jų sūnui Archie gauti princo titulą, o tai reiškia – ir finansinę paramą, kuri priklauso esamiems karališkosios šeimos nariams.

Kaip mano karališkoji istorikė C.Harris, tai liudija, kad Charlesas nori sumažinti vyresniųjų šeimos narių skaičių ir konsoliduoti resursus.

„Blogiausia iš visų kaltinimų, kuriuos išsakė jie duodami interviu Oprah, buvo tai, kad karališkoje šeimoje esama rasizmo, – teigia D.Haigh iš „Brand Finance“. — Tai suduos smūgį karališkosios šeimos narių finansams“.

„William, LLC“

Vyresnysis Charleso sūnus princas Williamas ir jo sutuoktinė Kate gali pakelti bet kokių prekės ženklų pardavimus. Kate populiarumas dažnai padidina prekės ženklų, kuriuos ji rinkosi ar kurie mėgdžiojo jos stilių, apyvartas.

Pavyzdžiui, 2015 m. „G.H. Hurt & Sons“, pasiuvę princesės Charlotte krikštynų apsiaustą. Po to, kai britų spaudoje pasirodė drabužiu papuoštos naujagimės fotografija, įmonė savo tinklapyje sulaukė 100 tūkst. apsilankymų.

„Brand Finance“ suskaičiavo, kad ši pora tokiu būdu 2017 m. britų ekonomikai pridėjo 165 mln. JAV dolerių.

38-erių Williamas kasmet gauną finansinę paramą iš Kornvalio hercogystės padengti savo šeimos išlaidoms.

Nuo to, kai sulaukė 25-erių, princai gauna dalį jų velionės motinos, princesės Dianos, palikimo. „Forbes“ jį įvertino 10 mln. JAV dolerių. Teigiama, kad dėl šių pinigų Harry su šeima galėjo persikelti į Kaliforniją, kai jie neteko finansinės paramos iš karališkosios šeimos.

Milijardo vertės ženklas

Persikėlę į 14,7 mln. JAV dolerių įvertintą vilą Santa Barbaroje (JAV), Harry ir Meghan sudarė kelias sėkmingas sutartis, iš kurių gaunamų pajamų jiems užteks ne vieną dešimtmetį.

Pinigų prireiks – juk vien apsaugai visą parą per metus gali tekti atseikėti 4 mln. JAV dolerių per metus.

Pora turi ir kitų pajamų šaltinių. Gruodį jiedu išleido pirmąjį tinklalaidę, pavadintą „Archewell Audio“. Tą patį mėnesį jie pasirašė trejų metų sutartį su muzikine korporacija dėl tinklalaidžių leidybos. Už tai numatyti mokėjimai gali siekti 15-18 mln. JAV dolerių.

Ši sutartis – priedas prie serijos laidų apie psichinę sveikatą „Apple TV+“, kur Harry imasi vykdomojo prodiuserio darbo (apie honorarą viešai neskelbiama) ir penkerių metų kontrakto su „Netflix“.

Beje, D.Haigh iš „Brand Finance“ sako, kad jei Harry ir Meghan išeis iš sutarčių su „Netflix“ ir „Spotify“ ribų ir užsiims juvelyrika ar apranga, jie gali tapti milijardo JAV dolerių vertės prekės ženklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.