„Abidas“ ir „Rebook“ gal spėjome užmiršti, bet plagijuotojai išsijuosę tebedirba visame pasaulyje

Anksčiau Gariūnuose pardavinėtus treningus su užrašais „Abidas“ ar „Rebook“ lietuviai gal jau spėjo pamiršti, kaip ir kitas įžūlias klastotes. Tačiau plagijuotojai iki šiol tebedirba išsijuosę.

Plagijuotojai iki šiol tebedirba išsijuosę.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Plagijuotojai iki šiol tebedirba išsijuosę.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Plagijuotojai iki šiol tebedirba išsijuosę.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Plagijuotojai iki šiol tebedirba išsijuosę.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas kairėje.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas kairėje.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas kairėje. <br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas kairėje. <br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas geltonas.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas geltonas.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas viršuje.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
 Originalas viršuje.<br>„Aktion Plagiarius e.V.“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 8:05 AM

Juodas nykštukas auksine nosimi viduryje tradiciškai būdavo įteikiamas Frankfurto (Vokietija) vartojimo prekių mugėje „Ambiente“.

Šįmet ji neįvyks, tačiau gamintojų teises ginanti organizacija „Aktion Plagiarius“, nuo 1977 metų renkanti įžūliausias įvairių prekių kopijas, šįmet tradiciškai paskelbė „nugalėtojų“ sąrašą.

Pirmoji vieta, kuria vargu ar kas nors turėtų didžiuotis, atiteko Kinijos kompanijai „Guley“, kuri Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje ne pirmus metus platina benzininius pjūklus „Sthil“, kurie atrodo lyg dvyniai šalia originalių vokiškų „Stihl“ (nuotr. kairėje). Kinai jau pralaimėjo aštuonias bylas ir turėjo vokiečiams sumokėti 170 tūkst. eurų žalai atlyginti, tačiau tai jų nestabdo.

Kinai užėmė ir antrąją vietą, kuri atiteko šios šalies bendrovei „PR China“. Ji tiesiog paėmė Vokietijos kompanijos „Manotec“ pagamintą elektrinį prietaisą automobilių stabdžių tvarkymui ir, pagal šį modelį, surinko savąjį. Anot vertintojų, kiniškas įrenginis neatitinka jokių elektriniams ir slėginiams mechanizmams keliamų reikalavimų. Negana to, vietoj santrumpos Amp, kuri turėtų reikšti amperus, kinai kažkodėl uždėjo užrašą „Aump“.

Įdomu, kad įžūliai autorių teises pažeidinėja ne tik Kinijos įmonės. Antai britų „Oxygen“ tiesmukai nukopijavo Kroatijos kompanijos „Prostoria“ gaminamas sofas, kurios yra gavusios ne vieną apdovanojimą už kokybę ir dizainą. Negana to, internetu prekiaujanti „Oxygen“ apskritai giriasi pardavinėjanti tokių pačių standartų baldus, kaip ir originalai, tik iki 90 proc. pigiau. Nors vertintojams net plika akimi buvo matyti, jog kokybė skiriasi kaip diena ir naktis.

Ginčų kilo net ir tarp vokiečių kompanijų.

Ir ne bet kokių – „Aktion Plagiarius“ vertinimu, prekybos milžinė „Aldi Sued“ tiesiog nukopijavo laisvalaikio ir darbo aprangą gaminančios įmonės „Engelbert Strauss“ sukurtą megztinį su gobtuvu. Pati „Aldi“ to nepripažįsta, tačiau įspūdį galima susidaryti vien iš nuotraukų.

Dėl sulankstomos indų džiovyklės kilo sąmyšis kaimyninėje Lenkijoje, kurios viena įmonių sėkmingai pardavinėjo tokius gaminius, atsigabentus iš Stambule (Turkija) registruotos kompanijos „Tuffex“. Paaiškėjo, jog tai – visiška Šveicarijos bendrovės „Rotho Kunststoff“ gaminio kopija.

Kaip ir dažnu atveju, gerokai prastesnės kokybės, nes plastikas pigesnis, todėl džiovyklė daug lengviau lūžta per klostes. Kaip paskelbė „Aktion Plagiarius“, lenkų pardavėjai turkišką gaminį pašalino iš prekybos ir vietoj jo dabar jau siūlo šveicarišką.

Kiekvienais metais į įžūliausių kopijų sąrašą patekusios prekės kaupiamos Vokietijos Solingeno muziejuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.