Griežtins įmonių atsakomybę už žalą aplinkai, siūlo įteisinti „ekocido“ sąvoką

Europos Parlamentas (EP) ragina ES mastu sugriežtinti įmonių atsakomybę už žalą aplinkai. Už tai ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje pasisakė 536 europarlamentarai, 121 buvo prieš, o 36 susilaikė, skelbia EP informacijos biuras Lietuvoje.

Siūloma suvienodinti aplinkosaugos nusikaltimų klasifikavimą ir įteisinti „ekocido“ sąvoką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Siūloma suvienodinti aplinkosaugos nusikaltimų klasifikavimą ir įteisinti „ekocido“ sąvoką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-20 18:14

Siekdami padidinti piliečių pasitikėjimą ir mažinti įmonių daromą žalą aplinkai, EP nariai siūlo atnaujinti Atsakomybės už aplinkos apsaugą ir Nusikaltimų aplinkai direktyvas ir paversti jas tiesiogiai taikomais reglamentais, taip pat įsteigti ekspertų grupę, kuri padėtų įgyvendinti ES taisykles ir pagelbėtų nukentėjusiems nuo taršos.

Savo ruožtu Europos Parlamentas kviečia sukurti tvarią privalomą ES žalos aplinkai kompensavimo sistemą (apimančią draudimą, bankų garantijas, bendrus įmonių įnašus ir fondus, vertybinius popierius ir obligacijas), kad žalos ištaisymas nekainuotų mokesčių mokėtojams.

Europarlamentarai taip pat siūlo suvienodinti aplinkosaugos nusikaltimų klasifikavimą ir įteisinti „ekocido“ sąvoką.

Nors teigiama, kad nusikaltimai aplinkai užima ketvirtą vietą pasaulyje pagal nusikalstamų veiklų pelningumą, Europos Sąjungoje jų nustatoma ir ištiriama pernelyg mažai, pažymi EP nariai. Jie ragina stiprinti prokurorų ir teisėjų mokymus bei išplėsti Europos prokuratūros įgaliojimus šioje srityje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.