Finansų ministrė paragino Pasaulio banką suspenduoti veiklą Baltarusijoje

Finansų ministrė Gintarė Skaistė antradienį kartu su kitais Pasaulio banko Šiaurės ir Baltijos šalių valdytojais dalyvavo virtualiame susitikime su Pasaulio banko prezidentu Davidu Malpassu bei dvišaliame susitikime su būsimąja Pasaulio banko vykdomąja direktore Šiaurės ir Baltijos šalims Lene Lind.

G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lėktuvas, grįžęs iš Minsko, kur buvo priverstinai nutupdytas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvas, grįžęs iš Minsko, kur buvo priverstinai nutupdytas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 4:46 PM

Susitikimuose, kaip praneša Finansų ministerija, greta kitų Pasaulio banko darbotvarkės klausimų, Lietuvos iniciatyva buvo iškeltas ir tolesnio institucijos įsitraukimo Baltarusijoje klausimas.

Finansų ministrė susitikimų metu pabrėžė, kad po Baltarusijos veiksmų neteisėtai nutupdant keleivinį lėktuvą ir tęsiantis režimo represijoms prieš opoziciją, Pasaulio bankas turėtų peržiūrėti įsitraukimą Baltarusijoje ir priimti sprendimą dėl veiklos šalyje suspendavimo.

„Pastarųjų įvykių fone Pasaulio banką raginu imtis griežtų priemonių prieš Baltarusijos režimą – nepradėti jokių naujų projektų šalyje ir stabdyti šiuo metu vykdomus projektus. Matome riziką, jog tolesnis projektų vykdymas gali būti naudingas režimui. Tai kelia reputacines rizikas ir pačiai institucijai. Tarptautinė bendruomenė, įskaitant ir tarptautines finansines institucijas, turi pasiųsti Baltarusijos režimui aiškų ir vieningą atsaką“, – teigė finansų ministrė G. Skaistė.

Šiuo metu Pasaulio banko grupės organizacijos Baltarusijoje įgyvendina 23 projektus, dar 3 projektai su privačiu sektoriumi yra rengiami. Bendra anksčiau patvirtintų projektų suma siekia daugiau nei 1,5 mlrd. JAV dolerių.

Ministrė pabrėžė, kad reaguojant į stiprėjančias represijas Baltarusijoje ir keliamą grėsmę tarptautinei bendruomenei, būtinas ir kitų tarptautinių finansinių institucijų bendradarbiavimo su šalimi peržiūrėjimas ir apribojimas.

Susitikimų metų taip pat aptarti kiti Pasaulio banko darbotvarkės klausimai, įskaitant paramą besivystančioms ekonomikoms atsigaunant po COVID-19 sukrėtimo ir ilgalaikius vystomojo bendradarbiavimo prioritetus – nuo skurdo mažinimo ir įtraukaus augimo užtikrinimo iki perėjimo prie aukštesnės pridėtines vertės augimo modelių. Diskusijos metu, kaip pažymima Finansų ministerijos pranešime, aptarti privataus sektoriaus įtraukimo kanalai bei Pasaulio banko vaidmuo kovoje su klimato kaita.

„Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas Pasaulio banko kontekste yra ypatingai stiprus. Šalių įsitraukimas, bendra pozicija ir aktyvi parama užtikrina, kad mūsų šalių grupės balsas būtų gerai girdimas ir vertinamas. Lietuva mato Pasaulio banką kaip pagrindinę ir vieną efektyviausių institucijų, kurios projektai besivystančiose šalyse prisideda prie skurdo mažinimo ir ekonomikos vystymosi“, – sakė finansų ministrė G. Skaistė.

Lietuva, dalyvaudama Pasaulio banko veikloje, siekia prisidėti prie globalinių pastangų mažinti skurdą besivystančiose šalyse, padedant jose kurti ir puoselėti demokratiją, saugumą ir stabilumą, taip pat plėtoti žmogaus teises ir lyčių lygybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.