Pasaka apie pigesnius pirkinius nutiesus Krymo tiltą išsikvėpė: kas vyksta su kainomis pusiasalyje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žadėjo, kad atidarius Krymo tiltą kainos Krymo pusiasalyje stabilizuosis. Vietos valdininkai netgi kalbėjo apie tai, kad jos gali smukti. Tiltu pradėta važinėti dar prieš trejus metus. O kas per tą laiką nutiko su kainomis?

Krymo tiltas automobiliams buvo atvertas 2018 m., o 2020 m. juo pradėjo judėti ir kroviniai geležinkeliu.<br>AnnaIlarionova/pixabay.com nuotr.
Krymo tiltas automobiliams buvo atvertas 2018 m., o 2020 m. juo pradėjo judėti ir kroviniai geležinkeliu.<br>AnnaIlarionova/pixabay.com nuotr.
 Sevastopolis.<br>DimitroSevastopol/pixabay.com nuotr.
 Sevastopolis.<br>DimitroSevastopol/pixabay.com nuotr.
 Sevastopolis.<br>elmaari/pixabay.com nuotr.
 Sevastopolis.<br>elmaari/pixabay.com nuotr.
 Jalta.<br>vikol009/pixabay.com nuotr.
 Jalta.<br>vikol009/pixabay.com nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 6, 2021, 10:44 PM

Po to, kai 2014 m. Rusija okupavo Krymą, pusiasalyje ėmė pastebimai brangti pačios įvairiausios prekės. 2015 m. duomenimis, infliacija Kryme buvo per 26 proc. Tai buvo didžiausias tų metų rodiklis visoje Rusijos teritorijoje. Bendrai šalyje infliacija 2015 m. buvo 13 proc.

Tąkart tokį rezultatą lėmė išsyk keli faktoriai: 2014 m. Rusijai imtos taikyti sankcijos, devalvuotas rublis, o 2015 m. rugsėjį Ukraina Krymui įvedė maisto blokadą. 2015 m. gruodį Ukrainos ministrų kabinetas uždraudė į pusiasalį gabenti prekes, rašo bbc.com.

Tačiau didelių kainų problemos iki pat šiol nepavyko išspręsti. „Rusiškos kainos – tiesiog žiauru“, – praėjus penkeriems metams po Krymo okupacijos kalbėjo pensininkė Svetlana iš Sevastopolio.

„Produktus perku sykį per savaitę. Šiandien vidutiniškai vieno kvito suma – 2,5 tūkst. rublių (27,9 euro). Kas savaitę perku tą patį: du kilogramus kiaulienos, bulvių, kokių nors daržovių, makaronų ir kruopų. Prieš dvejus metus kvite buvo 2 tūkst. rublių (22,33 euro) suma. Taip kad jokio kainų sumažėjimo nebūta. Nei išsyk atidarius tiltą, nei po to praėjus kuriam laikui. Praktiškai viskas pabrango“, – jau 2021 m. teigė Krymo geležinkelyje dirbantis ir Simferopolyje gyvenantis Andrejus.

BBC Rusijos padalinys išanalizavo statistiką, apklausė vietinius gyventojus, o taip apsipirko Kryme ir Krasnodaro krašte, kad palygintų, kas nutiko su kainomis atidarius Krymo tiltą.

Ukraina Krymą laiko savo teritorija. Tokios pat pozicijos – ir daugelis kitų pasaulio šalių.

Kaip valdžia žadėjo mažinti kainas

Krymo tiltas automobiliams buvo atvertas 2018 m., o 2020 m. juo pradėjo judėti ir kroviniai geležinkeliu. Tilto ir prie jo vedančių kelių statybos kainavo apie 300 mlrd. rublių (3,35 mlrd. eurų).

2018 m. vasarą V.Putinas ir Krymo valdininkai žadėjo, kad atidarius tiltą aukštų kainų problemos pusiasalyje bus išspręstos.

„Keltų nebereikės ir akivaizdu, kad dėl to kaina iš karto sumažės 7-10 proc.“, – kalbėjo Rusijos antimonopolinės tarnybos atstovas Denisas Laktionovas.

„Globalūs kainų politikos pokyčiai įvyks vos tik Krymo tiltu ims važinėti traukiniai. Geležinkelis – pati pigiausia transporto priemonė, kuri leis greitai normalia kaina pristatyti krovinius. Manau, kad kainos kris“, – atidarant sunkvežimių eismą tiltu kalbėjo Krymo gubernatorius Sergejus Aksionovas.​

Tačiau ir 2020 m. sausį, kai tiltu jau važiavo traukiniai su kroviniais, V.Putinas vis dar reikalavo Kryme stabilizuoti kainas. „Reikia, kad kainų lygis atitiktų Krymo ir Sevastopolio gyventojų pajamų lygį. Tam valdžios organai turi glaudžiai bendradarbiauti su verslu, neleisti monopolijos ir palaikyti konkurenciją, prekybai atverti naujas vietas“, – kalbėjo jis.

Kas vyksta su kainomis Kryme?

BBC Rusijos padalinys išnagrinėjo Rusijos statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenis apie prekių ir paslaugų kainas Kryme, Krasnodaro krašte ir Rusijoje apskritai.

Minimalus krepšelis, kurį vertina „Rosstat“ (jį sudaro pienas, duona ir kiti svarbiausi produktai), 2021 m. balandį Kryme kainavo 4991 rublį (55,74 euro). Krasnodaro krašte jis buvo kiek pigesnis – 4966 rubliai (55,46 euro). Vidutiniškai Rusijoje suma dar mažesnė – 4800 rublių (53,6 euro). Pastaraisiais metais kainos Kryme su kaimyniniais regionais supanašėjo: dabar prekės pinga ar brangsta vienodai.

O štai Krymo gyventojų pajamos – pastebimai mažesnės nei vidutiniškai Rusijoje ar artimiausiuose regionuose. „Maisto produktai nuolat brangsta. Kaip iki atidarant tiltą visi produktai po truputį brango, taip ir po to. Paskutiniais metais ypač brango saulėgrąžų aliejus ir sviestas. Kruopų kainos taip pat kilo“, – sakė namų šeimininkė Jelena.

Saulėgrąžų aliejaus kainos pernai buvo dėmesio centre – valdžia netgi ėmėsi jas riboti.

„Visiškai niekas neatpigo: nepriklausomai nuo to – tiltas, ne tiltas – nesvarbu. Kai kurie produktai, priešingai, stipriai pabrango. Reguliariai perkame dideliais kiekiais. Pastaruoju metu buvo akivaizdu, kaip pabrango, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejus. Arba kai kurių rūšių šokoladiniai saldainiai, atvežami iš žemyninės dalies.

Dėl to kai kurioms prekių pozicijoms savo parduotuvėje sumažinome antkainius, nes žmonės jas paprasčiausiai nustojo pirkti. Kai kam antkainį sumažinome nuo 20 iki 10 proc.“, – pasakojo Sevastopolyje verslą turinti Ana.

„Kalbant apie kainas, žinoma, jokio mažėjimo nebuvo. Viskas brangsta, nors ir nestipriai: iš lėto, po truputį, bet kainos kyla. Dažniausiai perku vištieną, ne raudoną mėsą. Ir jei prieš dvejus metus vištų šlaunelės kainavo 190 rublių (2,1 euro) už kilogramą, tai dabar – 210-220 (2,34-2,45 euro). Sakyti, kad labai pabrango kruopos, negaliu. Grikiai tarsi kainuoja tiek, kiek ir anksčiau“, – skaičiavo pensininkė Larisa.

Kas kainuoja brangiausia?

Kai kurios prekės Kryme brangesnės nei Krasnodaro krašte. Tą patvirtina ir „Rosstat“ duomenys, ir pačių BBC žurnalistų išlaidos.

„Brangesni visi pieno produktai, ir, beje, stipriai brangesni – ir pienas, ir visi jo produktai, sviestas ir visa kita“, – kalbėjo V.Putinas, su Krymo ir Sevastopolio gyventojais susitikęs 2019 m. kovą. Tą sykį jis vylėsi, kad problemą išspręs atidarytas geležinkelis ir parama žemės ūkiui.

2021 m. pieno produktai tebekainuoja akivaizdžiai brangiau: vidutiniškai sausį-balandį pienas Kryme kainavo 33 proc. brangiau nei Krasnodaro krašte (atitinkamai 74 (0,82 euro) ir 55 rubliai (0,61 euro) už litrą), o sviestas – 46 proc. brangiau (758 rubliai (8,46 euro) ir 521 rublis (5,81 euro)).

„Galbūt dėl tilto pavyko sulaikyti mėsos kainų augimą: kaip anksčiau už kilogramą kiaulienos mokėjau 350 rublių (3,9 euro), tiek moku ir toliau. Ar taip dėl tilto nutiko, ar dėl kokios kitos priežasties, nežinau“, – sakė Simferopolyje gyvenantis Andrejus, kuris apsiperka kartą per savaitę, išleisdamas 2,5 tūkst. rublių (27,92 euro).

Statistika rodė, kad šių metų sausį-balandį kiauliena Kryme vis tik buvo 5 proc. brangesnė nei Krasnodaro krašte. 25-35 proc. brangiau nei jame Kryme atsieina medus, konservuotos daržovės, juoda arbata, avižų dribsniai, riešutai ir kiti produktai. Gerokai brangesnė ir buitinė technika.

„Rosstat“ statistiką tik patvirtina BBC korespondentų pirkiniai. Žurnalistai palygino kainas tame pačiame parduotuvių tinkle, kuris prekybos vietas turi ir Kryme, ir Krasnodaro krašte.

Batonėlis „Twix“ Sevastopolyje, Krymo pusiasalyje, kainavo 76 rublius (0,84 euro), o Vyselkuose, žemyninėje dalyje, 72 rublius (0,8 euro). Toks pats ir tam tikros rūšies alaus kainų skirtumas. Majonezas „Machejev“ Sevastopolyje 5,5 proc. brangesnis.

Kas Kryme pigiau?

Kai kurios prekės Kryme vis dėlto pigesnės nei Krasnodaro krašte. Pavyzdžiui, 10 rublių (0,11 euro) mažiau kainuoja makaronai „Makfa“, kai kurių rūšių gazuotas mineralinis vanduo ir cukrus. Kad kai kas Kryme pigiau, rodo ir „Rosstat“ duomenys, iš esmės tai – daržovės, vaisiai. Vis dėlto ir jų kainos pastaraisiais metais kilo.

Pigesni ryžiai, nors pusiasalyje, uždarius Šiaurės Krymo kanalą, jų nebeaugina. „Rosstat“ nurodo, kad 2015 m. ryžių kainos buvo aukštos, po to jos krito, o šių metų sausį-balandį ryžiai Kryme kainavo 13 proc. pigiau nei Krasnodaro krašte.

Duonos gaminiai taip pat atsieina mažiau. Žemdirbiai vietoj ryžių Kryme pradėjo auginti javus, todėl kepiniai iš miltų pusiasalyje 32 proc. pigesni nei Krasnodaro krašte. Mažiau Krymo gyventojai moka už soras, grikius, kai kurias daržoves, sultis ir mineralinį vandenį.

Kodėl kainos Kryme nekrenta?

„Kainoms Kryme daug įtakos daro vadinamoji „kurorto premija“. Tad nekeista, kad kainos čia didesnės nei vidutiniškai Rusijoje“, – aiškino informacinės konsultacinės agentūros „INFOLine“ generalinis direktorius Ivanas Fediakovas.

Jo teigimu, kainas regione galėjo auginti ir didelis turistų skaičius, kuris pastebimai padidėjo atidarius Krymo tiltą. I.Fediakovas svarstė, kad žemės ūkio produkcija galėjo kainuoti pigiau, tačiau kortas sumaišė vandens stygius ir sausros sezonų grėsmė. Iki 2014 m. pavasario 85 proc. gėlo vandens į Krymą patekdavo per Šiaurės Krymo kanalą, kurį Ukraina uždarė pastačiusi užtvanką.

Tačiau statybų projektai, anot pašnekovo, dėl tilto atpigo.

Valdininkai Rusijoje vylėsi, kad, atvėrus tiltą, kainos ims trauktis dėl atsiradusios konkurencijos tarp parduotuvių. Kai kurie vietos gyventojai sako, kad pradėjus eksploatuoti Krymo tiltą produktų parduotuvėse – kiek didesnis pasirinkimas.

Kita vertus, visoje šalyje veikiantys prekybos tinklai neskuba pusiasalyje atidarinėti parduotuvių, tad Kryme konkuruoja tik vietos prekybininkai. Čia devynias parduotuves ketino atidaryti tinklas iš Rostovo „Assorti-Produkt“, tačiau 2019 m. planus pakeitė dėl didelių nuomos kainų.

Stambiausi Rusijos prekybininkai „X5 Retail Group“, kuriems priklauso tinklai „Piatioročka“ ir „Perekriostok“ Kryme kol kas savo parduotuvių neįkūrė.

„Tai – viešos kompanijos, kurių akcijomis prekiaujama biržoje. Niekas nenorės savęs pakišti, koks patriotas jis bebūtų. Tokia rizika nepateisinama“, – aiškino I.Fediakovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.