Europos bankų prievaizdai ragina bankus vertinti su klimatu susijusią riziką

Europos bankininkystės institucija (EBI) trečiadienį paragino bankus nustatant savo verslo tikslus ir strategiją labiau atsižvelgti į riziką, susijusią su klimatu.

Europos bankų prievaizdai ragina bankus vertinti su klimatu susijusią riziką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos bankų prievaizdai ragina bankus vertinti su klimatu susijusią riziką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos bankų prievaizdai ragina bankus vertinti su klimatu susijusią riziką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europos bankų prievaizdai ragina bankus vertinti su klimatu susijusią riziką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 6:03 PM

EBI, kuri yra atsakinga už taisyklių, pagal kurias reglamentuojama ES šalių bankų veikla ir vykdoma jų priežiūra, nustatymą, paskelbė ataskaitą apie aplinkosauginę, socialinę ir valdymo (ASV) riziką.

ASV kriterijai naudojami siekiant įvertinti bendrovių poveikį ir tvarumą ir vis daugiau investuotojų reikalauja, kad įmonės, į kurias jie investuoja, prisiimtų su šiais kriterijais susijusių įsipareigojimų.

EBI savo ataskaitoje pabrėžė, jog aiškiai atsižvelgti į ASV riziką turi ir reguliavimo institucijos, ir finansų įstaigos.

„Įstaigoms valdant ASV riziką, kuri taip pat turėtų būti įtraukta į priežiūrą, pradiniame etape ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas su klimatu susijusiai rizikai ir platesnei aplinkosauginei rizikai“, – nurodė institucija.

EBI paragino finansų įstaigas į savo verslo strategiją įtraukti ir įvairią ASV riziką. Institucija taip pat paragino strateginius planus rengti 10 metų laikotarpiui ir tikrinti savo strategijos atsparumą pagal įvairius scenarijus.

Institucija taip pat paragino bankus nustatyti ir atskleisti su ASV rizika susijusius savo strateginius tikslus, įskaitant visus susijusius veiklos rodiklius.

Be to, EBI paragino ES šalių bankų reguliavimo institucijas vertinant bankų verslo modelius atsižvelgti ir į ASV riziką, o atliekant peržiūrą vertinamą laikotarpį prailginti iki 10 metų.

EBI kasmet atlieka Europos bankų testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, siekdama nustatyti, ar jie galėtų atlaikyti nepalankius įvykius.

Praėjusį mėnesį institucija paskelbė pirmosios su klimatu susijusios rizikos, su kuria susiduria bankai, peržiūros ataskaitą, kurioje nurodė, jog, siekiant sušvelninti galimą neigiamą su aplinka susijusios rizikos poveikį bankams ir spręsti šią problemą, reikia užtikrinti suderintą požiūrį ir parengti bendrus kriterijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.