D. Trumpo verslo imperijos vyriausiasis finansininkas pagaliau pasidavė Niujorko pareigūnams

Ilgametis buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo verslo imperijos vyriausiasis finansininkas Allenas Weisselbergas ketvirtadienį pasidavė Niujorko pareigūnams, ketinantiems pateikti jam kaltinimų dėl, kaip manoma, su mokesčiais susijusių nusikaltimų, pranešė JAV žiniasklaida.

D.Trumpo verslo imperijos vyriausiasis finansininkas A.Weisselbergas pasidavė tyrimą atliekantiems Niujorko pareigūnams.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo verslo imperijos vyriausiasis finansininkas A.Weisselbergas pasidavė tyrimą atliekantiems Niujorko pareigūnams.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 6:17 PM

Pastarosiomis dienomis buvo laukiama, kad Manhatano apygardos prokuroras pateiks oficialius kaltinimus baigiantis beveik trejus metus trukusiam tyrimui dėl „The Trump Organization“ verslo sandorių.

Bendrovei „The Trump Organization“ taip pat turėtų būti pareikšti kaltinimai šiek tiek vėliau, kai tik teisėjo akivaizdoje bus atplėštas vokas su baudžiamaisiais kaltinimais. Apie tai, cituodama šaltinius, skelbia žiniasklaida.

Nors pats D.Trumpas ir jo šeimos nariai šiame etape kaltinimų neturėtų sulaukti, A.Weisselbergui pareikšti kaltinimai suduotų stiprų smūgį respublikonui, leidusiam suprasti, kad kels savo kandidatūrą 2024 metų prezidento rinkimuose.

73 metų A.Weisselbergas laikomas „The Trump Organization“ paslapčių sergėtoju. Jis turėtų sulaukti kaltinimų dėl mokesčių vengimo suteikiant papildomas lengvatas, – rašo „The New York Times“ ir „Wall Street Journal“.

Apygardos prokuratūra šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Advokato lydimas A.Weisselbergas į prokuratūrą atvyko maždaug 6 val. 20 min. vietos laiku, pranešė „The New York Times“.

Manhatano apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as ir Niujorko generalinė prokurorė Letitia James atlieka tyrimą, ar A.Weisselbergas ir kiti organizacijos vadovai neišsisukinėjo nuo mokesčių mokėdami įvairius priedus.

Tarp tokių priedų buvo mokesčių už mokslą privačiose mokyklose, prabangių automobilių ar butų išperkamąja nuomą apmokėjimas, rašo JAV žiniasklaida.

75 metų D. Trumpas šį tyrimą vadina „raganų medžiokle“.

Ketvirtadienį „The Trump Organization“ paskelbtame pranešime sakoma, kad prokurorai naudojasi A.Weisselbergu kaip įkaitu tam, kad pakenktų buvusiam prezidentui.

„Tai nėra teisingumas. Tai yra politika“, – sakoma bendrovės atstovo pareiškime.

„The Trump Organization“ yra kontroliuojančioji įmonė, valdanti šimtus D. Trumpui priklausančių verslo subjektų, pradedant viešbučiais ir baigiant golfo klubais.

2017 metų pradžioje į Baltuosius rūmus persikėlęs D. Trumpas įmonės valdymą perdavė savo dviem vyresniesiems sūnums.

Niujorko prokurorai siekia priversti A. Weisselbergą bendradarbiauti tiriant „The Trump Organization“ finansus.

Oficialus kaltinimas galėtų padidinti spaudimą buvusiam verslo imperijos vyriausiajam finansininkui.

Tyrėjai įtaria, kad „The Trump Organization“ dirbtinai pakeldavo ir sumažindavo turto, įskaitant kelis objektus Niujorko valstijoje, vertę, kad gautų banko paskolų arba susimažintų mokėtiną mokesčių sumą.

Eksprezidento buvęs asmeninis advokatas Michaelas Cohenas patvirtino, kad tokia praktika buvo taikoma. Jeigu įtarimai pasitvirtintų, tai prilygtų mokesčių slėpimui ir sukčiavimui naudojantis draudimo įmonių paslaugomis.

Tyrėjus taip pat domina D. Trumpo mokesčių deklaracijos už aštuonerius metus, kurias jie gavo vasarį po ne vienus metus trukusios teisinės kovos.

Iš pradžių C. Vance'o dėmesio centre buvo prieš 2016 metų prezidento rinkimus dviem moterims už tylėjimą išmokėti pinigai. Abi tos moterys tvirtino turėjusios lytinių santykių su D. Trumpu. Vėliau Manhatano apygardos prokuratūra ėmėsi tirti ir įtariamą sukčiavimą naudojantis bankų ir draudimo įmonių paslaugomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.