Viceministrė J. Neliupšienė: tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei

Geresnis valstybės valdomų įmonių valdymas, didesnis efektyvumas ir skaidrumas, vadovybės depolitizavimas, padidėjęs nepriklausomų narių skaičius ir konsolidacija – visa tai duoda tiesioginę naudą šalies ekonomikai ir biudžetui.

Tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tęsiama valstybės įmonių pertvarka generuotų didesnę grąžą valstybei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-08 13:59

Tai pabrėžė ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė, ketvirtadienį susitikusi su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generalinio sekretoriaus pavaduotoju Ulriku Knudsenu. EBPO rekomendacijose nurodoma, kad pagal valstybė įmonių grąžą valstybei Lietuva dar gerokai atsilieka nuo EBPO vidurkio.

„Pradėtą valstybės valdomų įmonių pertvarką būtina intensyviai tęsti. Pasak EBPO ekspertų, Lietuvoje valstybės valdomų įmonių mastas vis dar yra per didelis, todėl turime aiškiai apibrėžti, kas pagrįstų valstybės nuosavybės reikalingumą tokiose įmonėse.

Šių įmonių veiklos optimizavimas turėtų vykti pirmiausia jas pertvarkant, reorganizuojant, privatizuojant ar likviduojant. Mes siūlome ilgainiui visiškai atsisakyti valstybės įmonės teisinės formos, o tokios įmonės taptų akcinėmis bendrovėmis, viešosiomis įstaigomis. Tai leistų pagerinti jų valdyseną, pasiekti geresnių finansinių rezultatų, užtikrintų valstybės lėšų naudojimo skaidrumą ir generuotų didesnę grąžą valstybei“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė J.Neliupšienė.

Per pastaruosius penkerius metus Lietuva padarė pažangą vykdydama valstybės valdomų įmonių (VVĮ) pertvarkymą ir centralizavimą – šių įmonių sumažėjo nuo 128 iki 49, nurodoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime.

Pernai gruodį EBPO pripažino Lietuvos pažangą pertvarkant valstybės įmones, tačiau buvo nuspręsta, kad visiškam rekomendacijų įgyvendinimui reikia daugiau laiko, todėl įsipareigojimų įgyvendinimas pratęstas iki 2022 m. spalio mėnesio.

Pasak viceministrės, valstybės įmonės neturi konkuruoti su privačiomis, jų veikla turi būti skaidri ir aiški, o uždirbta grąža valstybei turėtų būti didesnė. Skaičiuojama, kad vien tik optimizavus valstybės valdomų transporto sektoriaus įmonių valdymą metinė nauda valstybei siektų apie 9 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.