Lietuva laukia užsienio talentų: sieks tapti startuolių šalimi

Tarptautinių talentų pritraukimas tampa vienu svarbiausių uždavinių kalbant apie verslui ir investicijoms palankią šalies aplinką, nes savo srities profesionalų reikia tiek Lietuvoje investuojančioms užsienio kompanijoms, tiek inovacijas plėtojančioms įmonėms, teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Lietuvos startuolių ekosistema ir jos pasiekimai užsienyje puikiai žinomi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos startuolių ekosistema ir jos pasiekimai užsienyje puikiai žinomi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos startuolių ekosistema ir jos pasiekimai užsienyje puikiai žinomi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos startuolių ekosistema ir jos pasiekimai užsienyje puikiai žinomi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A. Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
A. Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-29 15:58

„Todėl nuosekliai geriname verslo aplinką ir kuriame palankią migracijos politiką. Be to, šiuo metu rengiame naują startuolių ekosistemos plėtojimo koncepciją, kad identifikuotume esamą situaciją ir inicijuotume naujas startuolių plėtros skatinimo priemones. Labai svarbu, kad į šį procesą įsitraukia ir diasporos profesionalai“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė ketvirtadienį vykusiame tarptautinių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ susitikime, kuriame kalbėta, kaip į Lietuvą, o ypač į joje veikiančius startuolius, pritraukti daugiau tarptautinių talentų.

Pasak ministrės, talentų pritraukimą dar labiau palengvino šiemet įsigaliojęs vadinamasis darbuotojų relokacijos įstatymų paketas, Lietuvoje investuojančioms įmonėms iš trečiųjų šalių sudarantis lanksčias sąlygas perkelti darbuotojus ir jų šeimos narius į mūsų šalį.

Lietuvos startuolių ekosistema ir jos pasiekimai užsienyje puikiai žinomi, o investuotojai jau yra atkreipę dėmesį į mūsų startuolius. Pirmą šių metų pusmetį mūsų startuoliai pritraukė rekordinę investicijų sumą – daugiau nei 300 milijonų eurų. Startuolių skaičius Lietuvoje jau pasiekė 1 084, juose šiuo metu dirba 11,6 tūkst. žmonių.

Nepaisant to, kad pandemijos laikotarpis daugeliui verslų buvo tikras iššūkis, daugelio startuolių pardavimas ir apyvarta augo. Augo ir startuoliuose dirbančių žmonių – 2021 m. darbuotojų skaičius, palyginti su 2020 m., padidėjo 24 proc.

Šiuo metu startuolių ekosistemos plėtojimo siekiama kompleksinėmis priemonėmis: nuo verslo aplinkos startuoliams kurtis Lietuvoje gerinimo iki talentų iš užsienio pritraukimo. Siekiant pritraukti startuolius iš trečiųjų šalių, veikia „Startup Visa“ programa. Iš viso per ketverius šios programos įgyvendinimo metus gauta daugiau kaip 600 užsieniečių paraiškų, kurias patenkinus sukurti 56 startuoliai įkūrė verslus Lietuvoje.

Taip pat startuolių ekosistemos fasilitatorius „Startup Lithuania“ teikia konsultacijas potencialiems ir esamiems startuolių kūrėjams. Kasmet suteikiama daugiau kaip 80 individualių konsultacijų startuoliams ir pasitelkus „Startup Lithuania“ įkuriama 50–60 startuolių.

Iki kitų metų pradžios ketinama parengti startuolių ekosistemos plėtros koncepciją bei sukurti bendrą nuoseklią verslo akceleravimo sistemą. Be to, įgyvendinama inovacijų reforma, kurios tikslas – sukurti aiškią ir vientisą inovacijų skatinimo sistemą, sudarančią sąlygas efektyviai inovacijų ekosistemos plėtrai.

Vienas svarbiausių reformos darbų – Inovacijų agentūros įsteigimas, konsoliduojant inovacinės veiklos skatinimo funkcijas, šiuo metu atliekamas įvairiose įstaigose.

Taip pat planuojama išplėsti Inovacijų skatinimo fondą, siekiant sukurti naujas sudėtines inovacinės veiklos skatinimo priemones ir taip gerinant sąlygas verslo investicijoms į technologinę pažangą, inovacijas ir aukštos pridėtinės vertės veiklos plėtrą.

Siekiant pritraukti brandesnių startuolių, šiais ir kitais metais planuojama nauja programa „Co-creator Grant“, siūlysianti 30 000 eurų dotacijas persikėlimui į Lietuvą atrinktiems startuoliams.

Be to, ministerija pagal 2021–2027 m. ES fondų investicijų veiksmų programą planuoja finansines paskatas veikloms, susijusioms su startuolių kūrimu, jų akceleravimu, plėtra, taip pat inovacijų viešajame sektoriuje skatinimu ir tiesioginių užsienio investicijų pritraukimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.