Nepasiskiepijusius klientus panoręs priimti verslas sulaukė ministro patarėjos kirčio: pažadėjo – užsiundys tarnybą patikrinimui

Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti. Šiauliuose veikianti „Gustuko picerija“ buvo viena iš pirmųjų paskelbusi, jog priims tik nepasiskiepijusius klientus. Į tai socialiniuose tinkluose sureagavo ir sveikatos apsaugos ministro patarėja  Justina Aleksaitė su įspėjimu, jog pasirūpins, kad šis verslas būtų institucijų patikrintas. Tačiau tokiam patarėjos poelgiui pritaria ne visi.

Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
R.Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
D.Matukienė.<br>T.Bauro nuotr.
D.Matukienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>R.Vitkaus nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>R.Vitkaus nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>R.Vitkaus nuotr.
Dar prieš Vyriausybei padėjus galutinį tašką dėl galimybių paso naudojimo verslai jau buvo pradėję protestuoti.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-08-13 12:23, atnaujinta 2021-08-13 21:39

Dar rugpjūčio 5 d. „Gustuko picerija“ savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad nuo rugsėjo 14 d. priims tik nepasiskiepijusius asmenis. Į piceriją galės patekti ir pasiskiepiję, tačiau jokių pretenzijų dėl kitų susirinkusių klientų reikšti negalės.

Į tai sureagavo sveikatos apsaugos ministro patarėja J.Aleksaitė ir po įrašu pakomentavo taip: „Nuo rugsėjo 14 pasirūpinsime, kad piceriją aplankytų patikrinimas.“

„Gustuko picerija“ šio komentaro nepraleido pro akis ir tuo viešai pasipiktino.

„Kai labai aukštas pareigas užimantis asmuo pagrasina smulkiajam versui, kad su juo susitvarkys, sunku į tai žiūrėti, kaip į juokelį. Greičiau supranti realybę, kokioje tu šiandien gyveni. Kad tu esi niekas, o jie visagaliai... Kas šiandien gina paprastą žmogų ar šeimos verslą?“ – feisbuke uždavė klausimą šio verslo atstovai.

Tiki, kad tarnybą iškvietė ministro patarėja

Naujienų portalas Lrytas.lt susisiekė su picerijos savininku Mantu Zemecku. Jis paaiškino, kad J.Aleksaitė įrašą socialiniame tinkle pakomentavo savaitgalį, o jau šį antradienį, rugpjūčio 10 d., „Gustuko picerija“ sulaukė neplaninio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patikrinimo. Vadinasi, kažkas parašė skundą.

M.Zemeckas mano, kad skundas buvo gautas ne iš ko kito, o iš pačios J.Aleksaitės. „Gyvenime nebūna tiek sutapimų: vieną dieną gauname viešoje erdvėje tokį komentarą, o kitą dieną – vykdoma patikra. Čia per daug sutapimų“, – abejojo jis.

M.Zemeckas pasakojo, kad tarnybos specialistai patikrino, ar darbuotojai testuojasi, yra pasiskiepiję.

„Mes turime tvarkingus sąrašus. Specialistai yra aukščiausio lygio, tai buvo normalus patikrinimas. Neturime jokių nusiskundimų jiems, žmonės šaunuoliai, mandagūs, kultūringi. Jie dirba savo darbą“, – kalbėjo verslininkas.

Jis teigė nesuprantantis, kodėl dabar viešai prieš galimybių pasą pasisakę verslai turėtų būti tikrinami institucijų.

„Tai ką, dabar visi trisdešimt mus pasekusių verslų turėtų būti tikrinami? Mes juk dar nevykdome to, ką pasakėme. Mes dar tik ruošiamės tam. Tai, ką mes teigiame ir žadame, yra viena, bet ką mes vykdysime – gali būti kita. Palaukime galutinių terminų.

Bet aš nežinau, ar moralu komentuoti smulkaus verslo poziciją ir duoti užuominą, kad su mumis vienaip ar kitaip bus susidorota“, – piktinosi M.Zemeckas.

Jis sakė kol kas matantis galimybių priimti nepasiskiepijusius klientus, tačiau kiekvieną savaitę viskas keičiasi ir, jei valdžia priims dar griežtesnius sprendimus, tų galimybių gali ir nebelikti, o ir baudos – nemenkos.

„Mes nesame finansiškai tokie stiprūs, bet suprantame, kad neišsisuksime ir turėsime mokėti tas baudas. Nesame bepročiukai.

Antradienį gavau labai daug asmeninių žinučių su palaikymu. Žmonės sakė, kad, jeigu kas, „susimes“ pinigų baudoms sumokėti, kad tik mes kovotume ir kažką darytume“, – pasakojo M.Zemeckas.

Tikina, kad tarnybos nekvietė

J.Aleksaitė sakė suprantanti verslo atstovų nusivylimą sudėtingėjant veiklos vykdymo sąlygoms po Vyriausybės nutarimo dėl privalomo galimybių paso naudojimo – verslams teks tikrinti galimybių pasus, galbūt patirti ir lankytojų pasipiktinimus.

„Taip pat suprantu bei neišreiškiu jokios kritikos jų norui pasinaudoti šia situacija marketingo tikslais“, – papildė J.Aleksaitė.

Tačiau ji atkreipė dėmesį, jog būtina atskirti valstybės tarnautojo poziciją ir pilietinę pareigą nuo grasinimo. Ji nurodė, jog, remiantis Žmogaus teisių stebėjimo instituto informacija, grasinimas – tai išreikštas ketinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą, o to – nebuvo.

„Šiuo atveju socialiniame tinkle aš, kaip asmuo, kaip valstybės tarnautoja ir kaip gydytoja, reaguoju į picerijos ketinimą nesilaikyti teisės aktų ir informuoju, kad, jeigu jie nuspręs tai daryti, kreipsiuosi į atitinkamas institucijas, nes manau, kad teisės aktų nesilaikymas neturi būti toleruojamas“, – portalui lrytas.lt komentavo ministro patarėja.

Paklausus, ar pati J.Aleksaitė ir pasirūpino, kad VMVT aplankytų „Gustuko piceriją“, atsakymas gautas toks: „VMVT lankosi įmonėse, kurioms pareikšti gyventojų skundai. Kadangi ši tema pasiekė platų žmonių ratą, tikėtina, kad tarnyba gavo skundą, tačiau jį parašiau ne aš.“

Vis dėlto ji patvirtino, kad valstybės institucijos stebi verslus ir socialiniuose tinkluose. Tad verslai, viešai skelbiantys, kad priims tik nepasiskiepijusius klientus, gali sulaukti tarnybų apsilankymų dabar arba rugsėjį.

Per 30 metų niekas nepasikeitė

Tačiau Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė tokiam J.Aleksaitės komentarui nepritaria.

„Mes šitoje valstybėje per 30 metų nieko naujo neatradome. Jau 50 metų mums grasino, taip ir dabar grasina.

Ir Vyriausybė, ir Sveikatos apsaugos ministerija, ir visi kiti turėtų ne grasinti žmonėms, kad dar ką nors padarys, uždraus, bet pasakyti, kaip žingsnis po žingsnio viskas turėtų vystytis šitoje situacijoje“, – portalui lrytas.lt sakė D.Matukienė.

Pasak jos, verslams trūksta aiškumo ir Vyriausybė, priimdama tam tikrus sprendimus, turėtų tiksliai įvardyti, kada visi ribojimai galėtų baigtis, kokį vakcinacijos procentą reikia pasiekti. Tačiau, D.Matukienės nuomone, tai nėra aišku, tad ir nereikia stebėtis, jog verslai ima prieštarauti.

„O tai kas juos privertė protestuoti? Ar logiška, kad atėjus pas batsiuvį 15 minučių galiu būti be galimybių paso, bet praėjus tam laikui ir prireikus dar 5 minučių paskutinei vinutei įkalti, man sakys: „Viskas, nebegaliu tavęs aptarnauti, greitai išsiimk galimybių pasą.“ Turi būti aiškūs sprendimai, pagrįsti logika.

Nustokime visus priešinti ir pradėkime galvoti, kaip visus sutaikyti“, – kalbėjo D.Matukienė.

„Turi laikyti liežuvį už dantų“

„Čia reklama“, – nukirto Seimo narė socialdemokratė Rasa Budbergytė, išgirdusi apie „Gustuko picerijos“ pareiškimą priimti nepasiskiepijusius klientus.

„Tokių įmonių savininkai, kurie, siekdami labai trumpalaikės rinkodarinės naudos savo verslui daro tokias akcijas, sakosi priimsiantys tik nepasiskiepijusius, elgiasi labai neatsakingai. Bet verslas yra verslas, jis turi galvoti, ką nors daryti, juk neapibrėžtumas toks didelis. Jiems neaišku, kas bus rudenį, gal vėl nebeturės, iš ko mokėti atlyginimų, iš ko išgyventi“, – portalui lrytas.lt kalbėjo politikė.

Tačiau ji kritiškai žvelgia ir į J.Aleksaitės pareiškimą pasirūpinti, kad verslą aplankytų patikras vykdančios institucijos: „Tokių akcijų negali būti. Tai per daug atgrasanti priemonė iš ministerijos.“

Anot jos, dabar itin jautrus metas, visuomenėje labai daug susipriešinimo, tad svaidytis replikomis viešoje erdvėje nesveika visiems.

„Tai, ką pasako verslininkas, yra viena, tačiau bet koks pareigūnas, valstybės tarnautojas, dirbantis tokiose sudėtingose srityse, turi laikyti liežuvį už dantų ir galvoti, ką šneka ar rašo feisbuke ir kitur. Dabar reikia būti susikaupusiems ir elgtis civilizuotai, nes susipriešinimas ir taip šiuo metu yra labai didelis“, – pareiškė R.Budbergytė.

Visgi politikė neneigia, kad ribojimų verslams reikia. Anot jos, būtina ne tik egoistiškai galvoti apie save, bet ir apie kitus, nes tokie nepasiskiepiję ir susirgę asmenys užima vietas ligoninėse.

„Turi būti apribotos nebūtinosios veiklos. Tad būk malonus ir galvok, kaip tą savo manikiūrą pasidaryti pačiam. Bet tiems verslams, kurie būtini išgyvenimui, kaip parduotuvės, viešasis transportas, ribojimų neturėtų būti“, – sakė politikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.