Moteris apstulbo: darbe darytas testas neigiamas, bet galimybių paso negauna – privalo pati susimokėti

Irena – medicinos darbuotoja, todėl ji darbovietėje privalomai testuojama. Naujausio testo rezultatas buvo neigiamas, todėl susiruošusi į koncertą moteris tikėjosi išsiimti galimybių pasą. Tačiau apstulbo sužinojusi, kad tuo atveju, jei už tyrimą iš savo kišenės nesusimokėjo, galimybių paso negaus. Nieko nereiškia tai, kad ji testuota darbdavio, o testo atsakymas neigiamas.

Irena – medicinos darbuotoja, todėl ji darbovietėje privalomai testuojama.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Irena – medicinos darbuotoja, todėl ji darbovietėje privalomai testuojama.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Galimybių pasas generuojamas tik mokamų PGR tyrimų (su neigiamu rezultatu) pagrindu.<br>T.Bauro nuotr.
Galimybių pasas generuojamas tik mokamų PGR tyrimų (su neigiamu rezultatu) pagrindu.<br>T.Bauro nuotr.
Galimybių pasas generuojamas tik mokamų PGR tyrimų (su neigiamu rezultatu) pagrindu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Galimybių pasas generuojamas tik mokamų PGR tyrimų (su neigiamu rezultatu) pagrindu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Irena – medicinos darbuotoja, todėl ji darbovietėje privalomai testuojama.<br>V.Skaraičio nuotr.
Irena – medicinos darbuotoja, todėl ji darbovietėje privalomai testuojama.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 20, 2021, 2:12 PM, atnaujinta Aug 25, 2021, 10:50 AM

„Prieš savaitę, kai man buvo padarytas testas darbovietėje grįžus iš atostogų, galimybių pasą gavau. Pagal reikalavimą testuojamės kas 7-10 dienų, todėl buvau rami, kad gausiu galimybių pasą ir dabar“, – pasakojo portalui lrytas.lt paskambinusi moteris.

Prisijungus prie e.sveikatos Irenai rodo, kad ji apskritai netestuota.

„Mano testas oficialus, patvirtintas ir neigiamas. Tačiau taip išeina, kad niekur negaliu eiti – esu žmogus, kuriam viskas uždrausta, nors mano testas neigiamas.

Buvau prieš mitingą prie Seimo ir prieš kartuves, tačiau pati Vyriausybė šitą kartuvių šniūrą smaugia kiekvienam eiliniam piliečiui ant kaklo“, – piktinosi pašnekovė.

Situacija daugiau nei absurdiška: prie e.sveikatos prisijungęs darbdavys mato, kad Irenai testas atliktas, o jo rezultatas neigiamas. Jei būtų susimokėjusi iš savo kišenės, turėdama tokį testo atsakymą ji galėtų gauti ne tik vien Lietuvoje galiojantį išrašą, bet ir ES skaitmeninį COVID pažymėjimą. Tačiau moteriai jungiantis prie savo paskyros nurodoma, kad ji apskritai netestuota.

Sveikatos apsaugos ministerijoje portalui lrytas.lt patvirtino, kad galimybių pasas generuojamas tik mokamų PGR tyrimų (su neigiamu rezultatu) pagrindu. Išimtis taikoma tik tais atvejais, kai yra alergija arba imunizacija, neatlikta dėl kontraindikacijų, bei nėščiosioms.

Antikūnų turi, bet popieriai rodo kitaip 

Publikavus Irenos situaciją, į portalą kreipėsi Laura.

„Šiuo momentu, kaip ir straipsnio herojė – esu užribyje, – sakė ji. – Mano istorija labai panaši ir visiškai absurdiška. Valdo popieriniai įsakymai, o žmogus, specialistas nevertina realios situacijos“.

Laura COVID-19 persirgo per Velykas. Pirmasis susirgęs ir testavęsis buvo jos vyras. Moteris pridūrė – testavosi už savo pinigus, nes nemokamo testo būtų reikėję laukti 4 dienas, o jie nusprendė, kad jei tai – koronavirusas, perspėti artimuosius.

„Po teigiamo testo visi izoliavomės, vyrą konsultavo šeimos gydytoja. Kai ir kiti šeimos nariai pasijutome prastai, vyras tą paminėjo gydytojai. Ji faktą pažymėjo mūsų kortelėse, bet į el. sistemą nesurašė. Esą reik testo, bet jei izoliuojamės, jaučiamės pusėtinai, nėra ko testuotis, juk viskas aišku, kuo sergame.

Po to, kai pasveikome, praėjus mėnesiui, visa šeima pasidarėme antikūnų testus. Jie buvo teigiami, todėl gydytoja patarė skiepytis rudenį“, – teigė moteris.

Vis dėlto staiga pradėjus svarstyti galimybių pasus kaip privalomus, ji pasiskiepijo liepos gale – gydymo įstaigoje jai pasakė, kad perkelti įrašo iš kortelės į e.sveikatos sistemą nebėra galimybės.

„Sirgau, antikūnų turiu, bet pagal popierius esu nesirgusi. Antikūnai nebesiskaito... Su vaikais turėjome bilietus į renginį, tam savaitgaliui pasidariau mokamą testą. Daugiau neturiu finansinės galimybės mokėti už juos, o ir nesuprantu, kodėl turėčiau. Dalyvauju skiepijime ir vis tiek esu baudžiama?

Vakar dovanojau kraują – antikūnų testus nemokamai darė tiems, kurie pasiskiepiję arba persirgę, man, aišku, nedarė“, – apmaudo neslėpė moteris.

Primename, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką, galimybių pasą gali gauti asmuo, kuris persirgo COVID-19 ir nuo teigiamo testo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.