Rusijos ištikimieji: net apkaltintas įtaramiuoju ir toliau investavo sumas į jos ekonomiką – dabar apkaltintas pinigų pasisavinimu

Maskvoje baigta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje amerikiečių investuotojas Michaelas Calvey buvo apkaltintas 2,5 mlrd. rublių pasisavinimu.

Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>IT/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>IT/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijoje finansininkas M.Calvey – gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Aug 28, 2021, 10:07 AM

Pačiame Rusijos sostinės centre, ties trimis geležinkelio stotimis, esantis Maskvos Meščiansko rajono teismas 53-ejų JAV verslininkui M.Calvey paskyrė 5 metų ir 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Iš pradžių jis buvo apkaltintas sukčiavimu, vėliau byla buvo perkvalifikuota, ir verslininkas buvo teisiamas dėl turto pasisavinimo. Prokuroras reikalavo jį nuteisti 6 metams, pats M.Calvey kaltinimus kategoriškai neigė.

Jau įkalino šalyje

Anot radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus Aleksejaus Venediktovo, nuteistas amerikietis M.Calvey ilgiau nei 5 metus neturės teisės išvykti iš Rusijos ir kas tris mėnesius privalės registruotis Federalinėje bausmės vykdymo tarnyboje (FBVT). Keisti gyvenamąją vietą jis galės tik gavęs šios tarnybos leidimą.

Apkaltinamoji nutartis byloje buvo priimta, nors iki jos nagrinėjimo pabaigos nukentėjusiųjų taip ir neatsirado, o ieškovai atsisakė M.Calvey pareikštų reikalavimų, ir šalys susitaikė.

Neįtiko akcijų kaina

Rusijoje M.Calvey yra gerai žinoma ir labai gerbiama verslo figūra. Jis yra įsteigęs privatų kapitalo fondą „Baring Vostok Capital Partners“ ir yra vienas vadovaujančiųjų jo partnerių.

Šio fondo specializacija – investicijos Rusijoje ir NVS šalyse. Nuo 1994 iki 2018 m. jis investavo daugiau nei 2,4 mlrd. JAV dolerių (apie 2 mlrd. eurų) į 70 projektų finansinių paslaugų, naftos ir dujų pramonėje, telekomunikacijos, žiniasklaidos ir kituose sektoriuose.

Rusijoje nėra kito tokio privataus užsienio investuotojo ir, tikėtina, niekada daugiau nebus.

M.Calvey turėjo nesutarimų verslo klausimais su bankininkais Artiomu Avetisianu ir Šerzodu Jusupovu, kai 2016-aisiais jų bankai „Vostochnyj Express“ ir „Uniastrum Bank“ buvo sujungti su M.Calvey finansų institucija ir tapo „Vostok“ banku.

Po sandorio partneriai paskelbė, kad už savo turtą gavo 2,6 milijardo rublių (3 mln. eurų) vertės akcijų, bet iš tikrųjų jos buvo vertos vos 600 tūkst. rublių (apie 7 tūkst. eurų).

Vėliau teismo proceso metu M.Calvey advokatai pateikė dokumentus, įrodančius, kad ginčijamos akcijos per dvejus metus akcininkams davė 1 mlrd. rublių (apie 1 mln. eurų) pelno.

Kilus ginčui dėl akcijų vertės M.Calvey pasiūlė tai išsiaiškinti padedant Londono tarptautiniam arbitražo teismui, kuris ir būtų nustatęs tiesą, – tai įprasta verslo ginčuose.

Bet Anglijos jurisdikcija kažkodėl neįtiko A.Avetisianui, o Š.Jusupovas kreipėsi į Rusijos tyrimų komitetą, kad jis „ginčą išspręstų rusiškai“.

Taigi toks „tyrimas“ prasidėjo išlaužtomis amerikiečio mansardos durimis – jis buvo pasiųstas porai mėnesių į kalėjimą „pagalvoti ir paklusti“.

Pasitelkė teisėsaugą

Anot Rusijos spaudos, yra daugybė tokių atvejų, kai ginčai tarp verslo partnerių sprendžiami padedant teisėsaugos institucijoms ir iškeliant baudžiamąsias bylas.

„Novaja gazeta“ šią schemą apibūdina taip: „Rinka nustato akcijų kainą, tačiau pas mus neretai į šį procesą įsikiša Tyrimų komitetas, kurio „ekspertizė“ pateikia tokį vertinimą, kai net nebereikia įrodinėti sukčiavimo.“

Vis dėlto M.Calvey Rusijoje yra gana ryški figūra – į jo pusę stojo Rusijos verslo kontrolierius Borisas Titovas, „Sberbank“ prezidentas Germanas Grefas, valstybinės korporacijos „Rusnano“ vadovas Anatolijus Čubaisas, buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas (dabar Rusijos audito rūmų vadovas) ir daugelis kitų žymių veikėjų.

Po poros mėnesiu kaltinamasis buvo paleistas iš tardymo izoliatoriaus kardomąją priemonę pakeitus namų areštu.

Tyrimas ilgai užsitęsė

Tyrimas ir bylos nagrinėjimas truko ilgiau nei dvejus metus. Net prokuratūros ekspertas nagrinėjant bylą ginčijamas akcijas įvertino gerokai brangiau.

Bet po to „aukos“ pasitraukė iš bylos – ginčo šalys sudarė taikos sutartį. Tačiau tai neturėjo įtakos nuosprendžiui.

Pasak A.Venediktovo, šis nuosprendis neįtikino daugelio investuotojų – tų, kurie stebėjo procesą. Ir jau vien dėl to, kad jis kone žodis į žodį pakartojo prokuroro kaltinimą.

Pastarasis pažodžiui pakartojo ikiteisminį tyrimo tyrėjų išvadas – atliekant tyrimą, tikėtina, jame dalyvavo tam tikros valstybės struktūros. Taigi realiai teismas net neatliko tyrimo.

„Kodėl apskritai šis teismo procesas buvo būtinas? Tyrėjas iškart pats galėjo paskirti nuosprendį, ir viskas būtų buvę baigta“, – ironizavo redaktorius.

Apskųs nuosprendį

Natūralu, kad M.Calvey apskųs, anot jo, įžeidžiantį ir nesąžiningą nuosprendį. Bet rusiškasis „Forbes“ žurnalas rašo, kad stebint procesą pirmiausia į akis krito paties verslo reakcija. Teoriškai jis galėjo parodyti solidarumą, tačiau galėjo ir slėpti piktdžiugą.

Negalima sakyti, kad verslas pabūgo ir pasitraukė į nuošalę.

Vis dėlto M.Calvey procesas nulėmė ir tam tikrą verslo konsolidaciją.

Tuo pat metu neviešuose pokalbiuose buvo kalbama, kad tokiu būdu Rusijos veikėjai norėjo „patenkinti savo etines ambicijas“.

Štai todėl, verslo bendruomenės nuomone, sistema nėra pasirengusi modernizuoti savo pagrindinės institucijos – teismo, kuris yra teisės ir galios holdingas.

Rusijos verslo pasaulyje populiari svetainė „Finam“ pateikė liūdną prognozę: „M.Calvey yra bene ištikimiausias Rusijai užsienio investuotojas. Net tapęs įtariamuoju jis ir toliau investavo į Rusijos ekonomiką.

Ko iš viso šio proceso pasimokys visi kiti užsienio fondai, investuojantys Rusijoje, ir kiek laiko jie tai darys? Jie pažvelgs į M.Calvey, kuris metų metus negalės išvykti į užsienį, ir užduos klausimą: „Ar mums to reikia? Pasaulis juk didelis ir, be Rusijos, yra gausybė nuostabių vietų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.