Alkoholis statybvietėje – lauk nelaimės

Per paskutinius dešimt metų Lietuvos įmonėse, įstaigose ir organizacijose darbe žuvo ar buvo sunkiai sužalota per 500 neblaivių darbuotojų, iš jų apie 400 atvejų baigėsi mirtimi (tai sudaro apie trečdalį visų žuvusiųjų darbe).

 Alkoholis statybvietėje – lauk nelaimės<br> Asociatyvi nuotr.
 Alkoholis statybvietėje – lauk nelaimės<br> Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 2:27 PM

Tyrimais įrodyta, kad neblaivumas darbe labai padidina grėsmę įvykti nelaimingiems atsitikimams. Tikimybė susižaloti padidėja iki 15 kartų. Valstybinės darbo inspekcijos VDI) turimi statistiniai duomenys rodo, kad vienas rizikingiausių sektorių yra statyba.

Pastaraisiais metais statybose kasmet įvyksta 6-8 atsitikimai, pasibaigiantys darbuotojų mirtimi. Iš jų kasmet būna 1-2 mirtys, kai į nelaimę patenka neblaivūs darbuotojai. O sunkių sužalojimų fiksuojama kelis kartus daugiau.

VDI akcentuoja, kad nors 2019 metais neblaiviems darbuotojams įvykusių mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius santykinai ir sumažėjo, tačiau problema lieka labai aktuali. Todėl labai svarbu, kad nuolat vyktų prevencinis darbas skatinantis darbuotojų atsakomybę ir sąmoningumą. Taip pat labai svarbu, kad ir darbdaviai į alkoholio vartojimą statybose žiūrėtų ypač griežtai ir tai kontroliuotų.

Problema – darbuotojų trūkumas

Pakalbinome Žemaitijos regione įsikūrusios statybų bendrovės vadovą Viktorą (tikrasis vardas ir įmonės pavadinimas redakcijai žinomi), kuris papasakojo apie realią šių dienų situaciją statybų sektoriuje.

Statybų sektoriuje pašnekovas dirba daugiau kaip 20 metų, bet tokios situacijos, kaip šiuo metu statybų sektoriuje, jam neteko matyti. Įtampa sektoriuje didžiulė. Atlygis už prisiimtus įsipareigojimus neįtikėtinai mažas, statybinių medžiagų kainos auga kaip ant mielių, kvalifikuotų darbuotojų nuolatos trūksta, o vidutinės ar mažesnės apimties konkursus laiminčių įmonių atsiranda vis daugiau.

Viešojoje erdvėje nuolat girdima apie konkursus laimėjusias įmones, kurios pasiūlė mažiausią kainą, bet vėliau negalėjo įgyvendinti įsipareigojimų. Tokios įmonės, įveikusios konkurentus konkursuose, dažniausiai eina vienu keliu – stengiasi laimėti kuo daugiau konkursų, o paskui nebespėja darbų atlikti laiku, nes trūksta pajėgumų ir kvalifikuotų darbuotojų.

Statybos Lietuvoje yra sezoninio pobūdžio verslas. Vasarą ir rudenį visada jaučiamas didžiulis darbo jėgos poreikis. Specialistų, išmanančių savo darbą, trūko prieš pandemiją, trūksta ir dabar. Konkurencija visada tikrai didelė, o dar jei palygintume, kas vyksta regionuose, tai darosi net graudu,“ – mintis dėsto įmonės vadovas.

Pavyzdžiui, jei yra nors vienas kitas geresnis savo srities specialistas, tai dėl jo paslaugų tenka ir eilėje pastovėti, bet ir tai ne visada pavyksta susitarti. Aukštesnės kvalifikacijos specialistai dirba savarankiškai, orientuojasi į individualių namų statybą, kur uždarbis didesnis. Todėl labai sunku rasti darbuotojų, o juos radus – išlaikyti, kad jie neišeitų.

Piktnaudžiavimas alkoholiu neretai baigiasi mirtimi

Alkoholis ir taupymas... Ar šie du žodžiai gali būti kartu?“ – taip paklausęs Viktoras, po akimirkos patvirtina, kad, žinoma, gali! Statybose nuolat trūksta darbininkų, darbdaviai nenori mėtytis žmonėmis. Jeigu specialistas dirba gerai, nuolat palaiko tinkamą švarą, vadovas priverstas kartais ir nematyti, ką per pietus žmogus parsinešė iš parduotuvės. Aišku, tikrai naivu tikėti, kad, nusipirkęs alkoholinių gėrimų, žmogus juos parneš namo.

„Yra pietūs, pertraukėlės, tikrai kiekvieną minutę neįmanoma sukontroliuoti, ką veikia darbuotojas ir ar jis negurkšnoja alkoholio?“ – savo požiūrį į situaciją atskleidžia pašnekovas.

Tačiau neretai laiku nepastebėta situacija baigiasi tragedija. Vienos Tauragės įmonės dažymo ceche stumiamas transportavimo vežimėlis pasviro, ant jo (apie 1 m aukštyje) uždėta metalinė sija, svėrusi apie 200 kg krito ir prispaudė įmonės metalinių gaminių dažytoją. Nuo patirtų sužalojimų darbuotojas mirė. Valstybinės Teismo medicinos tarnybos specialisto išvadoje nurodyta, kad žuvusiojo kraujyje rasta net 3,32, promilių etilo alkoholio.

Valstybinės darbo inspekcijos specialistų išvadoje pažymima, kad įmonėje buvo blogai organizuota Saugos ir sveikatos darbe vidinės kontrolės sistema.

Vykdant sijų transportavimo darbus, ten buvęs darbdavio įgaliotas asmuo, kuriam perduota dalis darbdavio pareigų ir teisių darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais, nepakankamai kontroliavo, kaip darbuotojai dirbdami laikosi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų.

Skaudi nelaimė įvyko ir 2018 metais Šakių rajone, kur darbuotojas, pirmą savo darbo dieną, leisdamasis stačiu nuolydžiu pargriuvo ir patyrė mirtiną traumą. Jo kraujyje buvo rasta 1,28 promilės alkoholio.

Mūsų pašnekovas prisimena istoriją, kaip jau grįždami namo po darbo statyboje įmonės autobusiuku, du darbuotojai sugalvojo išlenkti po stikliuką. Vyrai svaiginosi degtine, kurią pirko sustoję pakelės parduotuvėje. Kiek jie pirko, sunku dabar prisiminti, bet tikrai ne daugiau kaip po butelį. Vairuotojas pasakojo, kad, kol grįžo, darbuotojai jau buvo užmigę, juos miegančius ir teko palikti autobusiuke šalia namų. Autobusiuką vairavęs vyras tvirtina bandęs taurelės mėgėjus žadinti, bet šie atsakę, kad nori dar šiek kiek pasnausti. Grįžęs po valandos ir nuėjęs patikrinti, kaip jaučiasi bendradarbiai, jis išvydo kraupų vaizdą – abu vyrai neberodė jokių gyvybės ženklų. Iškvietus greitąją medicinos pagalbą, komą patyręs 21 metų vyras, išvežtas į regioninę ligoninę, atsigavo, o jo 41 metų kolegos taip ir nepavyko atgaivinti – konstatuota mirtis.

Problemą spręsti galima

Apie 150 įmonių vienijančios Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas pastebi, kad situacija dėl alkoholio vartojimo statybvietėse Lietuvoje po truputį gerėja. Anot jo, prie to prisideda ir asociacijos diegiama statybininkų kompetencijos kortelė STATREG. Ši sistema numato ir alkotesterio įdiegimą.

„Apie 60 įmonių sistemą jau įdiegė ir 1–2 kartus per dieną tikrina savo darbuotojų blaivumą“, – sako D. Gedvilas. Anot jo, STATREG jau veikia trečius metus. Ji taikoma ir subrangovinėms įmonėms, kurios dirba su sistema įsidiegusiais rangovais.

„Siekėme, kad sistema būtų privaloma, tačiau, kol kas tai yra rekomendacinio pobūdžio priemonė“, – sako D. Gedvilas. Kuris mano, kad jei visos pusės būtų suinteresuotos, alkoholio vartojimo problemą statybose nesunkiai būtų galima išgyvendinti.

Straipsnis parengtas Valstybinės darbo inspekcijos iniciatyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.