G. Skaistė: esminiai ES fiskalinių taisyklių peržiūros tikslai – viešųjų finansų tvarumas ir ekonomikos augimo palaikymas

Lapkričio 8-9 dienomis finansų ministrė Gintarė Skaistė lankysis Briuselyje, kur dalyvaus Euro grupės (EG) ir ECOFIN posėdžiuose, kuriuose didžiausias dėmesys bus skiriamas ES ekonominės valdysenos, bankų sistemos finansinio stabilumo ir skaitmeninio euro klausimams.

G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Pinigai, piniginė, eurai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pinigai, piniginė, eurai<br>G.Bitvinsko nuotr.
pinigai, monetos, eurai, pašalpa, alga, eurai, išmoka, pensija<br>G.Bitvinsko nuotr.
pinigai, monetos, eurai, pašalpa, alga, eurai, išmoka, pensija<br>G.Bitvinsko nuotr.
Europos sąjungos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europos sąjungos vėliava<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES, Europos sąjunga, pinigai, eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES, Europos sąjunga, pinigai, eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-11-08 11:44

ECOFIN posėdyje planuojama diskusija dėl ES ekonominės valdysenos peržiūros popandeminiame kontekste.

„ES fiskalinių taisyklių peržiūros kontekste svarbiausia bus rasti balansą tarp būtinybės mažinti pandemijos akivaizdoje išaugusius valstybių skolų lygius, atkuriant fiskalinius rezervus ir palaikyti ekonomikos augimą. Ilgalaikis fiskalinis tvarumas turi būti pagrindinis fiskalinių taisyklių peržiūros tikslas, tačiau tvarumo turime siekti tokiu būdu, kuris būtų palankus ekonomikos augimui.

Šiuo atžvilgiu būtų galima svarstyti apie ribotą papildomą lankstumą produktyvioms investicijoms, prisidedančioms prie skaitmeninės ir žaliosios transformacijos bei ekonomikos augimo potencialo didinimo. Tuo pačiu turime užtikrinti efektyvų ir skaidrų sutartų taisyklių įgyvendinimą“, – sakė ministrė G.Skaistė.

Europos Komisija (EK) dar 2020 m. vasario mėnesį pateikė komunikatą dėl ES ekonomikos valdymo peržiūros, tačiau viešosios konsultacijos buvo sustabdytos prasidėjus COVID-19 krizei. Šiemet, spalio 19 d., EK pateikė atnaujintą komunikatą, kuriame įvertinamas COVID-19 poveikis ekonomikai ir grąžinama diskusija dėl ES fiskalinių taisyklių sistemos peržiūros.

Viešosios konsultacijos vyks iki 2021 m. gruodžio 31 d., o kitų metų pirmoje pusėje EK pateiks apibendrintą informaciją apie šių diskusijų rezultatus bei pasiūlymus sistemos tobulinimui.

Taip pat ECOFIN metu EK pristatys „Basel III“ pasiūlymų paketą, kurį EK oficialiai pateikė š.m. spalio 27 d. „Basel III“ paketą, kitaip dar vadinamą „Bankų paketu 2021“, sudaro dviejų reglamentų ir direktyvos pasiūlymai, kuriuos ir aptars finansų ministrai. Pasiūlymu siekiama į ES teisę perkelti tarptautiniu lygiu (Bazelio Bankų priežiūros komitete) sutartus bankų kapitalo ir likvidumo reikalavimų standartus.

ECOFIN metu EK pateiks informaciją apie Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (angl. Recovery and Resilience facility – RRF) įgyvendinimą. Iki šiol EK oficialiai savo nacionalinius planus pateikė 26 šalys, 22 šalių planai (tarp jų ir 2,2 mlrd. eurų apimties Lietuvos planas) buvo teigiamai įvertinti EK ir patvirtinti Tarybos.

Ministrai taip pat aptars „Kitos kartos ES“ (angl. Next Generation EU – NGEU) finansavimo klausimą. Nuo š. m. birželio mėn. EK rinkose palankiomis sąlygomis jau pasiskolino 56,5 mlrd. eurų NGEU įgyvendinimui (iš jų 49 mlrd. eurų numatyti RRF finansavimui).

Taip pat ECOFIN posėdžio metu finansų ministrai apsikeis nuomonėmis dėl energijos kainų poveikio ekonomikai bei bus tvirtinamos Tarybos išvados dėl Europos Semestro ateities ir išvados dėl ES statistikos. Pirmininkaujanti šalis ir EK pristatys informaciją apie G20 finansų ministrų ir centrinių bankų valdytojų susitikimą ir TVF metinius susitikimus, vykusius 2021 m. spalio mėn. Europos Audito Rūmai pristatys metinę ataskaitą dėl 2020 m. finansinių metų ES biudžeto įgyvendinimo.

EG posėdyje daugiausia dėmesio bus skiriama skaitmeninio euro klausimui. Skaitmeninis euras papildytų, o ne pakeistų įprastą valiutą, taip pat pasiūlytų naują centrinio banko pinigų formą, pritaikytą skaitmeninei aplinkai. Taip būtų atsižvelgta į besikeičiančius vartotojų lūkesčius, technologines inovacijas, skatinama konkurencinga mokėjimų rinka, remiamas ekonomikos skaitmeninimas.

„Pritariame tolimesnėms diskusijoms dėl skaitmeninio euro sukūrimo. Skaitmeninis euras papildytų mums įprastą pinigų formą bei galėtų atnešti naudos tiek vartotojams, tiek ir finansų sistemai, tuo pačiu stiprinant euro vaidmenį pasaulyje ir ES strateginę autonomiją.

Be to, skaitmeninis euras galėtų papildyti privataus sektoriaus iniciatyvas tokiose srityse kaip mokėjimai, skatinant naujų verslo modelių kūrimąsi. Svarbu, jog sprendimai dėl skaitmeninio euro sukūrimo būtų gerai pasverti ir nekeltų grėsmės finansų sistemos stabilumui, pinigų plovimo prevencijai, vartotojų ir duomenų apsaugai“, – sakė ministrė G.Skaistė.

EG posėdžio metu taip pat bus aptartas klausimas dėl makroekonominių tendencijų ir infliacijos, o įtraukios sudėties EG numatomos diskusijos dėl ekonominės valdysenos peržiūros euro zonos aspektų bei bus aptarta esama situacija siekiant užbaigti Bankų sąjungą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.