Kauno valdžia mažino mokesčius, kad tik verslai atlaikytų pandemiją, tačiau pati prarado krūvą pinigų: tikina, kad nesigaili

Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų. Lengvatų gavėjai džiaugiasi, o miesto vadovai nesigaili dėl negautų pajamų.

Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mažindama mokesčius Kauno valdžia padėjo išlikti sunkmetį išgyvenančiam verslui, tačiau pati prarado krūvą pinigų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 6:43 PM

Kauno miesto taryba dar pavasarį priėmė mokestines lengvatas verslui, sunkiai išgyvenančiam COVID–19 pandemiją. Siekiant sušvelninti karantino padarinius mokesčiai už nekilnojamąjį turtą, žemės ir valstybinės žemės nuomą sumažinti ketvirtadaliu, o apgyvendinimo paslaugų sektoriui – net 50 proc.

Pagalba gali pasinaudoti daugiau kaip 3000 mieste veikiančių įmonių. Tikimasi, kad tai padės išsaugoti darbo vietas ir sumažinti patiriamus nuostolius.

Skatinant smulkiojo ir vidutinio verslo sugrįžimą į darbus visos Kauno lauko kavinės buvo atleistos nuo vietinės rinkliavos ir joms leista maksimaliai išsiplėsti erdvėje. Šiemet tokiu pasiūlymu suskubo pasinaudoti beveik šimto kavinių savininkai.

Mokestinė našta taip pat palengvinta ir visiems savivaldybės nekilnojamojo turto nuomininkams. Numatytus kriterijus atitinkančios įmonės ir įstaigos sulauks iki 70 procentų lengvatos arba visiško atleidimo nuo nuomos mokesčio.

Ši lengvata papildomą finansinį stabilumą suteikia miesto padaliniuose įsikūrusioms vaistinėms, biudžetinėse įstaigose veikiančioms valgykloms.

Susidaro įspūdinga suma

„Savivaldybės pagalba verslui nepaprastai vertinga“, – kalbėjo miesto centre įsikūrusio viešbučio „Victoria Hotel Kaunas“ direktorė Neringa Tumasonė.

Jos skaičiavimais, šiemet viešbutis sutaupys 13–14 tūkst. eurų žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių – tai labai reikšminga suma. Ją nemažai lėmė pastaruoju metu smarkiai padidintos vertės.

„Visas apgyvendinimo sektorius nebeturi atsargų – viską per pandemiją suvalgėme ir nespėjome užsidirbti“, – kalbėjo N.Tumasonė.

Direktorė gyrė ir savivaldybei pavaldžių įmonių požiūrį į sunkumų patiriantį verslą.

„Su įmonėmis „Kauno švara“, „Parkavimas Kaune“ pavyko labai greitai išspręsti visus klausimus, nepatyrėme jokio spaudimo“, – džiaugėsi N.Tumasonė.

Pastarieji du mėnesiai jau įžiebė šviesą tunelio gale. Atsinaujinus verslo kelionėms viešbučio užimtumas siekė 70 procentų – tai labai geras rodiklis tokiu metų laiku.

Gerokai prastesnė situacija vertinant maitinimo paslaugų apimtį – pokyliai beveik nerengiami ir net artėjančios Kalėdos reikšmingų pokyčių nežada.

Pramonė – ant tvirtų pamatų

Pasak Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos prezidento Mariaus Horbačausko, gamintojams savivaldybės numatyta lengvata mažiau aktuali, nes dauguma jų įsikūrę atokiau nuo miesto centro.

Nepaisant šios aplinkybės, asociacijos vadovas gyrė miesto valdžios požiūrį į verslą užgriuvusius sunkumus.

„Kauno meras Visvaldas Matijošaitis atėjo iš verslo pasaulio, todėl jam šios problemos gerai žinomos“, – mano M.Horbačauskas.

Pasak jo, pramonės įmonės nuo pandemijos nukentėjo gerokai mažiau negu paslaugų sektorius, o paklausios produkcijos gamintojai net sugebėjo išauginti pardavimus.

„Jokių blogų ženklų nematyti“, – tikino M.Horbačauskas.

Viliasi pagelbėję verslui

„Nesiimame vertinti, ar priemonė pasiteisino, ar ne, tačiau matėme tokį poreikį ir į jį atsiliepėme. Verslai kreipiasi dėl lengvatų ir gauna papildomų finansinių įplaukų, užuot sunkiu metu dalį pajamų atidavę mokesčiams“, – kalbėjo Kauno vicemeras A.Palionis.

Koks gali būti miesto biudžeto lėšų praradimas?

„Kalbėti apie konkrečias sumas dar anksti – žemės ir žemės nuomos mokestis už einamuosius metus mokamas iki lapkričio 15 dienos. Nekilnojamojo turto mokestis už 2021 metus bus mokamas kitų metų vasario mėnesį“, – aiškino A.Palionis.

Leidimai viešojo maitinimo įstaigoms teikti paslaugas lauko terasose išduoti iki metų pabaigos.

Drauge su rinkliavos panaikinimu miestas sudarė sąlygas lauko kavinėms ir terasoms maksimaliai plėstis į miesto erdves, kol tai netrikdo pėsčiųjų, dviračių ar automobilių eismo, nesudaro nepatogumų aplinkui gyvenantiems kaimynams ar šalia vykdomiems darbams.

„Dalis kavinių vis dar tęsia paslaugų teikimą lauko terasose, išnaudodami saulėtas ir dar nežvarbias lapkričio dienas. Kiti lauko sezoną jau uždarė mėnesio pradžioje“, – dalijosi įžvalgomis vicemeras.

Priminė, kad atėjo metas mokėti skolas

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) priminė, kad iki lapkričio vidurio 48,5 tūkst. gyventojų ir įmonių sulauks priminimų apie nesumokėtus mokesčius, jų nepriemoka siekia 9,2 mln. eurų.

„Sumokėti atidėtus mokesčius taip pat turėtų mokesčių mokėtojai, kuriems iki spalio 31 dienos buvo taikomos mokestinės pagalbos priemonės, nes nuo lapkričio 1-osios nesumokėtiems mokesčiams pradėti skaičiuoti delspinigiai“, – pranešė Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Finansinių sunkumų turintys ir mokesčių sumokėti per nustatytą terminą negalintys asmenys gali kreiptis į VMI su prašymu dėl mokestinės paskolos sutarties (MPS) sudarymo su palūkanomis.

Iš viso šiuo metu mokesčių nepriemoką, kuriai buvo taikoma mokestinė pagalba ir tik nuo lapkričio 1 dienos pradėti skaičiuoti delspinigiai, Kauno apskrityje turi beveik 1,6 tūkst. įmonių (6,6 mln. eurų), 2,9 tūkst. savarankiškai dirbančių gyventojų (703 tūkst. eurų) ir 16 tūkst. jokios veiklos nevykdančių gyventojų (1,9 mln. eurų).

Kaune 1026 juridinių asmenų nepriemoka siekia 2,6 mln. eurų, Kauno rajone yra 214 tokių juridinių asmenų, kurių nepriemoka sudaro 2 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.