Rusai šventinio stalo be ikrų neįsivaizduoja, tačiau pinigines turi praverti plačiau: kainos kyla į kosmosą

Rusai šventinio stalo jau seniai neįsivaizduoja be ikrų. Tačiau šiais metais teks daug plačiau atverti pinigines, nes šis delikatesas gerokai pabrango.

Rusai šventinio stalo jau seniai neįsivaizduoja be ikrų.<br>T.Bauras
Rusai šventinio stalo jau seniai neįsivaizduoja be ikrų.<br>T.Bauras
Rubliai.<br>pixabay.com nuotr.
Rubliai.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2021-12-31 14:03

Rusijos žiniasklaida piktinasi, kad baigiantis metams raudonųjų ikrų kainos pakilo iki dar neregėtų aukštumų – maždaug 5 tūkst. rublių (60 eurų) už kilogramą.

Baigiantis 2020-iesiems teko mokėti maždaug 30 proc. mažiau.

Kainos auga kasmet

Prekybininkai tvirtina, kad kainos nuolat svyruoja, o pavasariop buvo pakilusios iki 6 tūkst. rublių (72 eurų) už kilogramą.

Tad pirkėjams, nors tai ir nepatinka, teks susitaikyti.

„Pinigai ne tokie svarbūs, kai kalbama apie ikrus“, – Vokietijos agentūrai DPA pajuokavo žvejybos bendrovės „Dobroflot“ vadovas Aleksandras Jefremovas.

Bet skaičiai negailestingi: statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenimis, nuo 2000 metų raudonųjų ikrų kainos šalyje padidėjo vos ne dešimt kartų.

Prieš du dešimtmečius kilogramas atsieidavo apie 675 rublius (8 eurus).

Rado net antibiotikų

Žinoma, nėra ko lyginti su pinigais, kuriuos tenka pakloti už juoduosius ikrus. Antai rusiškų eršketų ikrų 56,8 gramo indelis prestižinėse Maskvos parduotuvėse kainuoja 2950 rublių (35 eurus), o juodųjų eršketų ikrų 50 gramų skardinė – net 6580 rublių (79 eurus).

Tad daugumai gyventojų įperkami tik raudonieji lašišinių žuvų ikrai, daugiausia tiekiami iš Tolimųjų Rytų regiono. Tik jie – ne visuomet sveikiausias pasirinkimas.

Prieš 6 metus vyriausybė nutarė sukurti savarankišką nepriklausomą tarnybą „Roskačestvo“, kuri tikrina įvairius produktus.

Patyrinėję 20 prekės ženklų ikrus inspektoriai nustebo: penkiolikoje pavyzdžių rasta žarnyno bakterijų, šešiuose – per didelis mikroorganizmų kiekis. Kai kuriuose – draudžiami dažikliai ar antibiotikų pėdsakai. Nors, kaip juokaujama Rusijoje, užgerdamas degtine nenusinuodysi.

Mielai perka užsieniečiai

O kainos kyla ir dėl to, kad praėję metai buvo kaip reta „nederlingi“, – lašišinių žuvų ikrų Rusijoje surinkta 11 tūkst. tonų.

Šiais metais tikimasi kone dvigubai daugiau – 20 tūkst. tonų. Nepalyginti mažiau patiekiama juodųjų ikrų – apie 50 tonų per metus.

Patys rusai ikrų kasmet suvartoja 12–16 tūkst. tonų, nors pagaminama gerokai daugiau.

Tačiau šis produktas labai populiarus užsienyje: raudonuosius ikrus iš Rusijos perka ne tik buvusios SSRS valstybės ar Kinija, bet ir Vokietija, Australija ar Kanada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.