Kirto Europai, bet užvožė Rusijai: dėl A. Lukašenkos sankcijų kentės didžioji kaimynė

2022 metų sausio 1 dieną Baltarusijoje įsigalioja maisto produktų embargas: šalis uždraudė įvežti europietiškas daržoves, vaisius ir pieno produktus. Tačiau ši žinia prasta ir rusams, nes per Baltarusiją į Rusiją keliaudavo europietiški sūriai, obuoliai, persikai ir net triufeliai bei papajos. Tad Baltarusijos maisto embargas neabejotai paveiks Rusijos maisto rinką.

A.Lukašenka (kairėje) ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka (kairėje) ir V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jūros gėrybės ir žuvis nepateko į Baltarusijos apribojimus, todėl „baltarusiškos“ krevetės ir midijos iš Rusijos prekystalių nedings.<br>selswsk20/pixabay.com nuotr.
Jūros gėrybės ir žuvis nepateko į Baltarusijos apribojimus, todėl „baltarusiškos“ krevetės ir midijos iš Rusijos prekystalių nedings.<br>selswsk20/pixabay.com nuotr.
Per Baltarusiją į Rusiją keliaudavo ir europietiški obuoliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per Baltarusiją į Rusiją keliaudavo ir europietiški obuoliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijai navigacinis reikalavimas galioja nuo gruodžio 9 d., Lietuvai – nuo rugpjūčio pabaigos. Dėl to abipus sienos su Baltarusija susidaro vilkikų eilės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lenkijai navigacinis reikalavimas galioja nuo gruodžio 9 d., Lietuvai – nuo rugpjūčio pabaigos. Dėl to abipus sienos su Baltarusija susidaro vilkikų eilės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 1, 2022, 2:09 PM, atnaujinta Jan 2, 2022, 4:04 PM

Baltarusija paskelbė maisto embargą, reaguodama į Europos sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Viskas užvirė, kai gruodžio 2 d. JAV, ES ir Jungtinė Karalystė (JK) paskelbė penktąjį sankcijų paketą A.Lukašenkos režimui. Šis tai pavadino tai „precedento neturinčiu spaudimu“ ir paragino imtis atsakomųjų sankcijų „be sumaišties, aiškiai, kariniu būdu“.

Ilgai laukti neteko: jau gruodžio 6 d. Baltarusijos Ministrų taryba paskelbė dekretą, ribojantį produkcijos importą iš ES, JAV, JK ir keleto kitų šalių (eksporto apimtys iš visų, išskyrus ES šalis, nedidelės).

Iš esmės ir pagal kryptis apribojimai panašūs į Rusijos atsakomąsias sankcijas, į kurias pateko daržovės, vaisiai, pienas ir mėsa iš ES.

Be lenkiškų obuolių ir avokadų

Pagrindinis rusams šia tema nerimą keliantis klausimas: kas bus su „baltarusiškomis“ midijomis ir kitais produktais, kurie ant Rusijos prekystalių pateko per Baltarusiją, apeinant kontrsankcijas.

2014 m. Rusijai įvedus sankcijas Baltarusijos užsienio prekybos struktūra pasikeitė kardinaliai. Visų pirma, iš Baltarusijos buvo įvežta 44 proc. daugiau žuvies ir jūros gėrybių, nors šalis, kaip žinia, neturi išėjimo į jūrą. Taip pat Baltarusija iš ES smarkiai pradėjo importuoti daugiau daržovių ir vaisių: kopūstus (daugiau 175,6 proc.), obuolius ir kriaušes (73,9 proc.), abrikosus, vyšnias, persikus ir slyvas (125,8 proc.). Proporcingai didėjo tų pačių prekių eksportas į Rusiją.

Beveik tie patys produktai, kuriuos Rusija uždraudė importuoti 2014 m., pateko ir į Baltarusijoje įvestas naujas sankcijas. Baltarusijos sankcijų sąraše yra: daržovės, vaisiai, riešutai, pieno produktai ir sūriai, dešros, šokoladas, druska.

„Baltarusijos sankcijos atrodo kaip Rusijos sankcijų kopija su kelerių metų vėlavimu“, – sako Andrejus Sizovas, „SovEkon“ analizės centro direktorius, kurį cituoja BBC.

Tai, kad prekės, kurioms taikytas embargas, anksčiau buvo eksportuojamos iš Baltarusijos į Rusiją, matyti iš Baltarusijos užsienio prekybos statistikos, kurią nagrinėjo BBC.

Štai keletas pavyzdžių. 2020 metais Baltarusija iš šalių, kurioms buvo taikomos sankcijos, importavo 12,5 tūkst. tonų persikų – į Rusiją eksportavo 13,8 tūkst. Įsivežė 576 tonas avokadų – 572 tonas eksportavo į Rusiją, atsigabeno 22,5 tūkst. tonų pomidorų – eksportavo 29,2 tonų, įsivežė 388 tonas špinatų – Rusijai pardavė 246 tonas.

Kai kurių kategorijų eksporto apimtys yra didesnės nei importo, nes dalis produkcijos taip pat įvežama iš regionų, kuriems nebuvo taikomos sankcijos – pavyzdžiui, Lotynų Amerikos ar Afrikos. Kaip pavyzdys čia gali būti pelėsiniai sūriai ir artišokai. Pastarųjų įvežta 40,2 tonų, Rusijai parduota 60,3 tonų, sūrių importuota 218 tonų, išvežta – 412 tonų.

Aišku, kad papajos ir avokadai Baltarusijoje neauga, persikus daugiausia augina sodininkai mėgėjai, o pomidorų neužtenka net vidaus poreikiui patenkinti.

A.Sizovas iš „SovEkon“ mano, kad Baltarusijos embargo poveikis bus toks pat, kaip ir Rusijos: „Šiuolaikiniame pasaulyje sankcijos retai atlieka tą funkciją, kurios tikimasi, nes prekės eksportuojamos iš kitų šalių ir sudarant kitokias tiekimo grandines“, – sako jis.

Tiesa, tai tampa papildomu kainos, kurią sumoka galutinis pirkėjas, komponentu.

Tai, kad Baltarusija užsidaro tiekėjams iš užsienio, kelia nerimą: maisto produktų infliacija Rusijoje šiemet jau tapo pagrindiniu šalies infliacijos varikliu. Pastaraisiais mėnesiais infliacija Rusijoje pasiekė ilgalaikius rekordus. Greičiausiai brangsta bakalėjos produktai. Lapkričio mėnesį infliacija siekė 8,1 proc., o maisto kainos pakilo 11 proc. Sprendžiant iš gruodžio mėnesio duomenų, kainų augimo tempai nelėtėja.

Tačiau pirmiausia sankcijos skausmingai atsilieps pačiai Baltarusijai – vidaus rinkoje sočiai rasti uždraustų įvežti vaisių ir riešutų bus keblu.

Remiantis „Belstat“ duomenimis, 2021 m. sausio–rugsėjo mėnesiais baltarusiški vaisiai ir riešutai sudarė tik 7,3 proc. visų pardavimų šalyje, baltarusiški konditerijos gaminiai ir šokoladas – apie 50 proc., visos šviežios daržovės, išskyrus bulves – apie 65 proc.

Dabar Baltarusijai teks ieškoti naujų tiekėjų, pavyzdžiui, importuoti daržoves ir vaisius iš Turkijos ar Izraelio. Tačiau tai užtruks, o galutiniam pirkėjui tai bus mažiau pelninga – antraip Baltarusija jau seniai būtų importavusi produkciją iš ten, o ne iš ES, sako tyrimų centro BEROC Levas Lvovskis.

Sukti ribojimai

Tačiau rusams yra dvi geros žinios. Pirma, jūros gėrybės ir žuvis nepateko į Baltarusijos apribojimus, todėl „baltarusiškos“ krevetės ir midijos iš Rusijos prekystalių nedings.

Antra, Baltarusijos vyriausybės nutarime yra spraga. „Valdžia atsitraukė nuo įprastos šaudymo sau į koją praktikos“, – ironizuoja L.Lvovskis. Pasirodo, prekėms, kurios įvežamos perdirbti, sankcijos netaikomos.

L.Lvovskio teigimu, Baltarusijoje „apdirbimo“ sąvoka yra gana sąlyginė. „Gamybinėje įmonėje gali sėdėti žmogus, kuris uždirba 500 JAV dolerių per mėnesį ir tiesiog lipdo brūkšninius kodus ant gaminių arba perneša papajas iš vieno maišelio į kitą – štai ir visas apdorojimas“, – sako jis.

Vis dėlto abejojama, ar sankcijos paveiks tuos, į kurias jos nukreiptos. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad Lenkijos ekonomika nesugriuvo net po Rusijos sankcijų, nepaisant to, kad Rusijos rinka yra daug didesnė nei Baltarusijos. Pirmoje vietoje tarp šalių, importuojančių lenkiškas prekes, yra Vokietija (beveik 30 proc.), Čekija ir JK (panašiai po 6 proc.). Rusija čia tik dešimtuko gale (3 proc.). Pagal Lietuvos eksportą Baltarusija užima septintąją vietą. Tai sudaro 3,9 proc. visų Lietuvos eksportuojamų prekių. Maždaug tiek pat, kiek į JK ir JAV.

Eilės sunkvežimių

Tą pačią gruodžio 6-ąją Baltarusija įvedė privalomas navigacines priemones sunkvežimiams, įvažiuojantiems iš Lenkijos. Jos leidžia stebėti sunkvežimio judėjimą EAEU (Baltarusija, Rusija, Armėnija, Kazachstanas, Kirgizija) teritorijoje realiu laiku.

Lenkijai navigacinis reikalavimas galioja nuo gruodžio 9 d., Lietuvai – nuo rugpjūčio pabaigos. Dėl to abipus sienos su Baltarusija susidaro vilkikų eilės. Ekonomistas L.Lvovskis įsitikinęs, kad tai tiek Baltarusijos, tiek Rusijos rinkas paveiks labiau nei „bedantis embargas. Mat daugelis Europos įmonių dėlioja naujus logistikos maršrutus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.