I. Ruginienė: jaučiamas mėginimas apriboti profsąjungos veiklą

Jonavos azoto trąšų gamybos įmonėje „Achema“ vasario 8 d. prasidėjęs streikas slopsta: šį pirmadienį streikuoja 2 darbuotojai, o visose pamainose bendrai jų liko 11, t. y. mažiau nei 1 proc. visų įmonės darbuotojų, teigiama „Achemos“ atsiųstame pranešime.

I.Ruginienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Ruginienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Miliauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Miliauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Achemoje“ streikuoja vis mažiau darbuotojų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 10:05 AM, atnaujinta Feb 21, 2022, 11:44 AM

Bendrovės generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sako, kad streikuojančiųjų skaičius nuo 130 vasario 8 d. iki 11 mažėjo nuosekliai – kasdien vis daugiau darbuotojų įmonės vadovybę raštu informuodavo, kad savo dalyvavimą streike nutraukia ir grįžta dirbti. Streikuojantys darbuotojai yra apskaitomi darbo laiko žiniaraščiuose.

„Apie savo dalyvavimą streike, taip pat sprendimą jame nedalyvauti bei grįžti dirbti darbuotojai mus informuoja raštu, tad bendrovė žino tikslius skaičius, kiek darbuotojų streikuoja tądien ar imant visas pamainas. Tad mažų mažiausiai keista, kai savo sistemoje mes matome, kad liko streikuoti 11 darbuotojų, o profesinių sąjungų atstovai žiniasklaidai teigia, kad neva streikuoja 96“, – sako R.Miliauskas.

Pirmadienio, vasario 21 d., rytą bendrovės „Achema“ darbuotojų profesinė sąjunga susitinka su organizacijos „Union Syndicale Federale“ viceprezidentu Nielsu Bracke. Profesinės sąjungos vadovybė penktadienio vakarą, po darbo, elektroniniu laišku paprašė bendrovės skirti šiam susitikimui patalpas „Achemoje“, informuodama, kad svečias atvyksta susitikti su streikuojančiais darbuotojais ir streiko komitetu.

Apie svečio pageidavimą susitikti su „Achemos“ vadovybe bendrovė sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Nė vienas iš įmonės vadovų į susitikimą pakviestas nebuvo – dėl to į mus nesikreipė nei pats N.Bracke, nei profesinės sąjungos atstovai. Patalpas susitikimui pasiūlėme, tačiau, jei deklaruojama, kad susitikimo metu bus siekiama išsiaiškinti, kaip bendrovėje vyksta socialinis dialogas, kodėl susitinkama tik su streikuojančiaisiais bei streiko komitetu?

Kodėl nesusitinkama su kita puse – darbdavio atstovais bei darbuotojais, kurie nestreikuoja ir kurių yra absoliuti dauguma?“ – svarstė R.Miliauskas.

 

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) prezidentė Inga Ruginienė nesureikšmina ženkliai mažėjančio „Achemoje“ streikuojančių žmonių skaičiaus. Pasak jos, streikas nesibaigė, o išvadas, ar streiko reikalavimai buvo pasiekti, bus galima pateikti jam pasibaigus.

„Šiandien streikas tęsiasi ir jis tęsis. Mūsų advokatai dirba iš peties, nes spaudimas ir pasipriešinimas, kurį patiriame, yra tikrai didelis. Mes norime atsakingai pasakyti, kad atstovaujame ir atstovausime savo darbuotojams, tikrai nepasiduosime jokiam spaudimui bei reaguosime į kiekvieną išpuolį“, – pirmadienį žiniasklaidai teigė I.Ruginienė.

LPSK prezidentė tikina, kad „Achemos“ vadovybė prašo profsąjungos paneigti žodžius, kad vadovybė nevysto socialinio dialogo. Anot jos, jeigu „Achemos“ direktorius sutiktų susitikti ir pasikalbėti, galbūt vertinimai iš profesinės sąjungos pusės būtų kitokie.

„Kaip žodžius apie socialinio dialogo nevystymą galima paneigti, jeigu tu nevystai socialinio dialogo, nesėdi prie stalo ir nekalbi, kaip kitaip galima tai įvertinti. Jaučiamas bandymas apriboti mūsų veiklą ir kitokio vertinimo negalėtų būti“, – pabrėžė I.Ruginienė.

ELTA primena, kad neterminuotą streiką „Achemos“ darbuotojai pradėjo vasario 8-ąją.

Pasak streiką organizuojančios ADPS pirmininkės Birutės Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

Tuo metu, reaguodama į darbuotojų streiką, „Achemos“ vadovybė skelbia, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovės B. Daškevičienės su darbuotojų streiku susiję pareiškimai – radikalūs, ir reiškia susirūpinimą dėl galimo pavojaus saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.