Ukrainos krizei gilėjant, net patys dujų gamintojai kalba – kainos Dievo rankose

Didžiosios dujas eksportuojančios šalys antradienį per viršūnių susitikimą pareiškė negalinčios garantuoti kainų ar tiekimo. Susitikimą nustelbė vis stiprėjanti Ukrainos krizė, dėl kurios sąnaudos Europoje pasiekė rekordines aukštumas.

Kataro energetikos ministras Saadas Sherida al-Kaabi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kataro energetikos ministras Saadas Sherida al-Kaabi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietija sustabdė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietija sustabdė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 4:26 PM, atnaujinta Feb 22, 2022, 5:06 PM

Derybas surengęs Kataro emyras sakė, kad dujų gamintojos stengiasi užtikrinti „patikimą“ tiekimą, kai tuo metu Europos baimę dėl tiekimo iš Rusijos dar labiau paveikė Vokietijos sprendimas sustabdyti dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą.

Šios Persijos įlankos valstybės energetikos ministras sakė, kad jo šalis kiek įmanoma padės Europai, tačiau precedento neturinčios kainos, kurias moka Europos vartotojai, yra „Dievo rankose“.

Dujas eksportuojančių šalių forumo 11-os narių lyderiai ir ministrai susitiko po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai pripažino dviejų atsiskyrusių Ukrainos regionų nepriklausomybę ir pasiuntė į juos Rusijos kariuomenę. Vokietija į tai atsakė įšaldydama dujotiekio iš Rusijos paleidimą.

Kadangi Rusija yra pagrindinė eksportuotojų forumo narė, Ukrainos krizė neminima nei per derybas, sakė pareigūnai, nei galutiniame pareiškime. Rusijos energetikos ministras Nikolajus Šulginovas neužsiminė apie įtampą, tačiau forume sakė, kad „Rusijos įmonės yra visiškai įsipareigojusios laikytis esamų sutarčių“ dėl dujų tiekimo.

Jungtinės Valstijos paprašė Kataro padėti Europai, jei tiekimas būtų nutrauktas, tačiau Kataro energetikos ministras Saadas Sherida al-Kaabi pareiškė, kad jo šalis viena pati negali išgelbėti Europos.

Rusijos dujos užima apie 40 proc. Europos rinkos, o Kataro – penkis procentus. Vienai šaliai būtų „praktiškai neįmanoma“ pakeisti tokį dujų kiekį, per spaudos konferenciją sakė S.Sh.Kaabi. Kataro tiekimai taip pat priklauso nuo ilgalaikių sutarčių, daugelis jų sudarytos su Azijos šalimis, įskaitant Japoniją, Pietų Korėją ir Kiniją.

„Esame pasiruošę tiekti daugiau ir šiuo klausimu dirbame“, – apie Europos Sąjungos pateiktus prašymus kalbėjo jis. S.Sh.Kaabi teigė, kad 10–15 proc. siuntų pagal ilgalaikes Kataro sutartis potencialiai gali būti nukreiptos kitur. Tačiau jis tvirtino, kad rekordines kainas Europoje lėmė investicijų trūkumas dar iki Ukrainos krizės.

„Išsaugoti rinkų stabilumą“

Kataras ir kitos šalys gamintojos nori ilgalaikių – iki 25 metų – sutarčių, kad būtų „pagrįstos“ didžiulės investicijos į dujų gavybą, perdirbimą ir transportavimą. „Viskas, kas šiandien vyksta kainodaroje, iš esmės yra dėl investicijų trūkumo, prireiks laiko tai įveikti“, – sakė jis. Paklaustas, ar dėl Ukrainos krizės Europos vartotojai turės mokėti daugiau, jis sakė: „Spėlioti, kokios bus kainos, kils ar mažės, – tai yra Dievo, o ne mano rankose, negaliu komentuoti ateities“.

Aukščiausiojo lygio susitikimo galutiniame pareiškime nekalbama apie tiekimų didinimą, pabrėžiamas ilgalaikių sutarčių ir investicijų poreikis. Tačiau Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas Al-Thani sakė, kad forumo šalys „sunkiai dirba, kad užtikrintų patikimą gamtinių dujų tiekimą pasaulio rinkoms ir išsaugotų šių rinkų stabilumą“. Emyras teigė, kad forumas nori intensyvesnių derybų su dujų importuotojais „siekiant užtikrinti gamtinių dujų tiekimo saugumą ir pasaulinių dujų rinkų stabilumą.“

Dar prieš staigų energijos kainų kilimą per pastaruosius metus didžiosios dujas gaminančios šalys teigė, kad joms reikia ilgalaikių sutarčių, kurios garantuotų tiekimą vartotojams. Dar visai neseniai Europos Sąjunga priešinosi pramonei būdingoms 10-ies, 15-os ir 20-ies metų sutartims. Tačiau Kataras ir kitos šalys teigia, kad ilgalaikiai sandoriai būtini norint padengti didžiules investicijas, reikalingas gamybai didinti.

Viršūnių susitikime taip pat dalyvavo Alžyro, Irano, Mozambiko, Pusiaujo Gvinėjos bei Trinidado ir Tobago prezidentai ir ministrai pirmininkai. Irano prezidentas Ebrahimas Raisi sakė, kad jo šalis nori padidinti gamybą ir eksportą, tačiau ją stabdo, kaip jis sakė, „žiaurios ir nenatūralios“ JAV sankcijos jo šaliai. Didžiosios galybės derasi su Iranu, siekdamos atgaivinti susitarimą, reglamentuojantį jo prieštaringai vertinamą branduolinę programą, tai leistų palengvinti didelę žalą darančias sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.