Rusų turčiai Londone – jau lyg ant adatų: britai nebenori būti oligarchų irštva

Jungtinių Valstijų ar kitų šalių paskelbtos sankcijos Rusijai bent iš pirmo žvilgsnio atrodo švelnokos. Užtat britai kirto taip, kad bent jau Londone įsikūrusiems rusams turėtų drebėti kinkos.

Į nekilnojamąjį turtą Londone yra investavę daugelis rusų – ir V.Putinui artimas A.Usmanovas (nuotraukoje), ir „Chelsea“ nusipirkęs R.Abramovičius.<br>„Scanpix“ nuotr.
Į nekilnojamąjį turtą Londone yra investavę daugelis rusų – ir V.Putinui artimas A.Usmanovas (nuotraukoje), ir „Chelsea“ nusipirkęs R.Abramovičius.<br>„Scanpix“ nuotr.
Taip atrodo milžiniškas dvaras pačiame Londone, kurį įsigijo kompanijos „Fosagro“ pagrindinis akcininkas A.Gurjevas.
Taip atrodo milžiniškas dvaras pačiame Londone, kurį įsigijo kompanijos „Fosagro“ pagrindinis akcininkas A.Gurjevas.
Į nekilnojamąjį turtą Londone yra investavę daugelis rusų – ir V.Putinui artimas A.Usmanovas, ir „Chelsea“ nusipirkęs R.Abramovičius (nuotraukoje).
Į nekilnojamąjį turtą Londone yra investavę daugelis rusų – ir V.Putinui artimas A.Usmanovas, ir „Chelsea“ nusipirkęs R.Abramovičius (nuotraukoje).
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Feb 27, 2022, 11:34 AM, atnaujinta Feb 27, 2022, 9:58 PM

Borisas Johnsonas Kremliaus nepasigailėjo. Pagrindinių rusų bankų sąskaitos Jungtinėje Karalystėje (JK) bus įšaldytos, jie neteks prieigos prie šalies finansų sistemos ir atsiskaitymo svarais.

Daugybė Rusijos bendrovių irgi nebegalės naudotis paskolomis iš JK bankų, o „Aeroflot“ – skraidyti į šią valstybę.

Negana to, maždaug šimto fizinių bei juridinių asmenų iš Rusijos valdomas turtas Didžiojoje Britanijoje turėtų būti įšaldytas. O likusieji karingosios valstybės piliečiai britų bankuose nebegalės turėti daugiau nei po 50 tūkst. svarų (60 tūkst. eurų).

Dar įdomiau tai, kad britai nusprendė atsisakyti vadinamosios auksinės vizos taisyklės.

Pagal ją, nelygu investicijų, pavyzdžiui, į nekilnojamąjį turtą ar kitus sektorius, dydis (nuo 2 iki 10 mln. svarų, arba 2,4–12 mln. eurų), trečiųjų šalių piliečiai iki šiol galėjo gauti teisę gyventi JK iki dešimties metų.

Kremlius jau rūstauja

Tokia lengvata spėjo pasinaudoti galybė Rusijos turtuolių: vieni gyveno tarp Londono ir savo šalies, kiti įsikūrė JK ar bent jau išsiuntė ten savo šeimas.

Dar prieš kelias savaites, kai britai paskelbė ketinantys atšaukti auksinės vizos taisyklę, Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Dmitrijus Peskovas aiškino, kad tai – akivaizdi ataka prieš verslą.

„Daugybė Rusijos įmonių yra strateginės britų kompanijų partnerės ar bendraturtės. Taip Didžiosios Britanijos ministrų kabinetas suduos smūgį savo verslininkams“, – tokius išvedžiojimus pateikė D.Peskovas.

Bėga nuo SSRS laikų

Tačiau Londonas apsisprendė – jis nebenori būti rusų oligarchų irštva. O jų čia privisę apsčiai.

Tiesa, kai kurie rusai čia įsikūrę labai seniai ir netgi neturi ypatingų ryšių su Kremliumi.

Pavyzdžiui, Leonidas Blavatnikas, kuris dar 1978 metais iš Sovietų Sąjungos emigravo į JAV.

Verslininkas JK piliečiu tapo 2010-aisiais, o jau po septynerių metų jam už labdaringą veiklą buvo suteiktas sero titulas.

Bet ryšių su Rusija jis turėjo ir tebeturi. Didžiausią dalį savo turtų, kurie vertinami 15,2 mlrd. svarų (18,2 mlrd. eurų), L.Blavatnikas susikrovė 2013-aisiais pardavęs savo valdytas britų ir rusų kompanijos TNK-BP akcijas. Tačiau jis tebeturi Rusijos aliuminio korporacijos „Rusal“ akcijų.

Tarp tūkstančio turtingiausių JK gyventojų, „The Sunday Times“ duomenimis, patenka ir Jevgenijus Švidleris (57 m.), kuris valdo 1,1 mlrd. svarų (1,3 mlrd. eurų) turtą.

Jis yra oligarcho Romano Abramovičiaus verslo partneris ir patenka į jo valdomos metalurgijos kompanijos „Evraz“, kurios būstinė yra Londone, direktorių tarybą.

Turtuolių sąraše yra ir buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo našlė 58-erių Jelena Baturina (882 mln. svarų, arba per milijardą eurų). Jai priklauso viešbučių tinklas keliose šalyse, o Didžiojoje Britanijoje rusė gyvena dvare, kurio valdos siekia net 5,5 tūkst. hektarų.

Užmojai tiesiog stulbina

Seniai Londone įsikūręs ir pats R.Abramovičius (55 m.), kuris dar 2003-iaisiais įsigijo „Chelsea“ futbolo klubą. Tiesa, tarp JK turtuolių jo pavardės nėra, nes šis rusų oligarchas turi Izraelio bei Portugalijos pilietybę.

Bet milijardierių gatve vadinamoje Kensingtono Rūmų Sodų (Kensington Palace Garden) gatvėje jis turi namą, kuris dar 2014 m. buvo paskelbtas vienu iš dešimties brangiausių pasaulyje.

Užmojais pasižymi ir kompanijos „Fosagro“ pagrindinis akcininkas 61 metų Andrejus Gurjevas, kurio turtas vertinamas 4 mlrd. eurų. Jis 2010 m. nusipirko „Witanhurst“ dvarą, kuriame yra net 25 miegamieji.

Šis dvaras po rekonstrukcijos tapo antra pagal dydį gyvenamąja vieta Londone, nusileidęs tiktai Bakingamo rūmams.

Net 120 mln. svarų (143 mln. eurų) į apartamentų kompleksą JK sostinėje yra investavęs ir buvęs vienas „Gazprom“ direktorių Andrejus Gončiarenka (62 m.). 2014 m. tai buvo stambiausias sandoris šios šalies nekilnojamojo turto rinkoje.

O štai bankui „Moskva“ vadovavusiam 54-erių Andrejui Borodinui pasisekė mažiau. Jis 2011 metais įsigijo didžiulį dvarą Berkšyre, tačiau po penkerių metų Rusijos teismas nustatė, kad už jį sumokėta neteisėtai iš banko pasisavintomis lėšomis, todėl turtą areštavo.

Pirko iš Kataro emyro

Dar 2018 m. į JAV sudarytą juodąjį sąrašą, kuriame – V.Putino aplinkos asmenys, pateko ir Ališeras Usmanovas, valdantis holdingą „Metalloinvest“.

Ne kartą turtingiausiu Rusijos žmogumi paskelbtas oligarchas 2013-aisiais tokį pat titulą pelnė ir Didžiojoje Britanijoje. Tiesa, vėliau persikėlė į Šveicariją.

Tačiau Londone A.Usmanovas (68 m.) turi įsigijęs nemažą namą, pastatytą 1840 metais. Jį rusų milijardierius, kurį įvairiais ordinais ne kartą apdovanojo pats V.Putinas, pirko iš buvusio Kataro emyro už 70 mln. eurų.

„Rusal“ kompanijos vadovas 54 metų milijardierius Olegas Deripaska prestižiniame JK sostinės rajone Belgravijoje, kurį nuo seno mėgsta britų aristokratai, politikai bei turtuoliai, nuo 2003 metų valdo šešių aukštų namą.

Bendrovės „Ruskaja mednaja kompanija“ stambiausias akcininkas Igoris Altuškinas (51 m.) iš tiesų gyvena Rusijoje, Jekaterinburge. Tačiau dėl viso pikto Londone turi nusipirkęs namą, kuriame iki skyrybų gyveno režisierius Gyu Ritchie ir popmuzikos žvaigždė Madonna.

Ko rūpinasi D.Peskovas?

Bet ne visus rusus vilioja triukšmingasis Londonas. Pavyzdžiui, „Alfa Grupp“ bendraturtis 66-erių Petras Avenas dar 2004 m. įsikūrė Sario grafystėje esančiame name. Sutvarkyti jį padėjo architektų kompanija, dirbusi su princu Charlesu.

Dabar verslininkas ten laiko savo paveikslus ir svarsto apie būsimą muziejų.

Beje, dar praėjusiame amžiuje P.Avenas dirbo Rusijos ekonominių santykių su užsieniu ministru. Iš buvusių valdininkų jis JK tikrai ne vienas.

Vos penkios minutės kelio nuo Vestminsterio maždaug 500 kvadratinių metrų ploto namą yra įsigijęs ir buvęs Rusijos vicepremjeras, o dabar valstybinės kompanijos „VEB.RF“ pirmininkas Igoris Šuvalovas (55 m.).

Šis pastatas įžymus tuo, kad jame yra gyvenęs airių dramaturgas George’as Bernardas Shaw, o iki Pirmojo pasaulinio karo jame veikė britų žvalgybos MI6 būstinė.

Vis dėlto įdomiausia, kodėl, jau nujausdamas būsimas sankcijas, joms taip priešinosi V.Putino patarėjas D.Peskovas?

Galbūt dėl to, jog Rusijoje sklando gandai, kad jo dukra Jelizaveta gyvena anaiptol ne Paryžiuje, kaip skelbiama oficialiai, o Londone.

Rusijos žiniasklaidos teigimu, ji ir kiti D.Peskovo vaikai – Nika, Mika ir Denis – turi JK pilietybę.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.