Ne tik nafta, bet ir anglis su dujomis – J. Bideno sprendimo į JAV importuoti šias žaliavas laukiama dar antradienį ES planuose – dviem trečdaliais mažesnis dujų importas

Panašu, kad JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį uždraus rusiškos naftos, gamtinių dujų ir anglies importą į JAV. Tokią informaciją skelbia CNN, remdamasi trimis su šiuo sprendimu susipažinusiais šaltiniais.

Ne tik nafta, bet ir anglis su dujomis – J. Bideno sprendimo į JAV importuoti šias žaliavas laukiama dar antradienį.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Ne tik nafta, bet ir anglis su dujomis – J. Bideno sprendimo į JAV importuoti šias žaliavas laukiama dar antradienį.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-08 16:19, atnaujinta 2022-03-08 16:52

Tai būtų naujausia sankcija reaguojant į Maskvos Ukrainoje pradėtą karą, skelbia amerikiečių žiniasklaida.  JAV įstatymų leidėjai vis labiau spaudė administraciją žengti šį žingsnį.

JAV šį žingsnį žengs vienašališkai, be sąjungininkių Europoje, nes Europos valstybės nesutaria, ar uždrausti Rusijos energijos importą. Kaip pažymi CNN, ES šalys yra gerokai labiau susijusios su Rusijos energija nei JAV. JAV neimportuoja rusiškų gamtinių dujų.

JAV pareigūnai nusprendė, kad, atsižvelgdami į didžiulį politinį spaudimą savo šalyje, jie gali žengti žingsnį be koalicijos partnerių. Laukiama, kad J.Bidenas apie naujus žingsnius kalbės 10 val. 45 min. JAV laiku (17 val. 45 min. Lietuvos) ir „paskelbs veiksmus, kuriais siekiama, kad Rusija ir toliau būtų traukiama atsakomybėn už neišprovokuotą ir nepagrįstą karą prieš Ukrainą“, teigė Baltieji rūmai.

Apie numatomą žingsnį pirmoji pranešė agentūra „Bloomberg“. Iždo departamento atstovas spaudai spėjimus atsisakė komentuoti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau prašė JAV ir Vakarų pareigūnų nebeimportuoti naftos iš Rusijos ir taip užpildyti žiojinčią jau įvestų griežtų sankcijų Rusijai spragą.

Nors Rusijos finansų sektoriui dėl invazijos į Ukrainą įvesti griežti suvaržymai, energijos eksportas užtikrina pastovų pinigų srautą į Rusiją.

Konfliktui prieš dvi savaites prasidėjus, J.Bidenas savo nenorą skelbti sankcijas energijos sektoriui aiškino tuo, kad jis bando „riboti skausmą, Amerikos žmonių jaučiamą degalinėse“.

Europos Sąjunga (ES) norėtų smarkiai sumažinti Rusijos dujų importą jau šiais metais, pažymėjo vienas aukšto rango pareigūnas, didėjant politiniam spaudimui nutraukti svarbų Rusijos pajamų šaltinį, pastarajai pradėjus invaziją į Ukrainą.

Europos Komisija (EK) gali apie šį tikslą paskelbti kiek vėliau antradienį, bloko valstybėms narėms nesiryžtant patvirtinti staigaus Rusijos energijos importo draudimo dėl nerimo, kad ekonominės pasekmės blokui bus per didelės.

Vietoj to EK gali imtis žingsnių sumažinti didžiulę bloko priklausomybės nuo rusiškų dujų ieškodama naujų dujų tiekėjų, kaupdama atsargas kitai žiemai ir paspartindama pastangas efektyviau naudoti energiją.

„Manau, kad galime parengti planą, kuris iš esmės sumažins mūsų priklausomybę nuo rusiškų dujų jau šiais metais,“ – pirmadienį Europos Parlamente kalbėjo EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas.

Remiantis nutekinta informacija, Europos Komisija ketina įsipareigoti iki šių metų pabaigos dviem trečdaliais sumažinti priklausomybę nuo dujų, o iki 2030 metų paversti ES visiškai nepriklausomą nuo rusiškų dujų, naftos ir anglių.

Visgi F.Timmermansas paragino būti atsargiems. Rusija patenkina 40 proc. ES dujų poreikio, o Italija, Vokietija ir kelios Vidurio Europos šalys yra ypač priklausomos.

Ketvirtadalis blokui reikalingo naftos kiekio taip pat gaunama iš Rusijos.

Dėl tokios priklausomybės ES šalys nesutinka su Kyjivo ir Vašingtono raginimais taikyti griežtas sankcijas Rusijos energetikos sektoriui, Vakarų sąjungininkėms ieškant papildomų būdų toliau bausti Rusiją už jos veiksmus Ukrainoje.

„Tikrovė yra tokia, kad nemažai valstybių narių pakliūtų į bėdą, jei būtų staigiai nutrauktas energijos tiekimas iš Rusijos,“ – kalbėjo F.Timmermansas, vadovaujantis ES energetikos ir klimato kaitos politikos formavimui.

„Taigi turime įsitikinti, kad nepadarysime sau daugiau žalos nei Putinui, – pridūrė jis.

Pasiūlymo projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, numatoma, kad iki rugsėjo 30 dienos turi būti užpildyta 90 proc. dujų saugyklų pajėgumų, palyginti su dabar galiojančiu 30 proc. lygiu.

Briuselio rekomendacijos bus paskelbtos prieš pat ES lyderių susitikimą, kuriame ketinama aptarti būdus, kaip nutraukti Europos energetinius ryšius su Rusija ilgam laikui.

27 lyderiai ketina susitarti „palaipsniui panaikinti bloko priklausomybę nuo Rusijos dujų, naftos ir anglių importo“, teigiama pareiškimo projekte, kurį perskaitė naujienų agentūra AFP ir kuriuo ketinama užbaigti susitikimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.