V. Putinas sugebėjo išsaugoti jachtą: savo patikimiausiems oligarchams to padaryti nepadėjo

Ar gali būti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš anksto žinojo, kada jo kariuomenė užpuls Ukrainą, tačiau ta informacija nepasidalijo net su patikimiausiais oligarchais? Jachtų likimas rodo, kad taip.

Rusijos prezidento V.Putino jachta „Graceful“ (nuotr. kairėje) vasario pradžioje parplukdyta iš Vokietijos į Kaliningradą, o oligarchui A.Usmanovui priklausanti itin prabangi „Dilbar“ taip ir liko Hamburge.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos prezidento V.Putino jachta „Graceful“ (nuotr. kairėje) vasario pradžioje parplukdyta iš Vokietijos į Kaliningradą, o oligarchui A.Usmanovui priklausanti itin prabangi „Dilbar“ taip ir liko Hamburge.<br>„Scanpix“ nuotr.
Milijardierius O.Deripaska nusprendė, kad jo laivui saugiausia Maldyvuose.
Milijardierius O.Deripaska nusprendė, kad jo laivui saugiausia Maldyvuose.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 8:30 PM

Šių metų vasario 7-ąją Kylio kanalu pastebėta plaukianti prašmatni jachta. Šių laivų žinovai nesunkiai atpažino – tai „Graceful“, priklausanti pačiam V.Putinui.

Jachta iš Vokietijos į Kaliningrado uostą buvo nuplukdyta paskubomis.

Mat joje netgi nebuvo baigti visi remonto darbai, kuriuos atliko kompanija „Blom +Voss“, priklausanti Liubeke įsikūrusiai laivų statybos bendrovei „Luerssen“.

Tokia skuba leidžia spėti, jog V.Putinas norėjo apsidrausti suprasdamas, kad karo atveju visas užsienyje esantis jo turtas būtų areštuotas, kaip ir nutiko po kelių savaičių.

Vis dėlto net ir artimiausių bendražygių jis arba neįspėjo, arba šie nelaukė tokių griežtų Vakarų valstybių sankcijų.

Todėl jau praėjusią savaitę „Forbes“ paskelbė, kad Hamburgo (Vokietija) uoste areštuota Rusijos milijardieriui Ališerui Usmanovui priklausanti prabangi jachta „Dilbar“, kainavusi daugiau nei pusę milijardo JAV dolerių (448 mlrd. eurų).

Tiesa, vokiečiai netrukus ėmė neigti, jog jachta konfiskuota. Kalbama, kad dėl jos likimo nesutaria dvi Vokietijos ministerijos.

Kad ir kaip būtų, vienam iš prezidento V.Putino bičiulių priklausantis 156 metrų ilgio laivas su dviem sraigtasparnių aikštelėmis toliau stovi Hamburgo uoste, o kad prabanga praeiviams nebadytų akių, jis netgi uždengtas brezentu.

Be to, iš šio uosto neleidžiama išplaukti ir dar porai Rusijos turtuolių priklausančių jachtų. Dokuose tebestovi Farchado Achmedovo „Luna“ bei Suleimano Kerimovo „Solandge“. Tikimybė, kad savininkai jas atgaus, kol nesibaigė karas ir neatšauktos sankcijos, lygi kone nuliui.

Prancūzijos valdžia, atrodo, veikia kur kas ryžtingiau negu vokiečiai.

Šios šalies muitininkai Viduržemio jūroje perėmė „Rosneft“ vadovui Igoriui Sečinui priklausančią jachtą, ji buvo nuplukdyta į laivų statyklą netoli Marselio ir iškart konfiskuota.

Pareigūnai gana greitai nustatė, kad laivas priklauso įmonei, kurios galutinis naudos gavėjas yra I.Sečinas, o šiam yra taikomos ES sankcijos.

Prancūzijos ekonomikos ministras Bruno Le Maire’as dar anksčiau paskelbė, kad režimui palankių Rusijos piliečių turtas šioje šalyje bus areštuotas, o teisinių prielaidų tam pakanka.

Pranešama, kad mažiausiai penkios Rusijos turtuolių jachtos šiuo metu yra Maldyvuose. Ši Indijos vandenyno valstybė nėra sudariusi teisinės pagalbos sutarties su JAV, todėl jų savininkams kol kas niekas negresia.

Tarp šių jachtų – ir Vladimiro Potanino „Nirvana“, ir Aleksandro Abramovo „Titan“, ir Olego Deripaskos „Clio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.