Kai kurios prekės Rusijoje brangsta dviženkliais skaičiais, valdžia ruošiasi reguliuoti kainas

Vladimirui Putinui užpuolus Ukrainą kainos Rusijoje smarkiai išaugo: per savaitę metinė infliacija šoktelėjo nuo 9,1 proc. iki 10,4 proc. Tai – rekordinis augimas nuo 2015 m. gruodžio. Labiausiai brango automobiliai, buitinė technika ir kelionės į Turkiją. Per kovo 4-ąją pasibaigusią savaitę nauji vietos gamintojų lengvieji automobiliai vidutiniškai pabrango 17 proc., o nauji užsieniniai – 15 proc. Elektrinių dulkių siurblių ir televizorių kainos pakilo 15 proc., o išmaniųjų telefonų – 10 proc.

 Rusija.<br>unsplash.com nuotr.
 Rusija.<br>unsplash.com nuotr.
 Rubliai.<br> pixabay.com nuotr.
 Rubliai.<br> pixabay.com nuotr.
Vaistų kainos Rusijoje taip pat gerokai šoktelėjo.<br>J.Butkutės nuotr.
Vaistų kainos Rusijoje taip pat gerokai šoktelėjo.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 9:38 PM

Vaistų kainos taip pat gerokai šoktelėjo: analginas, korvalolis, nimesulidas ir ergoferonas per savaitę pabrango 5 proc., o levomekolis ir multivitaminai – 6 proc.

Tarp paslaugų kainų augimu išsiskiria atostogų kelionės į Turkiją: prieš savaitę jos pabrango 7 proc., o dabar – dar 29 proc. Kitų kelionių – į Egiptą, JAE ir Graikiją – išlaidos į Rusijos statistikos agentūros savaitės infliacijos skaičiavimus neįtrauktos.

Iš maisto produktų švieži pomidorai ir bananai pabrango atitinkamai 8 ir 7 proc. Kopūstų, morkų ir cukraus kainos kilo apie 3 proc.

Kainos pakilo dėl padidėjusios paklausos ir nuvertėjusio rublio, sako „Loco-Invest“ investicijų direktorius Dmitrijus Polevojus.

Rusai pirko ir jau pabrangusias prekes. D.Polevojus, kalbėdamas su forbes.ru, svarstė: jei panašios tendencijos išliks ir kovo mėnesį, metinė infliacija gali siekti 15-20 proc. Reikia pastebėti, kad per analizuojamą savaitę kainoms poveikio neturėjo smukusi rublio vertė, nes prekybininkai pardavinėjo prekes iš sandėlių.

Vasario pabaigoje ir kovo pradžioje dėl Vakarų sankcijų, įvestų Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, nuvertėjus rubliui ir daugeliui užsienio gamintojų bei mažmenininkų pasitraukus iš Rusijos rinkos, išaugo daugelio produktų paklausa. Pranešama, kad „iPhone“ ir kitos „Apple“ įrangos paklausa išaugo, o kainos padidėjo 15-20 proc.

Automobilių kainos kyla ir pas oficialius pardavėjus, ir antrinėje rinkoje, nes daugelis automobilių gamintojų sustabdė automobilių tiekimą į Rusiją. Vaistų gamintojai pranešė, kad dėl įvestų sankcijų trūksta žaliavų, o vartotojai iš anksto pirko vaistus, todėl išsipūtė paklausa, rašo forbes.ru.

Panašiam parduotuvių siaubimui maisto produktų gamintojai pradėjo ruoštis vasario pabaigoje. Kai kurie mažmenininkai apribojo vienam žmogui parduodamo cukraus, grūdų ir saulėgrąžų aliejaus kiekį.

Trečiadienį „Vieningosios Rusijos“ deputatas Aleksandras Chinšteinas pareiškė, kad rengiamasi teikti siūlymus dėl maisto produktų, vaistų, vaikų prekių, statybinių medžiagų, buitinės chemijos, prekių gyvūnams ir kitų produktų kainų valstybinio reguliavimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.