ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu

Europos valstybės skubiai ieško strategijos su energija susijusios infliacijos bangai pažaboti, Rusijos karui Ukrainoje išprovokavus naftos kainų augimą – ypač naftos, kurios kaina perkopė 100 JAV dolerių (90 eurų) už barelį.

ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Skaraičio nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Balkūno nuotr.
ES ieško strategijos energijos kainoms sumažinti Ukrainos krizės metu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 10:32 AM, atnaujinta Mar 18, 2022, 11:35 AM

Vyriausybės svarsto, kokiomis priemonėmis galėtų reaguoti, kad sumažintų įtampą įmonėms ir vartotojams, maisto kainoms pakilus į dešimtmečius nematytas aukštumas.

Į politinių priemonių arsenalą įeina energijos mokesčių ir kainų mažinimas, taip pat tikslinė valstybės parama, kai kurių žemyno šalių ekonomikoms nešant didesnę naštą už kitų.

Europos Komisija šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad gali pratęsti biudžeto drausmės taisyklių taikymo stabdymą iki kitų metų, kelioms ES valstybėms raginant bendrai reaguoti į karo finansines pasekmes ir pandemijos sukeltus padarinius.

Kiekvienam savo

Švedija, kur mokestis kurui yra didžiausias Europoje, pirmadienį pranešė laikinai sumažinantis akcizą iki 1,30 kronos (0,12 euro) už litrą, taikant 1,5 mlrd. JAV dolerių (1,35 mlrd. eurų) specialių priemonių paketą.

Belgija ir Nyderlandai nusprendė mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) kurui – natūralioms dujoms, elektrai ir šildymui – ir taip pat sumažinti akcizą degalams, kad pažabotų kainų augimą.

Pildami pilną 60 litrų baką Belgijos vartotojai sutaupys apie 10 eurų, o vidutinei olandų šeimai kaina už energijos sąnaudas sausio–birželio mėnesiais sumažės maždaug 140 eurų. Belgijoje neturtingiausi namų ūkiai galės naudotis vadinamuoju „socialiniu tarifu“ elektrai ir gamtinėms dujoms iki rugsėjo mėnesio.

Lenkijos vyriausybė pratęsė daugybę priemonių, kurių ėmėsi dar prieš karą Ukrainoje ir kurios turėjo veikti kaip „skydas“ nuo infliacijos. Kaip praėjusį savaitgalį pažymėjo Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, „kova su Putinu turi savo kainą“.

Nuo vasario 1 dienos buvo sumažintas PVM dujoms, kuris anksčiau buvo 23 procentai. Maždaug 5 mln. šeimų Lenkijoje, į kurią atvyko mažiausiai 1,8 mln. ukrainiečių pabėgėlių, taip pat gaus pagalbos paketą, padėsiantį joms išgyventi maisto kainų augimą.

Yra ribos

Nepaisant daugybės paskelbtų priemonių, Europos valstybės neketina pernelyg atleisti savo finansų diržų. Italijos vyriausybė kovo pradžioje pranešė, kad planuoja „išlaikyti išmintingą biudžeto politiką“, vasarį paskelbusi apie 5,5 mlrd. eurų vertės pagalbos priemonių paketą, skirtą kompensuoti spartų namų ūkių sąskaitų augimą.

Vokietijos vyriausybė trečiadienį nusprendė padvigubinti valstybės paramą kompensuojant išlaidas už šildymą, praėjusį mėnesį skyrusi pagalbos paketą pažeidžiamiausiems visuomenės nariams. Tačiau Berlynas taip pat pažadėjo nuo kitų metų įjungti biudžeto stabdžius.

Tokia parama veikiausiai bus plečiama, reaguojant į degalų kainų šuolį – kaip Prancūzijoje. Trečiadienį pristatydama savo „atsparumo planą“ Prancūzija pabrėžė, kad jos politika, biudžetui atsieisianti 6,9 mlrd. eurų, nėra grindžiama neribojamų išlaidų strategija.

Europinis sprendinys?

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as anksčiau šį mėnesį paragino ES partneres rasti „kolektyvinį europinį sprendinį“, kai kuriose šalyse aštrėjant krizei.

Vengrijoje, kur kuro kaina kontroliuojama nuo rudens, praėjusią savaitę kilo panika, pavienėse degalinėse pasibaigus degalams. Vyriausybei teko apriboti degalų pylimą daugiau nei 7,5 tonos sveriantiems sunkvežimiams, numatant jiems specialias degalines.

Slovėnija, savo ruožtu, šią savaitę susidūrė su antplūdžiu transporto priemonių iš kaimyninės Italijos. Jos atvyksta pasipildyti atsargų po to, kai slovėnų vyriausybė nusprendė nustatyti viršutines kainų ribas.

Ispanijoje, sparčiai kylant kainoms, vyriausybė pažadėjo imtis veiksmų sunkvežimių vairuotojams pareiškus, jog dėl kylančios dyzelino kainos jie atsidūrė „katastrofiškoje“ situacijoje. Ispanų ministras pirmininkas Pedro Sanchezas aplankė virtinę ES partnerių, siekdamas suderinti strategiją, kaip spręsti šią problemą kovo 24–25 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime.

Madridas taip pat leido suprasti, kad imsis vienašališkų priemonių, jeigu nepavyks pasiekti ir įgyvendinti bendro susitarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.