Vakarų milžinėms sustabdžius veiklą, rusai netrukus ims graužti nagus – be darbo liks šimtai tūkstančių

Didžiulėms Vakarų kompanijoms sustabdžius veiklą Rusijoje netrukus nagus ims graužti jose dirbę vietos gyventojai. O tokių, „Bloomberg“ skaičiavimais, gali būti apie 200 tūkstančių.

 Į „McDonald’s“ užeigas paskutinę veiklos Rusijoje dieną plūdo minios, o tinklo darbuotojams dabar neramu dėl ateities.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Į „McDonald’s“ užeigas paskutinę veiklos Rusijoje dieną plūdo minios, o tinklo darbuotojams dabar neramu dėl ateities.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karą Ukrainoje sukėlusi Rusija sulaukė dar neregėtų Vakarų sankcijų, kurios ją izoliavo nuo verslo pasaulio.<br> Pixabay.com nuotr.
Karą Ukrainoje sukėlusi Rusija sulaukė dar neregėtų Vakarų sankcijų, kurios ją izoliavo nuo verslo pasaulio.<br> Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-20 13:35, atnaujinta 2022-03-20 14:04

Karą Ukrainoje sukėlusi Rusija sulaukė dar neregėtų Vakarų sankcijų, kurios ją izoliavo nuo verslo pasaulio.

Pirmosios jų pasekmės vietos gyventojams – sparčiai augančios kainos, ypač užsieninių prekių. Bet milžiniška rusų grupė netrukus gali išvis likti be darbo.

Lyderiai. Kol kas dauguma Vakarų kompanijų, Rusijoje sustabdžiusių veiklą, atlyginimus savo darbuotojams ketina mokėti. Bent jau už šį mėnesį.

Tik kas bus toliau, visiškai neaišku.

Didžiausias darbdavys, kuris jau paskelbė apie savo pasitraukimą, Rusijoje buvo JAV greitojo maisto užkandinių tinklas „McDonald’s“. Jame dirbo net 62 tūkstančiai vietos gyventojų.

Tiesa, 25 tinklo užkandinės Sibire veikia ir toliau, nes jos dirba franšizės būdu.

Maždaug 19 tūkst. rusų dirba „PepsiCo“ kompanijoje, kuri irgi nutarė trauktis. Savo ruožtu „Ikea“ paskelbė, kad 15 tūkst. jos darbuotojų dar nėra atleisti. Vis dėlto Švedijos kapitalo įmonė uždarė visas parduotuves Rusijoje ir nutraukė bendradarbiavimą su šios šalies gamintojais.

Parama. Maždaug 9 tūkst. rusų, dirbančių Ispanijos kapitalo įmonėje „Inditex“, bent kurį laiką galės jaustis daugiau ar mažiau saugūs.

Mat drabužiais ir avalyne prekiaujanti įmonė, nors ir uždarė visas Rusijoje turimas 502 parduotuves, darbuotojams pažadėjo finansinę paramą.

Tą patį paskelbė ir Amerikos kavinių tinklas „Starbucks“, kuriame dirbo apie 2 tūkstančius rusų.

Koks bendrovės „Yum! Brands“ darbuotojų likimas, taip pat kol kas nežinoma.

Ši įmonė sustabdė 70 užeigų „Pizza Hut“ ir KFC veiklą. Tiesa, toliau tebedirba apie tūkstantį KFC užkandinių, kurios valdomos franšizės būdu.

Atskalūnai. Vis dėlto nemažai Vakarų kompanijų toliau dirba Rusijoje. Daugiausia – Vokietijos kapitalo.

Tiek „Bayer“, tiek „Merck“, tiek „Fresenius“ paskelbė liekančios šioje rinkoje, kad aprūpintų pacientus, mat visos jos yra farmacijos sektoriaus kompanijos.

Jas gal ir galima pateisinti, tačiau Rusijoje tebeveikiantys vokiški mažmeninės prekybos tinklai sulaukia spaudimo net savo šalyje.

„Nė vienas iš jų nėra asmeniškai atsakingas už karą Ukrainoje“, – taip apie savo 10 tūkst. darbuotojų Rusijoje pareiškė prekybos bendrovė „Metro“, šioje šalyje toliau išlaikanti 93 parduotuves.

19 prekybos centrų ir beveik 10 tūkst. darbuotojų turintis vokiečių „Globus“ irgi išlieka rinkoje. „Kaip mažmeninės prekybos įmonė mes juntame ypatingą atsakomybę Rusijos pirkėjams. Esame atsakingi už pagrindinius žmonių poreikius“, – paskelbė šio tinklo vadovas Matthias Bruchas.

„Nelengva surasti pateisinimų, kodėl liekate šalyje, kuri sukėlė karą. Įmonė turi turėti labai svarių argumentų, kitaip gresia ilgalaikė žala jos įvaizdžiui.

Ne mažiau svarbu ir tai, kas bus su Rusijoje uždirbtu pelnu“, – savo šalies verslininkus įspėjo Diuseldorfo verslo mokyklos prekybos ekspertas Martinas Fassnachtas.

Stiprus smūgis

Didžiausia rusiškų dujų pirkėja Europoje Vokietija, regis, rimtai nusprendusi jų atsisakyti.

Stambiausio Vokietijos energetikos koncerno „E.ON“ vadovas Leonhardas Birnbaumas vakar paskelbė, kad dėl karo Ukrainoje jokie nauji sandoriai su Rusijos kompanijomis dėl dujų įsigijimo nebus sudaromi.

„E.ON“ didžiąją dalį dujų perka iš tarpininkų, nors turėjo savo portfelyje ir tiesioginių sutarčių su „Gazprom“ prekybos bendrovėmis.

L.Birnbaumas neslėpė, kad toks sprendimas turės padarinių ir pačiam koncernui.

„Rusija nėra mūsų tikslinė rinka. Tačiau aišku viena – jei susidarys ilgalaikis ar trumpalaikis energijos išteklių deficitas, tai turės pasekmių mums visiems“, – teikė kompanijos vadovas.

Britų kompanija „Shell“ dar anksčiau apsisprendė visiškai sustabdysianti rusiškų dujų ir naftos įsigijimą.

Parengta pagal „Novaja gazeta“, „Manager-Magazin.de“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.