Vokietija: Rusijos reikalavimas už dujas mokėti rubliais yra „sutarties pažeidimas“ Austrai mokės eurais

Trečiadienį Vokietija perspėjo, kad Rusijos reikalavimas mokėti rubliais už dujų tiekimą Europai yra sutarties pažeidimas.

Rubliai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rubliai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 8:37 PM, atnaujinta Mar 24, 2022, 8:56 AM

„Pranešimas apie mokėjimą rubliais yra... sutarties pažeidimas, ir mes su mūsų Europos partneriais dabar aptarsime, kaip į jį reaguosime“, – pareiškė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas.

Iki Rusijos invazijos į Ukrainą Vokietija 55 proc. sunaudojamų gamtinių dujų importavo iš Rusijos.

Vakarų sąjungininkės sulaukia vis daugiau raginimų dar labiau sugriežtinti sankcijas Maskvai dėl karo Ukrainoje, įvedant visišką energijos importo iš Rusijos embargą.

Tačiau Vokietija tam nepritaria.

Kancleris Olafas Scholzas anksčiau trečiadienį kalbėdamas parlamente sakė, kad didžiausia Europos ekonomika stengsis kuo greičiau atsikratyti priklausomybės nuo Rusijos naftos, anglių ir dujų.

Tačiau jeigu staiga per dieną jų atsisakytume, tai „nustumtų mūsų šalį ir visą Europą į recesiją, pavojuje atsidurtų šimtai darbo vietų, ištisos pramonės įmonės atsidurtų prie (žlugimo) slenksčio“, perspėjo O. Scholzas.

Austrijos OMV ir toliau mokės eurais

Austrijos energetikos milžinė OMV pareiškė, kad už rusiškas gamtines dujas ir toliau mokės eurais, nepaisant V.Putino siekio „nedraugiškas“ jo valstybei ES šalis privesti už rusiškas dujas mokėti Rusijos rubliais.

Austrijos televizijos „Puls 24“ paprašytas tai pakomentuoti OMV vadovas Alfredas Sternas sakė, kad bendrovė neabejotinai ir toliau mokės eurais.

„Mes neturime jokio kito sutartimi numatyto pagrindo. Aš negalėčiau elgtis kitaip“, – pabrėžė jis.

Jis teigė apie šį V.Putino pareiškimą sužinojęs iš žiniasklaidos, tačiau „niekas mums neskambino, mes turime galiojančias sutartis ir jomis sutarta ne dėl to“.

Praėjusią savaitę kitame interviu A.Sternas sakė, kad Austrijos alternatyvos rusiškoms dujoms, kurias OMV perka iš Rusijos „Gazprom“, yra „labai ribotos“.

Anksčiau šį mėnesį OMV pranešė, kad nebetęs derybų dėl gamtinių dujų telkinio Sibire dalies pirkimo, o šis pareiškimas buvo paskelbtas po panašių „Shell“ ir BP sprendimų po Rusijos invazijos į Ukrainą.

OMV taip pat buvo investavusi į prieštaringai vertinamą Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos projektą „Nord Stream 2“, kuris, Europai reaguojant į karą, buvo įšaldytas neribotam laikui.

OMV veikia daugiau kaip 120 šalių, 31,5 proc. jos akcijų valdo Austrijos valstybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.