Mano, kad dėl visiško rusiškos naftos embargo Europoje galima sutarti

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad svarbiausios naujos sankcijos Maskvai turi aprėpti rusiškų energetikos išteklių, visų pirma – naftos, importo draudimus, taip pat reiktų daugiau Rusijos bankų atjungti nuo SWIFT bei plėsti sankcionuojamų oligarchų sąrašus.

Būtent dėl „visiško“ naftos embargo, G. Landsbergio įsitikinimu, ES lygiu sutarti įmanoma.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Būtent dėl „visiško“ naftos embargo, G. Landsbergio įsitikinimu, ES lygiu sutarti įmanoma.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 12:06 PM

Būtent dėl „visiško“ naftos embargo, ministro įsitikinimu, ES lygiu sutarti įmanoma.

„Svarbiausias, didžiausias žingsnis, kuris dabar galėtų būti žengtas, yra sankcijos energijos importui. Kalbama apie dujas, naftą, anglį. Manyčiau, kad naftos embargas arba nustojimas pirkti naftą iš Rusijos tiekėjų, ko gero, yra didelis, labai svarbus žingsnis ir Europoje įmanoma dėl jo sutarti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Norint tą pasiekti, anot ministro, Bendrijos lyderiai privalo greitai priimti politinį sprendimą, esą jau reikia pradėti ruoštis išteklių pirkimui iš kitų valstybių.

„Manau, kad politinis sprendimas yra reikalingas nedelsiant, labai aiškiai pasakant, kad viskas. Dėl to, kad tai veikia ir ateities įsigijimus, ir investicijas kitoms valstybėms, kurios pradės ruoštis perėjimui, kad iš jų bus perkama daugiau“, – aiškino jis.

Ministras taip pat pažymėjo, jog būtina ir toliau diskutuoti apie naujų rusiškų bankų pašalinimą iš tarpbankinės mokėjimų sistemos SWIFT. Šios sankcijos, anot jo, susijusios ir su energijos išteklių embargu, kadangi per kelis dar nepašalintus didžiuosius Rusijos bankus vykdomi ES mokėjimai Kremliui už Bendrijai tiekiamą energiją.

„Reikia toliau žiūrėti į papildomų bankų išmetimą iš SWIFT – tai sietina ir su energijos atsisakymu, nes kai kurie bankai, kurie dar prijungti prie SWIFT, palikti dėl to, kad per juos atsiskaitoma už energiją, kuri yra perkama“, – sakė G. Landsbergis, dar pridūręs, kad „kur kas plačiau plečiami“ turėtų būti ir sankcionuojami Rusijos oligarchų sąrašai.

Briuselyje dalyvauti G7, Europos Vadovų Tarybos ir NATO viršūnių susitikimuose atvykęs Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Joe Bidenas kitiems Vakarų lyderiams pristatys savo siūlomas sankcijas. Šis vizitas, G. Landsbergio nuomone, gali suvienyti Vakarų partnerius imtis naujų sankcijų Rusijai.

„Dažnu atveju (JAV dalyvavimas – ELTA) anksčiau veikdavo kaip vienijantis veiksnys tai, kad JAV suburia platų aljansą sankcijų“, – svarstė ministras.

ELTA primena, kad, reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas.

Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES.

Nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas dar nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma – dujas ir naftą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.