Įspėjo, kad sankcijos Rusijai gali nueiti šuniui ant uodegos: rublio griūtis nenusimato

Stiprėjant rublio kursui ekonomistai sako, kad tai lemia keletas priežasčių, viena iš jų – Rusijos gaunamos didžiulės eksporto pajamos. Kadangi, tikėtina, artimiausiu metu energetikos ir kitų žaliavų kainos nekris, rublis kurį laiką gali išlikti smarkiai nesmuktelėjęs.

Rubliai, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rubliai, Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rublio stiprėjimą labiausiai lemia rekordinės Rusijos eksporto pajamos, kurios 2022 m. pirmąjį ketvirtį sieks apie 145 mlrd. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rublio stiprėjimą labiausiai lemia rekordinės Rusijos eksporto pajamos, kurios 2022 m. pirmąjį ketvirtį sieks apie 145 mlrd. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Rudzkis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Rudzkis.<br>T.Bauro nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 9:21 AM, atnaujinta Apr 5, 2022, 11:37 AM

„Šaltas dušas: Rusijos rublis euro atžvilgiu dar labiau sustiprėjo ir jau yra stipresnis nei prieš metus“, – feisbuke rašė banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Anot ekonomisto, rublio stiprėjimą labiausiai lemia rekordinės Rusijos eksporto pajamos, kurios 2022 m. pirmąjį ketvirtį sieks apie 145 mlrd. eurų.

Rusijos eksporto pajamas didina energetinių bei kitų žaliavų (metalų, medienos, kviečių) kainų kilimas, kuris su kaupu kompensuoja mažėjančias eksporto apimtis.

„Pavyzdžiui, Rusija, nepaisant įvestų sankcijų, šiais metais, tikėtina, gaus daugiau pajamų iš naftos eksporto nei 2021 ir 2020 m.

Panaši situacija ir su kitų žaliavų eksportu, o turint omenyje, kad žaliavų eksportas dominuoja Rusijos eksporto struktūroje (80–90 proc.), žaliavų kainų kilimas padidins bendras Rusijos eksporto pajamas“, – aiškino Ž.Mauricas.

Rublio kursą stiprina ir šalies įvestos kapitalo kontrolės priemonės.

„1. Visos Rusijos įmonės yra įpareigotos 80 proc. gaunamų eksporto pajamų užsienio valiuta keisti į rublius, o tai didina rublio paklausą.

2. Užsienio investuotojams neleidžiama parduoti turimų savo aktyvų Rusijoje, o tai mažina rublio pasiūlą.

3. Rusijos gyventojams yra apribotos galimybės išsikeisti rublius į užsienio valiutą, o tai taip pat mažina rublio pasiūlą“, – vardijo ekonomistas.

Jis atkreipė dėmesį, kad šiemet ženkliai sumažės Rusijos importas, tad užsienio prekybos perteklius gali siekti apie 200 mlrd. eurų.

„Vadinasi, Rusija vos per 1,5 metų gali atstatyti savo 300 mlrd. įšaldytų centrinio banko rezervų, tad įvestos sankcijos Rusijai gali nueiti šuniui ant uodegos“, – pareiškė Ž.Mauricas.

Rusijos eksporto pajamas labiausiai mažina energetinių bei kitų žaliavų kainų kritimas, stebėtas, pavyzdžiui, 2009 m. krizės arba 2020 m. COVID-19 pandemijos laikotarpiais.

Dėl šios priežasties, pasak ekonomisto, reikia didinti žaliavų pasiūlą, visų pirma energetinių, ir / arba mažinti paklausą.

„Deja, JAV ir ES elgėsi atvirkščiai, nes mažino naftos ir dujų pasiūlą, motyvuojant tuo, kad Sibire išgaunama nafta ir dujos neva yra „žalesnės“, o paklausą didino įliedamos trilijonus dolerių ir eurų kovoje su COVID-19 pandemija.

Tad dabar nieko nelieka, kaip mokėti už kvailumą ir korupciją.

Belieka tikėtis, kad demokratinės šalys po šios krizės ateis į protą ir ateityje tokių klaidų nebedarys, t. y. mažins savo priklausomybę nuo energetinių žaliavų importo iš geopolitiškai nestabilių valstybių, kaip tai darė Lietuva“, – reziumavo Ž.Mauricas.

Rublio griūties gali ir nebūti

Ekonomistas prof. Rimantas Rudzkis paminėjo, kad rublio kurso laikiną sustiprėjimą galėjo paskatinti ir šiuo metu įmonių mokami mokesčiai.

Kita priežastis – Rusijos gaunamos didelės pajamos iš eksporto. Tikėtina, kad artimiausiu metu energetikos, žaliavų kainos nekris, tad kurį laiką rublio kursas išliks stipresnis.

„Susidaro įspūdis, kad nenusimato jokia rublio griūtis“, – portalui lrytas.lt pareiškė profesorius.

Tačiau jis pabrėžė viena – nereikėtų galvoti, kad Rusijos eksportuojamos žaliavos, nafta, dujos, metalai, grūdai ar uranas, pabrango dėl įvestų sankcijų. Priežastys visai kitos.

„Rusijos eksportui pasaulio rinkose susidarė nuostabi situacija, bet ji susidarė dar gerokai prieš invaziją į Ukrainą. Žaliavos brango, Vakaruose buvo sumažintos investicijos į naftos ir dujų gavybą, pernelyg spartus bandymas pereiti prie žaliosios energetikos“, – teigė jis.

R.Rudzkis pritarė Ž.Maurico įžvalgoms: Rusija iš tiesų šiemet už eksportą gaus daugiau pajamų nei anksčiau ir tai kompensuos, ką ji prarado dėl sankcijų.

„Bet jeigu sankcijos nebūtų įvestos, Rusijos padėtis būtų dar geresnė“, – paminėjo jis.

Vienintelė išeitis, kaip dar labiau prispausti agresorę, būtų visiška ekonominė blokada. Tačiau yra kita bėda.

„Vakarai nėra visas pasaulis. Prie sankcijų neprisijungė Kinija, Indija, Brazilija, Meksika, Argentina, Iranas, Pakistanas, Vietnamas ir daugybė kitų šalių. O Rusija eksportuoja žaliavas, žaliavų pirkėjų yra labai daug.

Tad galima įvesti dar griežtesnes sankcijas, iš Rusijos atsisakyti pirkti bet ką. Tai apsunkintų šalies ekonomiką, bet nemanau, kad tai nutrauktų karo veiksmus“, – kalbėjo R.Rudzkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.