Kijevo verslininkai papasakojo, ką jiems tenka išgyventi ir kaip pasikeitė darbai: nėra laiko bijoti

Kijeve dalis verslininkų dirba net ir karo metu. Tačiau tai daro ne dėl uždarbio, o tam, kad padėtų savo tautiečiams ir kariams. Atsižvelgę į tai, ko šalyje tuo metu reikėjo labiausiai, dar pirmosiomis karo dienomis verslai pakeitė savo veiklas.

Kijevas, Kyjivas, Ukraina.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Kijevas, Kyjivas, Ukraina.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Buča, Ukraina.<br>LOUAI-BARAKAT/SIPA/Scanpix nuotr.
Buča, Ukraina.<br>LOUAI-BARAKAT/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2022, 7:16 AM, atnaujinta Apr 18, 2022, 8:56 AM

Kai įsijungia įspėjamosios sirenos, verslininkai prisimena, kaip arti pavojaus jie yra. Jie sako, kad tas garsas yra siaubingas, tačiau baimę įveikia, nes nuo vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, turi nauja tikslą – tarnauti savo bendruomenei ir šaliai.

Pašnekovai iki invazijos vadovavo augantiems startuoliams arba iš kartos į kartą perduodamiems šeimos verslams. Tačiau karo įkarštyje jiems teko viską pakeisti ir dabar jie stengiasi aprūpinti ukrainiečius maistu ir net kariniais batais.

Maistą gamina picerijos rūsio virtuvėje

Kijevo centre įsikūrusiam restoranui „T.C. Pizza“ prireikė vos keturių dienų, kad iš vietinės picerijos virstų centru, kuriame savanoriai ruošia šimtus patiekalų.

Antonas Fursa, ukrainiečių kinematografas, vienas iš įmonės savininkų, sakė uždaręs piceriją dar vasario 24 d., kai tik Rusija pradėjo puolimą Ukrainoje.

„Po keturių dienų jau dirbome ir ruošėme maistą visiems, kuriems jo reikėjo“, – sakė A. Fursa.

„Per dieną paruošiame 500–600 patiekalų dėžutėse“, – suskaičiavo jis. Maistas nėra įmantrus – salotos, bulvės ir šiek tiek mėsos. Savanoriai vairuotojai dėžutes su maistu pristato į ligonines pacientams, kariškiams, šeimoms bei pagyvenusiems žmonėms. A.Fursa kartais ir pats lydi vairuotojus. Visi turi atidžiai stebėti, ar keliuose nėra paslėptų minų.

„Tai katastrofa. Buvau nuvykęs į Bučą ir Borodianką, tai siaubinga, – nerimo jis. – Žmonės buvo tokie dėkingi pamatę mus, atvykstančius su maistu.“

„Tikrai jaučiu, kad blogiausia dar tik laukia, bet kur kas lengviau išgyventi tai, kas vyksta mūsų šalyje, kai padedu žmonėms“, – kalbėjo jis.

Kariams pasiuvo batus

Ukrainiečių batų prekės ženklas „Kachorovska“ dar nuo 1957 m. siuva moterišką avalynę.

„Viena iš ypatingų mūsų istorijų yra tokia – pagal užsakymą pasiuvome batus net mūsų prezidento Volodymyro Zelenskio žmonai Olenai Zelenskai“, – pasakojo Alina Kochorovska, įmonės bendrasavininkė ir generalinė direktorė, kuri verslui vadovauja kartu su vyru ir mama.

Įmonėje dirba apie 117 darbuotojų, jų pagrindinė rinka – Ukraina. Šeima jau ruošėsi verslą plėsti ir į kitas šalis, bet prasidėjo karas.

„Viskas sustojo. Negalėjau patikėti, kad kariaujame“, – sakė A.Kochorovska.

Tačiau Alinos mama feisbuke pastebėjo, kad žmonės prašo įvairių kariams reikalingų daiktų, taip pat ir karinių batų. O tai ir paskatino šią verslininkų šeimą imtis veiksmų. Kelios gamyklos suvienijo jėgas ir surinko visas tokiems batams pagaminti reikalingas medžiagas.

„Sandėlyje turėjome odos. Viską panaudojome ir pasiuvome 1 393 karinių batų poras, kurias nemokamai išdalijome Ukrainos kariams“, – suskaičiavo A.Kochorovska. Įmonė taip pat kariams pagamino ir diržus.

Moteris pasakojo, kad jai svarbu išlaikyti verslą, dirbti, nepaisant vykstančio karo. „Jei toliau nedirbsiu ir nepadėsiu, būsiu palaužta. Turiu būti stipri, palaikyti savo darbuotojus ir žiūrėti pirmyn“, – sakė ji.

Aprūpina duona

Vladyslavas Malaščenka 2017 m. Kijeve atidarė kepyklą „Gera duona iš gerų žmonių“. Kepykloje dirbdavo specialiųjų poreikių turintys darbuotojai.

„Prieš karą mums labai gerai sekėsi“, – sakė Alijona Martynenko, kuri yra atsakinga už įmonės komunikaciją.

Kepykla prekiavo keksiukais, sausainiais ir pyragais, tačiau prasidėjus karui suprato, kad veiklos tęsti nebegali. Vis dėlto kovo 10 d. verslas atgijo, tik ėmėsi kiek kitos veiklos. Dalis darbuotojų ir savanorių susibūrė tam, kad patenkintų išaugusį duonos poreikį. Iki tol kepykla duonos visai nekepė, tad teko transformuotis. Dabar per dieną iškepama iki 700 duonos kepalų.

Praėjusią savaitę įmonė per 3 tūkst. duonos kepalų padovanojo Ukrainos kariams, policininkams, ligoninėse esantiems pacientams, pagyvenusiems žmonėms ir šeimoms su vaikais, kurie liko Kijeve.

„Bendruomenė aukoja miltų ir pinigų, kad galėtume nusipirkti tai, ko reikia gamybai“, – pasakojo A.Martynenko, paminėdama, kad duoną keps tol, kol baigsis ingredientai.

Moko šiuo metu svarbiausių dalykų

Internetinės nuotolinio mokymo platformos „EdEra“ vienas iš įkūrėjų ir generalinis direktorius Ilia Filipovas sakė norintis mokyti žmones bet kada, nepaisant to, už lango karas ar taika.

Šis startuolis iki karo rengė nuotolinius kursus ir kūrė vadovėlius mokiniams, mokytojams ir kitiems specialistams.

Įmonė turėjo 42 darbuotojus ir per 400 tūkst. klientų Ukrainoje. Tačiau prasidėjus karui viskas pasikeitė. Darbuotojai iš Kijivo išsikėlė į kitas Ukrainos dalis, mokymų turinys buvo pakoreguotas ir dabar skiriama daug dėmesio būtiniausiai informacijai apie karą.

„Mokome, kaip suteikti pirmąją pagalbą, kaip rasti slėptuves, kaip pasiruošti evakuacijai. Tokios žinios gali išgelbėti gyvybes“, – tarė I.Filipovas.

Nėra laiko bijoti

Ukrainos fintech startuolis „FuelFinance“ rūpinasi, kad tokie verslai, kaip „T. C. Pizza“ ir „Kachorovska“, išliktų gyvybingi ir galėtų toliau teikti humanitarinę pagalbą, kuri šiuo metu taip reikalinga.

Bendrovė „FuelFinance“ sukūrė „pirmosios pagalbos“ priemonių rinkinį Ukrainos verslams, kuriame pateikiama informacija, kaip reorganizuotis ir tęsti darbą karo metu. Taip pat buvo sukurta platforma, kurioje renkama parama tokioms mažoms įmonėms.

„Dar patariame, kaip laikinai persikelti už Ukrainos ribų, į Lenkiją ir kitas vietas, kad jie galėtų tęsti savo verslą“, – sakė „FuelFinance“ bendraįkūrėja ir generalinė direktorė Aliona Mysko.

Pasak jos, Rusijos invazija tik sustiprino ukrainiečių ryžtą: „Pirmąją karo savaitę buvome išsigandę, bet dabar ukrainiečiai yra kovotojai. Nėra laiko bijoti.“

Parengta pagal „Cnn.com“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.