„Gazprom“ šokdinimas neišgąsdino – ES žada koordinuotą atsaką į rusiškų dujų tiekimo stabdymą

ES trečiadienį pareiškė, jog yra „pasirengusi“ scenarijui, kad Maskva gali sustabdyti dujų tiekimą 27 valstybių blokui, ir planuoja „koordinuotą“ atsaką, Rusijos koncernui „Gazprom“ nutraukus dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

„Gazprom“ nuo trečiadienio stabdo dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
„Gazprom“ nuo trečiadienio stabdo dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 11:45 AM, atnaujinta Apr 27, 2022, 5:06 PM

„Gazprom“ pranešimas, kad jis vienašališkai nutraukia dujų tiekimą vartotojams Europoje, yra dar vienas Rusijos bandymas panaudoti dujas kaip šantažo priemonę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen.

„Europiečiai gali būti tikri, kad esame vieningi ir solidarūs su paveiktomis valstybėmis narėmis“, – pridūrė ji.

Kiek anksčiau „Gazprom“ paskelbė stabdantis dujų tiekimą Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, nes šios dvi ES narės atsisakė už rusiškas dujas mokėti Rusijos rubliais.

Vakarų demokratijoms dėl karo Ukrainoje plečiant Rusijai įvestas sankcijas, Kremlius praėjusį mėnesį įspėjo ES valstybes nares, kad joms bus nutrauktas dujų tiekimas, jei jos nemokės už jas rubliais.

Vakarų šalys atsisakė tai daryti, sakydamos, kad jos ir toliau gali mokėti eurais arba JAV doleriais – valiutomis, kuriomis atsiskaitymas numatytas pagal galiojančias sutartis su „Gazprom“.

Pernai ES importu iš Rusijos patenkino apie 40 proc. gamtinių dujų poreikio.

Bulgarija ir Lenkija pareiškė, kad yra pasiruošusios gauti reikalingą dujų kiekį iš kitų šaltinių.

„Jau kurį laiką dedame pastangas, kad užtikrintume alternatyvų tiekimą ir geriausią įmanomą atsargų lygį visoje ES“, – pareiškime sakė U. von der Leyen.

„Valstybės narės parengė būtent tokiam scenarijui skirtus nenumatytų atvejų planus ir mes su jomis koordinuotai ir solidariai dirbome“, – pridūrė ji.

„Šiuo metu kaip tik vyksta Dujų koordinavimo grupės posėdis“, – tęsė ji.

U. von der Leyen pasmerkė vienašališką Rusijos žingsnį kaip „nepateisinamą ir nepriimtiną“.

„Tai dar kartą parodo Rusijos, kaip dujų tiekėjos, nepatikimumą“, – teigė EK vadovė.

Europos Komisijos Pirmininkės U. von der Leyen pareiškimas „Gazprom“ pranešus apie dujų tiekimo į kai kurias ES valstybes nares nutraukimą:

„Gazprom“ pranešimas, kad vienašališkai nutraukia dujų tiekimą į tam tikras ES valstybes nares, yra dar viena Kremliaus provokacija. Tačiau tai, jog Kremlius naudoja iškastinį kurą, kad mus šantažuotų, nestebina. Europos Komisija tam rengėsi, glaudžiai koordinuodama savo veiksmus ir veikdama solidariai su valstybėmis narėmis bei tarptautiniais partneriais. Mūsų atsakas bus greitas, vieningas ir koordinuotas.

Pirma, užtikrinsime, kad „Gazprom“ sprendimas kuo mažiau paveiktų Europos vartotojus. Šiandien valstybės narės susitiko Dujų koordinavimo grupėje. Lenkija ir Bulgarija pateikė mums naujausią informaciją apie padėtį. Tiek Lenkija, tiek Bulgarija dabar gauna dujų iš savo ES kaimynių.

Tai visų pirma rodo didžiulį mūsų solidarumą, taip pat ankstesnių investicijų, pavyzdžiui, į jungtis ir kitą dujų infrastruktūrą, veiksmingumą. Europos Komisija taip pat suintensyvins darbą su vadinamosiomis regioninėmis valstybių narių grupėmis, kurios gali užtikrinti didžiausią skubų tarpusavio solidarumą. Tai sumažins bet kokį poveikį galimiems dujų tiekimo sutrikimams

Antra, toliau dirbsime siekdami užtikrinti pakankamą dujų tiekimą ir atsargas vidutinės trukmės laikotarpiu. Mūsų veiksmų planas „REPowerEU“ jau šiais metais padės gerokai sumažinti mūsų priklausomybę nuo rusiško iškastinio kuro. Taip pat susitarėme su JAV dėl papildomo SGD importo šiais ir vėlesniais metais.

Be to, kartu su valstybėmis narėmis siekiame užtikrinti alternatyvų dujų tiekimą iš kitų partnerių. Ilgalaikėje perspektyvoje „REPowerEU“ taip pat padės mums pereiti prie patikimesnio, saugesnio ir tvaresnio energijos tiekimo.

Gegužės viduryje pristatysime savo planus, kaip paspartinti žaliąją pertvarką. Kiekvienas euras, kurį investuojame į atsinaujinančiuosius energijos išteklius ir energijos vartojimo efektyvumą, yra pradinė įmoka už būsimą mūsų energetinę nepriklausomybę.

Šis naujausias agresyvus Rusijos žingsnis – dar vienas priminimas, kad turime bendradarbiauti su patikimais partneriais ir siekti energetinės nepriklausomybės. Europos Komisija palaiko ryšius su ES Tarybai pirmininkaujančia Prancūzija.

Palankiai vertinu jos planus kuo greičiau sušaukti ES energetikos ministrų susitikimą. Šiandien Kremliui vėl nepavyko pasėti susiskaldymo tarp europiečių. Rusijos iškastinio kuro era Europoje baigsis. Europa energetikos klausimais žengia į priekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.