Kritikuoja kompensacijas už dujas ir elektrą – jos ne mažins, o didins infliaciją

Vyriausybės siūlomos išlaidos, skirtos dujų ir elektros kainoms kompensuoti, didins infliaciją, o ne ją mažins, teigia patikslintą 2022 m. biudžetą įvertinusi Valstybės kontrolė (VK).

Vyriausybės siūlomos išlaidos, skirtos dujų ir elektros kainoms kompensuoti, didins infliaciją, o ne ją mažins, teigia patikslintą 2022 m. biudžetą įvertinusi Valstybės kontrolė (VK).<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybės siūlomos išlaidos, skirtos dujų ir elektros kainoms kompensuoti, didins infliaciją, o ne ją mažins, teigia patikslintą 2022 m. biudžetą įvertinusi Valstybės kontrolė (VK).<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 1:15 PM

„Nors šio sprendimo tikslas – mažinti infliaciją, tačiau tokio tipo kompensavimas mažina paskatas racionaliai vartoti išteklius bei skatina vidaus paklausą ir tokiu būdu didina infliaciją, o ne ją mažina“, – teigiama VK pranešime.

Anot Valstybės kontrolės, dujų ir elektros kainų kompensavimo kaštai paskirstomi vienodai visiems mokesčių mokėtojams, neatsižvelgiant į tai, kiek ir kokios energijos jie suvartoja.

„Jei tokio pobūdžio kompensavimo paketai bus taikomi ateityje, būtina numatyti kas ir iš kokių lėšų apmokės išaugusius įsipareigojimus“, – pabrėžia VK.

Valstybės kontrolė taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl papildomų išlaidų gynybai ir socialinėms reikmėms šiemet rekordiškai – apie 19 proc. – augs valdžios sektoriaus išlaidos.

„Fiskalinės institucijos funkcijas vykdanti Valstybės kontrolė atkreipia dėmesį, kad tokiam išlaidų augimui nėra numatyta papildomų pajamų šaltinių, siekiant neprastinti viešųjų finansų padėties“, – nurodoma pranešime.

VK išvadoje taip pat pažymima, kad 2021 metais pagrindinių mokesčių surinkimo augimas buvo laikinas, nes jį lėmė vienkartiniai veiksniai bei palanki ekonomikos ciklo padėtis.

„Tokio netvaraus ir laikino pajamų augimo pagrindu prisiimti ilgalaikiai finansiniai įsipareigojimai ateityje didins valdžios sektoriaus deficitą. Mokesčių reforma vis atidedama, todėl fiskaliniai iššūkiai ne sprendžiami, bet nukeliami į ateitį“, – pabrėžia Valstybės kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.