Vokietijos ministras ragina aplinkosaugos aktyvistus neskųsti teismui SGD terminalų planų

Vokietijos ekonomikos ministras paragino aplinkosaugos aktyvistus neteikti teismams ieškinių dėl planų statyti naujus suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalus ir įspėjo, kad jų uolumas gelbėti jūrų kiaules gali netyčia sutvirtinti Vladimiro Putino padėtį.

Vokietijos ministras ragina aplinkosaugos aktyvistus neskųsti teismui SGD terminalų planų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Vokietijos ministras ragina aplinkosaugos aktyvistus neskųsti teismui SGD terminalų planų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 4:47 PM

Po Maskvos invazijos į Ukrainą Vokietija siekia kuo greičiau atsisakyti vamzdynais tiekiamų rusiškų energijos išteklių ir skuba statyti SGD terminalus, kad galėtų gauti dujų iš tolimesnių kraštų.

Tačiau aplinkosaugos grupė DUH pareiškė prieštaravimą dėl terminalų statybos Vilhelmshavene. Pasak grupės, terminalų statyba „negrįžtamai sunaikins jautrias ekosistemas, taip pat sukels grėsmę nykstančių jūrų kiaulių gyvenamajai erdvei“.

„Esu didžiausias jūrų kiaulių gerbėjas vyriausybėje“, – vėlų trečiadienio vakarą televizijai RTL pareiškė Žaliųjų partijai atstovaujantis ekonomikos ministras Robertas Habeckas.

Bet „dėl jūsų ieškinio tapsime labiau priklausomi“ nuo rusiškos energijos, įspėjo jis.

Suskystintas dujas yra paprasčiau pervežti ir jų galima importuoti jūra iš SGD gaminančių šalių, su kuriomis vamzdynų jungtys nėra įmanomos, kaip antai iš Jungtinių Valstijų ar Kataro.

Statomi terminalai iš esmės yra infrastruktūra, skirta specialiems laivams, iškraunantiems jūra atgabentus SGD bakus. Tokiuose terminaluose taip pat įrengiama išdujinimo, saugojimo bei suslėgimo įranga.

Vokietija šiuo metu neturi SGD terminalų, nes tikėjosi plėsti vamzdynų jungtis su Rusija.

Tačiau Rusijos agresija Ukrainoje privertė šalį apsigalvoti ir Berlynas dabar skubiai imasi veiksmų siekdamas pastatyti keturis SGD terminalus.

Europos Sąjungai (ES) dabar svarstant rusiškos naftos embargą, R.Habeckas pastarosiomis dienomis, regis, stengėsi psichologiškai parengti vokiečius galimiems energijos tiekimo sutrikimams.

Trečiadienį jis įspėjo apie galimus degalų „trūkumus“ tam tikruose regionuose, įskaitant Berlyną, kur 90 proc. suvartojamų naftos produktų tiekiami iš naftos perdirbimo gamyklos, kur perdirbama rusiška nafta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.