Vilniuje veikianti parduotuvė kai kuriuos pirkėjus sutrikdo – galvoja, kad norint užeiti reikia asmens dokumento

Vasarį Vilniuje duris atvėrusi pirmoji šalyje „Iki“ prekės ženklu paženklinta, kurta bendradarbiaujant su startuoliu „Pixevia“, autonominė parduotuvė jau skaičiuoja rezultatus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo komunikacijos vadovė, sako, kad ši naujovė lietuvių neišgąsdino, o visą parą dirbanti autonominė parduotuvė pirkėjų sulaukia tiek dieną, tiek naktį.

„Iki“ autonominė parduotuvė.<br>„Iki“ nuotr.
„Iki“ autonominė parduotuvė.<br>„Iki“ nuotr.
„Iki“ autonominė parduotuvė.<br>„Iki“ nuotr.
„Iki“ autonominė parduotuvė.<br>„Iki“ nuotr.
„Iki“ autonominė parduotuvė.<br>„Iki“ nuotr.
„Iki“ autonominė parduotuvė.<br>„Iki“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 10:18 AM, atnaujinta May 27, 2022, 9:57 AM

„Į autonominę parduotuvę žmonės užsukti nevengia. Dalis užeina tik pasižiūrėti, kaip veikia nauja inovacija, o kita, didesnė dalis, užsuka nusipirkti prekių. Kadangi šios parduotuvės asortimentas orientuotas į gėrimus ir užkandžius, šios prekės ir sudaro didžiąją pirkėjų krepšelio dalį“, – sako V.Budrienė.

Pasak jos, perkamiausias dalykas yra įvairiausi gėrimai: vanduo, vaisvandeniai. Antroje vietoje pagal pardavimų duomenis – saldumynai: šokoladai, sausainiai, batonėliai. Tuomet rikiuojasi visos kitos prekių grupės: užkandžiai, riešutai, sumuštiniai, salotos. Kadangi ši parduotuvė yra sostinės senamiestyje, didžiausi pirkėjų srautai fiksuojami savaitgaliais.

Tomas Lenkšas, prekybos tinklo „Iki“ inovacijų ir verslo vystymo vadovas, sako, kad spartus technologijų vystymasis keičia ir mažmeninės prekybos sritį, o kiekvienos inovacijos tikslas yra palengvinti apsipirkimą. Ne išimtis ir naujoji autonominė parduotuvė, kurioje nėra nei kasų, nei kasininkų, nei krepšelių.

Pasak T.Lenkšo, autonominėje parduotuvėje apsipirkimo procesas vyksta labai paprastai.

„Užėjus pro duris banko kortele reikia priliesti šalia vartelių esantį aparatą – varteliai automatiškai atsidaro ir galite pradėti apsipirkimą. Prekes galima dėti tiesiog į kišenę ar kuprinę, galiausiai, susirinkus prekes, reikėtų prieiti prie šalia vartelių esančios planšetės, kurioje automatiškai rodomas pirkinių krepšelis. Jeigu krepšelis teisingas, spaudžiate patvirtinti, dar kartą pridedate kortelę ir išeinate“, – aiškino T.Lenkšas.

Pasitaiko kuriozų

Jis pasakoja, kad nors dauguma autonominėje parduotuvėje apsiperka sklandžiai, pasitaikė kuriozinių situacijų.

„Dažniausiai žmonėms klausimų kyla vos priėjus prie vartelių. Kartais vyresnio amžiaus pirkėjai klausia, ar tam, kad užeitum reikia asmens dokumento. Patarus, jog apsipirkimui pakanka standartinės banko kortelės, greitai bei sklandžiai apsiperka. Tokioms situacijoms greta įėjimo pakabintos instrukcijos tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis, dažniausiai pirkėjai jas kelias minutes paskaito ir rūpesčių nebekyla“, – sako T.Lenkšas.

Anot jo, dar viena iš kuriozinių situacijų – žmonės kartais nustemba, kad tai automatinė parduotuvė ir priėjus prie specialios planšetės viskas jau paskaičiuota, nieko nereikia daryti. Kiti ieško prekėms skirtų svarstyklių arba skenerio. Dar vienas šypseną keliantis atvejis, pasak „Iki“ inovacijų ir verslo vystymo vadovo, – kai prekes susirinkęs žmogus tiesiog paliko grynuosius pinigus, nors autonominėje parduotuvėje atsiskaitoma tik banko kortele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.