JK pristatė 15 mlrd. svarų dydžio paramos gyventojams paketą

Didžiosios Britanijos iždo kancleris Rishi Sunakas ketvirtadienį pristatė paramos paketą vartotojams, susiduriantiems su sparčiai didėjančiomis sąskaitomis už energiją, o paketas bus finansuojamas ir iš laikinai įvedamo nenumatyto pelno mokesčio tokios naftos milžinėms kaip BP ir „Shell“.

Londonas.<br>V.Balkūno nuotr.
Londonas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 5:28 PM

Planuojamo paketo dydis sieks 15 mlrd. svarų sterlingų (19 mlrd. JAV dolerių, 17,6 mlrd. eurų).

Anksčiau JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas yra teigęs, jog toks žingsnis sutrukdys didžiųjų naftos įmonių pastangas investuoti į ekologiškesnę energiją.

Visgi R.Sunakas ketvirtadienį tvirtino parlamentui: „Įmanoma sąžiningai apmokestinti nenumatytą pelną ir kartu paskatinti investicijas“.

Iždo kancleris ėmėsi veiksmų, kai Didžiojoje Britanijoje metų infliacija pasiekė aukščiausią lygį per 40 metų dėl staigiai išaugusių energijos sąnaudų, suvaržiusių namų ūkių biudžetus ir privertusių daugelį žmonių sukti galvą, kaip sudurti galą su galu.

„Turime užtikrinti, kad tie, kuriems ši kova per sunki ir kuriems kyla per didelė rizika, sulauktų palaikymo“, – pridūrė R.Sunakas.

„Ši vyriausybė nesėdės rankas sudėjusi, kol yra pavojus, kad kai kurie gyventojai mūsų šalyje gali būti nublokšti taip toli, kad niekada neatsigautų. Tai tiesiog nepriimtina ir mes niekada neleisime, kad taip nutiktų“, – pridūrė jis.

Viso pasaulio šalys susiduria su dešimtmečių aukštumas pasiekusia infliacija, nes karas Ukrainoje didina energijos ir maisto kainas. Anglijos bankas ir kitų šalių centriniai bankai jau ėmėsi didinti palūkanų normas.

R.Sunakas teigė, kad naujasis mokestis bus taikomas naftos ir dujų įmonių pelnui, o tarifas sieks 25 procentus.

„Mokestis bus taikomas laikinai, o kai naftos ir dujų kainos grįš į istoriškai įprastesnį lygį, mokestis bus laipsniškai panaikintas“, – teigė Iždo kancleris.

Iždo duomenimis, per ateinančius metus mokestis leistų surinkti apie 5 mlrd. svarų sterlingų pajamų į biudžetą.

Šios lėšos ir dar 10 mlrd. svarų sterlingų bus skirti paramai suteikti, ypač skurdžiausiai besiverčiantiems gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.