Gyventojų liudijimai iš Moldovos: politikai šeriami Maskvos pinigais, tapome įkaitais vos dėl vienos sutarties

Tiems, kurie Lietuvoje vis dar postringauja, kad valdžia be reikalo atmeta Rusijos siūlomą pigesnę naftą, dujas bei elektrą, verta pasidomėti Moldovos padėtimi. Ją šios šalies ekspertai vadina tragedija.

Moldova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moldova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moldovos parlamentui trūksta ryžto nutraukti „Gazprom“ savivalę.<br>279photo/123rf.com nuotr.
Moldovos parlamentui trūksta ryžto nutraukti „Gazprom“ savivalę.<br>279photo/123rf.com nuotr.
„Sherif“ koncernas Padniestrėje valdo parduotuvių tinklą, degalines ir yra įtariamas kontrabanda, pinigų plovimu bei Kremliaus užsakymų vykdymu.<br>E.Butrimo nuotr.
„Sherif“ koncernas Padniestrėje valdo parduotuvių tinklą, degalines ir yra įtariamas kontrabanda, pinigų plovimu bei Kremliaus užsakymų vykdymu.<br>E.Butrimo nuotr.
Verslininkas S.Durleshtean.<br>E.Butrimo nuotr.
Verslininkas S.Durleshtean.<br>E.Butrimo nuotr.
Advokatas, žmogaus teisių organizacijos „Promo-Lex“ vadovas I.Manole.<br>E.Butrimo nuotr.
Advokatas, žmogaus teisių organizacijos „Promo-Lex“ vadovas I.Manole.<br>E.Butrimo nuotr.
Eksparlamentaras, politologas, tinklapio „Omega“ redaktorius A.Petkovas.<br>E.Butrimo nuotr.
Eksparlamentaras, politologas, tinklapio „Omega“ redaktorius A.Petkovas.<br>E.Butrimo nuotr.
Istorijos profesorius V.Birladeanu.<br>E.Butrimo nuotr.
Istorijos profesorius V.Birladeanu.<br>E.Butrimo nuotr.
Moldovos parlamentui trūksta ryžto nutraukti „Gazprom“ savivalę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moldovos parlamentui trūksta ryžto nutraukti „Gazprom“ savivalę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Kišiniovas (Moldova)

Jun 21, 2022, 8:51 PM

Nuvykęs stebėti Ukrainoje vykstančio karo užsukau ir į Moldovą – juk pasigirdo spėjimų, kad šią šalį Rusija irgi netrukus puls.

Nuo Ukrainos sienos iki Kišiniovo pavėžėjęs vietos verslininkas Sergiu Durleshteanas pritrenkė teiginiu, kad Moldova kaip savarankiška valstybė neegzistuoja.

Mat per 31 oficialius nepriklausomybės metus šalies sprendimus esą daugiausia nulėmė Kremlius su „Gazprom“, o jų papirkti politikai apvaginėjo valstybę.

Rankas surišo sutartis

Panašiai aiškino ir Moldovos mokslų akademijos Istorijos instituto profesorius Virgiliu Birladeanu.

Jo tvirtinimu, savarankiškumą paralyžiavo 1992 metais pasirašyta taikos paliaubų sutartis su Rusija dėl karo veiksmų Padniestrėje nutraukimo, po kurios įsikūrė Padniestrės Moldavijos Respublika (PMR).

Nors jos nepripažino jokia pasaulio šalis, ji čia tapo Kremliaus ambasadore.

Gaudama pusvelčiui rusiškas dujas PMR pigiai šildo namus, o jos fabrikai gamina pigesnę produkciją – dėl to bankrutuoja Moldovos įmonės.

Be to, PMR iš pigių dujų gamina elektrą, kurią brangiai parduoda Moldovai, nes ši per 31 nepriklausomybės metus nesugebėjo nutiesti jungties su Rumunija.

Nebuvo sujungti ir dujų vamzdynai su Rumunija, negana to, sužlugdyta sutartis dėl Kazachstano dujų importo.

„Moldovos nepriklausomybę įtvirtinančius sprendimus blokavo prorusiškos partijos bei politikai, kurie buvo šeriami tiek Maskvos, tiek PMR uždirbamais šešėliniais pinigais“, – spėjo V.Birladeanu.

Į PMR iš Rusijos ir kitur didžiuliais kiekiais buvo gabenamos neapmokestintos prekės.

Jos buvo parduodamos Ukrainoje ir Moldovoje, o iš nelegalios prekybos pelnėsi šių šalių ir galbūt net Rusijos oligarchai.

Tapo Kremliaus įkaitais

Su žmogaus teisių pažeidimais Padniestrėje kovojantis advokatas, žmogaus teisių organizacijos „Promo-Lex“ vadovas Ione Manole taip pat tvirtino, kad Moldovos Achilo kulnu tapo PMR įsisteigimas ir ten besisukantys milžiniški pinigai. Juolab kad žmonės maitinti pažadais paversti regioną Rytų Šveicarija.

Tačiau iš tiesų dabar Padniestrės gyventojų algos yra perpus mažesnės nei Moldovoje, nes didelė dalis Maskvos pumpuojamų pinigų buvo skiriami politikams, prorusiškoms partijoms ir jas remiančiai žiniasklaidai.

„Gazprom“ pinigais patepti Kišiniovo politikai nesiima reikalingų sprendimų, bet mėgsta atsikalbinėti, neva mūsų šalis labai maža, tad be Europos Sąjungos pagalbos dėl dujų negalės apsispręsti“, – tvirtino I.Manole.

Dar kritiškiau esamą padėtį įvertino buvęs Moldovos parlamentaras, politologas, tinklalapio „Omega“ redaktorius Aleksandras Petkovas.

„Didžiausia Kišiniovo bėda yra ta, kad jis tapo „Gazprom“ įkaitu. Kol ši Kremliaus kompanija nebus sutramdyta, tol Moldovai nepavyks įstoti nei į ES, nei į NATO ir tol klestės PMR“, – pareiškė politologas.

Ataskaita tiesiog pribloškė

„Gazprom“ dujas Moldovai tiekia per savo antrinę firmą „Moldovagaz“, kurios dvi akcijas A.Petkovui prieš dvejus metus pavyko perpirkti iš vienos moters.

„Prieš metinį akcininkų susirinkimą paprašiau ataskaitos.

Gavęs storą tomą ir jį išstudijavęs buvau sukrėstas“, – pasakojo A.Petkovas.

Dokumentuose buvo nurodyta, kad „Moldovagaz“ įsipareigoja kasmet itin brangiai pirkti iš „Gazprom“ 3,1 mlrd. kubinių metrų dujų, bet po to 65 proc. jų perparduoti penkiolika kartų pigiau Padniestrės įmonei „Tiraspoltransgaz“.

Dėl šios priežasties oficiali Moldovos skola „Gazprom“ bendrovei jau pasiekė 8,5 mlrd. eurų.

Nors Padniestrėje žmonių gyvena penkis kartus mažiau nei Moldovoje, dujų ten sunaudojama gerokai daugiau.

„Manau, dujų tiekimas PMR yra tarptautinė pinigų plovimo afera, bet su ja Moldovoje nedrįstama kovoti, nes pinigų nubyra daug kam“, – svarstė A.Petkovas.

Dujas tiekia nuostolingai

Politologas priminė, kad PMR pagamintus metalo dirbinius perka ES šalys bei JAV, kad vakariečiai per tarpininkus investuoja į Padniestrės kompaniją, nes pigios dujos lemia pigią gamybą ir didesnį pelną.

„Moldova turėtų imti pavyzdį iš Lietuvos, kuri nutraukė dujų pirkimą iš Rusijos, ir iš Lenkijos, kuri prisiteisė tarptautiniame teisme iš „Gazprom“ milijonus eurų už dirbtinai padidintą kainą“, – aiškino A.Petkovas.

Politologo nuomone, Kišiniovas pagal šalies įstatymą turi teisę iškelti bankroto bylą „Moldovagaz“ įmonei ir atsisakyti mokėti neteisėtas skolas.

Tačiau kol kas nematyti tokio ryžto net iš dabartinės proeuropietiškos vyriausybės.

Situacijos absurdiškumą, anot A.Petkovo, rodo tai, kad rusiškas dujas tiesiogiai gauna vien PMR sostinė Tiraspolis. Tuo metu į kitus Padniestrės miestus vamzdynais jas tiekia pati Moldova, taip didindama valstybės skolas ir priklausomybę nuo Kremliaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.