Siūlo net nebesitikėti tokių pačių šių prekių kainų netolimoje ateityje: prognozuojama, kad jos kops į viršų

Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus. Tačiau tai dar ne pabaiga – rudenį ir žiemą kainos turėtų dar ūgtelėti.

Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>T.Bauro nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>T.Bauro nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei praėjusiais metais už vištienos ketvirčių kilogramą lietuvis mokėjo 1,49 eurus, šiandien gali išleisti net 2,49 eurus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 6, 2022, 5:05 PM

Dabar kainos – geros?

„Per pastaruosius 10 metų Estijos gyventojai vartoja vis daugiau mėsos, deja, per tą laiką kainos taip pat smarkiai išaugo ir dar toliau augs. Tad mėsos gamintojai turės gerokai pasistengti, kad vartotojai ir toliau pirktų mėsą“ – kiek anksčiau rašė Estijos dienraštis „Postimees“.

Nors kainos ir taip aukštos, tikima, kad jos dar padidės antrąjį metų pusmetį.

„Kainų augimo neišvengs su vietos gamyba ir grūdais susijusios sritys. Tačiau kiek šios kainos rudenį ir žiemą augs, galima tik spėlioti“, – komentavo mėsos produktų įmonės „HKScan“ rinkodaros vadovė Janne Laik-Lohmus.

Lietuvos paukštienos sektoriuje situacija panaši. Dar gegužę kainų palyginimo portalo Pricer.lt atliktas tyrimas parodė, kad vištiena tą mėnesį buvo net 29,6 proc. brangesnė nei pernai. Guosti gali bent tai, kad tokios sumos vis dar yra mažesnės nei ES vidurkis.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, dar sausį vištienos ketvirčių kaina prekybos tinkluose siekė apie 1,94 eurus, kovą perkovė 2 eurus, o birželį fiksuojama tokia suma – 2,49 eurai už kilogramą.

Tuo metu vištienos krūtinėlių kainų pokytis atrodo kiek kitaip. Nuo metų pradžios iki kovo kaina laikėsi apie 4 eurus, balandį pakilo iki 4,57 eurų, o štai gegužę ir birželį jau gerokai šoktelėjo – etiketėse rašomi 5,99 eurai už kilogramą.

Kokias kainas matysime toliau? „Tikėtina, kad jos sparčiai turėtų augti rudenį, o vėliau ir žiemą“, – portalui lrytas.lt patvirtino paukštienos produktų įmonės „Romega“ komercijos vadovas Stasys Sinkevičius.

Tačiau, kokio pabrangimo galime tikėtis, pašnekovas neįvardijo. Kaip jis aiškino, viskas priklausys nuo energetikos ir pašarų kainų, Ukrainos galimybių eksportuoti į Europą pakankamą grūdų kiekį bei Europos Sąjungos (ES) veiksmų, pavyzdžiui, reguliuojant muitus.

„Šiai dienai kainų augimą dar kiek pristabdo ES suteiktas leidimas Ukrainai paukštieną importuoti be muitų, o ji irgi yra stiprus žaidėjas rinkoje, jos paukštiena šiek tiek pigesnė“, – aiškino įmonės atstovas.

Pasak jo, įmonės jau susiduria su problemomis, tenka atšaukti ar koreguoti ilgalaikes sutartis, nes numatytos tiekimo ar produkcijos pardavimo sąlygos jau tampa nebenaudingos. Tad S.Sinkevičius paragino tokių pačių kainų, kokias matėme iki karo Ukrainoje pradžios, nesitikėti – jų tikrai nebebus. Prognozuojama, kad ateityje kaina tik kops į viršų, tad, kaip jis sakė, dabartinė kaina yra „gera kaina“.

Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas taip pat sakė šiuo metu nematąs priežasčių, kodėl vištienos kainos turėtų imti mažėti arba bent taip sparčiai nebeaugti.

Kainos gali veikti vartojimą

„Iki“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė portalui lrytas.lt pabrėžė, kad pagal Konkurencijos įstatymą ateities kainų atskleisti negalinti, tačiau nurodė, kad prekybos tinklas perka prekes iš Lietuvos ir tarptautinių gamintojų, priklausančių globaliai tiekimo grandinei, tad pasaulinės žaliavų rinkos pokyčiai keičia ir kainas parduotuvių lentynose.

„Taip, matome kainų kilimą iš tiekėjų, gamintojų pusės, šiemet kai kuriose kategorijose net po kelis kartus“, – pripažino ji.

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, prognozuoti, kokie kainų pokyčiai laukia rudenį, dar per anksti.

„Kainų kilimo prognozė antroje metų pusėje paremta augančia gamybine savikaina dėl brangstančios elektros, dujų, kuro ir t. t. Vis dėlto, kiek iš tiesų keisis žaliavų ar gamybos savikaina, šiuo metu niekas negali pasakyti, nes tai lemia ne tik ekonominiai, bet ir politiniai veiksniai.

Didžiausią įtaką įvairių prekių kainoms pastaruoju metu padarė karas Ukrainoje. Ji iki tol buvo didžiausia pasaulyje saulėgrąžų aliejaus, viena didžiausia grūdų eksportuotoja, taip pat didelė ir daržovių bei pašarų tiekėja Europai. Kilus karui ir sutrūkinėjus tiekimo grandinėms, rinkoje susidarė trūkumas, neigiamai atsiliepęs kainoms“, – portalui lrytas.lt komentavo E.Dapkienė.

Kaip augant kainoms elgiasi vartotojai? Anot A.Vizicko, vieni vištienos mėgėjai, galintys sau leisti daugiau, tai ir daro – vartojimo neriboja, kaip pirko, taip ir perka šiuos mėsos produktus. Dalis ima vartoti pigesnę paukštieną ar stengiasi „gaudyti“ akcijas, o treti mėsos iš viso atsisako.

Tačiau S.Sinkevičius sakė mažėjančios paukštienos paklausos dar nepastebintis – vartojama tiek pat, kiek anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?