Suirutė „Lifosoje“ tęsiasi: teisis su Finansų ministerija dėl nekompetentingo administratoriaus paskyrimo

Dėl „Lifosos“ administratoriaus bėdų turi ir savivaldybė – jo likviduojamą įmonę padavė į teismą. Neapsikentusi laikinojo administratoriaus nekompetencijos ir nuolatinio siekio kenkti įmonės veiklai, trąšų gamintoja AB „Lifosa“ Vilniaus apygardos administraciniam teismui pateikė skundą, kuriuo ginčija finansų ministro įsakymą skirti laikinąjį administratorių, kuris neturi verslo valdymo kompetencijų.

Anot J. Dastiko, „Lifosos“ problema nėra vienos įmonės problema – vyksta grandininė reakcija ir skaudžiai atsiliepia kitoms didelėms šalies įmonėms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot J. Dastiko, „Lifosos“ problema nėra vienos įmonės problema – vyksta grandininė reakcija ir skaudžiai atsiliepia kitoms didelėms šalies įmonėms.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Muznikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
G.Muznikas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
J.Dastikas.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
J.Dastikas.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Kaip sakė G.Muznikas, savivaldybė E.Kaselio likviduojamą įmonę „Baltic hydroenergy“padavė į teismą, kai pastaroji sugalvojo vienašališkai nutraukti sutartį.<br>T.Bauro nuotr.
Kaip sakė G.Muznikas, savivaldybė E.Kaselio likviduojamą įmonę „Baltic hydroenergy“padavė į teismą, kai pastaroji sugalvojo vienašališkai nutraukti sutartį.<br>T.Bauro nuotr.
Kaip sakė G.Muznikas, savivaldybė E.Kaselio likviduojamą įmonę „Baltic hydroenergy“padavė į teismą, kai pastaroji sugalvojo vienašališkai nutraukti sutartį.<br>T.Bauro nuotr.
Kaip sakė G.Muznikas, savivaldybė E.Kaselio likviduojamą įmonę „Baltic hydroenergy“padavė į teismą, kai pastaroji sugalvojo vienašališkai nutraukti sutartį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rasa Jakubauskienė

Jul 7, 2022, 10:36 AM, atnaujinta Jul 8, 2022, 11:04 AM

Buvęs ilgametis gamyklos vadovas Jonas Dastikas pažymi, kad chaosu virtusią gamyklą jau palieka vertingi specialistai, o „Lifosos“ problema nėra vienos gamyklos problema – vyksta grandininė reakcija, kuri skaudžiai atsiliepia ir kitoms Lietuvos įmonėms.

Tačiau, pasirodo, laikinasis „Lifosos“ administratorius Egidijus Kaselis galvos skausmu tapo ne tik „Lifosai“, bet ir Kėdainių rajono savivaldybei. Ši turi su juo problemų kaip su UAB „Baltic hydroenergy“ likvidatoriumi ir taip pat, kaip ir „Lifosa“, yra priversta šias problemas spręsti per teismą.

Nutekino konfidencialius dokumentus

Kaip buvo rašoma gamyklai atstovaujančios advokatų kontoros „Motieka ir Audzevičius“ „Rinkos aikštei“ atsiųstuose atsakymuose, toks neapdairus kompetencijų stokojančio laikinojo administratoriaus skyrimas „yra akivaizdus Europos Sąjungos ir nacionalinės teisės pažeidimas, kurio tikslas yra neteisėtas „Lifosos“ ir jos veiklos apribojimas.

Nei bendrovei „Lifosa“, nei jos patronuojančiai bendrovei „EuroChem Group“, įsikūrusiai Šveicarijoje, ES sankcijos netaikomos. „Lifosa“ nepriklauso ir nėra kontroliuojama asmens, kuriam taikomos sankcijos.

Tai jau pripažino kelios kitos ES šalys, įskaitant Belgiją, kurioje, esant identiškai teisinei situacijai, buvo leista veikti daug didesnei „EuroChem Group“ dukterinės bendrovės gamyklai (priešingai nei Lietuvoje).“

Anot įmonei atstovaujančių teisininkų, „tikimasi, kad teismas, priimdamas sprendimą, atsižvelgs į tai, kad AB „Lifosa“ yra labai svarbi ne tik pasauliniam maisto tiekimui, bet ir Kėdainių regiono vietos ekonomikai bei daugiau nei 1 000 gamyklos darbuotojų pragyvenimui.“

„Tiek „EuroChem“, tiek „Lifosa“ labai apgailestauja, kad geranoriški bandymai išspręsti šį klausimą atvirai ir skaidriai susidūrė su institucijų tyla ir konfidencialių, slaptų dokumentų nutekinimu, o tai sukėlė dezinformaciją ir papildomą žalą vertingos vietinės įmonės reputacijai“, – rašoma atsiųstuose atsakymuose.

Pasiteiravus, kiek laiko gali užtrukti teisminiai procesai, advokatų kontoros atstovai vylėsi, jog teismas atsižvelgs į situacijos rimtumą ir šio skundo nagrinėjimo nevilkins.

„Teisminių procesų trukmės prognozuoti neįmanoma, nes AB „Lifosa“ to negali kontroliuoti, tačiau tikimės greito ir veiksmingo sprendimo.

Tikime, kad teisminėse ir administracinėse instancijose bus atsižvelgta į šio klausimo skubumą: kiekvieną dieną, kai gamykla neveikia ir (arba) jos gamyba apribojama, tūkstančiai tonų trąšų ir pašarų produktų negali patekti į pasaulines rinkas būtent tuo metu, kai jų labai trūksta ir gresia pasaulinė maisto krizė“, – rašoma atsakymuose.

Tuo metu Finansų ministerija į klausimus atsakyti kol kas vengia ir paprašyta pakomentuoti situaciją, savo poziciją sutalpino vos į du sakinius: „Akcininkai turi teisę ginti savo teises. Atsižvelgiant į tai, kad teismui yra pateiktas skundas, nuo bet kokių komentarų šia tema šiuo metu susilaikome.“

„Yra padaryta didelė klaida, kad paskirtas bankroto administratorius, kuris absoliučiai neturi patirties. O galėjo pasamdyti kokią tarptautinę audito kompaniją, kuri supranta tai, ką daro. Belgijoje ramiausiai dirba gamykla. O čia užsiima niekais – atostogų grafikus su juo reikia suderinti, nors visi prastovose… Užsiima ne tuo, kuo reikia“, – dėstė J.Dastikas.

Užsiima niekais

Buvęs ilgametis „Lifosos“ direktorius Jonas Dastikas komentuoti prasidėjusių teisminių procesų negalėjo, nes, jo teigimu, apie tai sužinojo tik iš nuogirdų.

„Praėjusį antradienį buvau nuvažiavęs į gamyklą, girdėjau tik gandus, kad pasamdė advokatų kontorą, bet daugiau negaliu vertinti, nes neturiu jokios informacijos.

„Yra padaryta didelė klaida, kad paskirtas bankroto administratorius, kuris absoliučiai neturi patirties. O galėjo pasamdyti kokią tarptautinę audito kompaniją, kuri supranta tai, ką daro. Belgijoje ramiausiai dirba gamykla. O čia užsiima niekais – atostogų grafikus su juo reikia suderinti, nors visi prastovose…“ – sakė J.Dastikas.

Užsiima ne tuo, kuo reikia, – piktinosi J.Dastikas. – Pardavimų nėra, klientai baigia išsilakstyti, produkcijos visur prikrauta, Klaipėda užversta, sandėliai užkišti, visi pyksta, nes norėtų kitus krovinius sandėliuoti. Produkcija genda, ypač dabar, kai drėgnas oras. Ji negali ilgai būti, o jau trys ar keturi mėnesiai stovi.“

Kad pradėtų įmonė dirbti, buvusio įmonės vadovo teigimu, pirmiausia reikėtų realizuoti produkciją, kitaip nėra prasmės dirbti.

„Dabar, kai skelbia, kad dirba, tai tik ištuštino fosforo rūgšties talpą, kurią turėjo visą laiką maišyti, elektrą naudoti. Dabar tarsi ruošiasi dirbti, bet negali juk vieną dieną paleisti, kitą vėl stabdyti gamybos – visiški nuostoliai.

Jeigu pradedi dirbti, tai turi ir dirbti. Vidutiniškai per dieną gamykloje buvo pagaminama po 3 tūkst. produktų, tai tiek reikia ir parduoti. O jeigu pardavimų nėra, tai kam dirbti ir vaidinti? – kalbėjo J.Dastikas. – Jeigu nusprendė uždaryti „Lifosą“, tai tegul iš karto uždaro. Jau prieš trejus metus akcininkas norėjo ją uždaryti. Bet rado, kam parduoti produkciją, tai taip ir liko. Dabar nežinau, kaip bus. Svarbiausia, kad pats administratorius nežino, ko nori.“

Gamyklą palieka specialistai

Laikinasis administratorius po prieš savaitę vykusio apsilankymo „Lifosoje“ teigė, kad generalinio direktoriaus Rimanto Proscevičiaus atleidimas valdyboje dar buvo nepatenkintas. Tačiau J.Dastikas patvirtino, kad praėjęs ketvirtadienis, birželio 30-oji, buvo oficialiai paskutinė generalinio direktoriaus darbo diena gamykloje.

„R. Proscevičiaus apsisprendęs. Sakė: „Padarė Lietuvos priešu. Nenoriu juo būti. Kam man būti Lietuvos priešu?“ Tai – pagrindinis jo motyvas. Išeina jis ir išeina iš fabriko jo žmona. Kiti darbuotojai, žinoma, taip pat ieškosi darbų. Keletas gerų elektrikų jau išėjo ir visi neramūs, visi galvoja. Problema ta, kad amžiaus vidurkis fabrike – 47 metai. O tokiame amžiuje ne taip jau paprasta darbą susirasti“, – sakė buvęs gamyklos direktorius.

Nuostoliai ne tik „Lifosai“

Anot J.Dastiko, „Lifosos“ problema nėra vienos įmonės problema – vyksta grandininė reakcija ir skaudžiai atsiliepia kitoms didelėms šalies įmonėms.

„Lietuvos geležinkeliai“ prarado 3 mln. krovinių. „Lifosa“ buvo trečioje vietoje pagal pervežamų krovinių kiekį. Nežinau, kaip dabar „Lietuvos geležinkeliai“ laikosi, kai prarado Rusiją, dabar – „Lifosą“, Klaipėdos uostas praranda krovinius, – svarstė pašnekovas. – O paskaičiavus, kiek akcininkas investavo į gamyklą ar tuos pinigus būtų paskolinęs kažkam, jis būtų daugiau uždirbęs nei iš „Lifosos“ naudos gavo. Apie Putino naudą, tai jau kalbos net nėra. Paskaičiavau, kad apytiksliai Lietuvai įmonė sumokėjo apie 0,5 mlrd. mokesčių.“

„EuroChem“ yra viena iš trijų kompanijų pasaulyje, gaminanti azoto, fosforo ir kalio trąšas.

Grupė turi pagrindines gamyklas Rusijoje, Belgijoje, Kazachstane ir Lietuvoje, kuriose dirba daugiau nei 27 000 žmonių.

Į „Lifosos“ gamyklos rekonstrukciją iki 2026 metų akcininkas planavo investuoti apie 150 mln. Eur.

Praėjusius metus „Lifosa“ vadina vienais sėkmingiausių įmonės istorijoje. Preliminariais duomenimis, apyvarta viršijo 0,5 mlrd. Eur.

E. Kaselio likviduojamą įmonę padavė į teismą

Tačiau, kaip jau ir minėta, laikinasis „Lifosos“ administratorius Egidijus Kaselis galvos skausmu tapo ne tik „Lifosai“, bet ir Kėdainių rajono savivaldybei. Kaip sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Muznikas, savivaldybė E.Kaselio likviduojamą įmonę „Baltic hydroenergy“ padavė į teismą, kai pastaroji sugalvojo vienašališkai nutraukti sutartį.

Ir nors E.Kaselis tikina, kad viskas vyksta sklandžiai ir visi klausimai baigti, G.Muznikas, išgirdęs tokį pasakymą, tik šypteli.

Užtvankas išsinuomojo 49 metams, bet dirbo nuostolingai

„UAB „Baltic hydroenergy“ turėjo sutartį su Kėdainių rajono savivaldybe dėl hidrotechninių statinių nuomos, kitaip sakant, užtvankų įrenginių nuomos. Kadangi jie nori nutraukti sutartį, pagal kurią įmonė užtvankas buvo išsinuomojusi 49 metams, savivaldybė su tuo nesutinka ir dėl to kreipėsi į teismą, kad sutarties nutraukimas būtų laikomas neteisėtu“, – konflikto pradžią paaiškino G.Muznikas.

Pasiteiravus E. Kaselio, dėl kokių priežasčių įmonė UAB „Baltic hydroenergy“ vienašališkai nutraukė sutartį su Kėdainių rajono savivaldybe, jis sakė, jog toks sprendimas buvo priimtas dėl nuostolingos veiklos.

„Ne vienerius metus įmonė veikė nuostolingai ir akcininkai nusprendė ją likviduoti. Kėdainių savivaldybei buvo susidaręs daugiau kaip dviejų šimtų tūkstančių eurų nuomos mokesčio įsiskolinimas už praėjusius trejus metus. Mano dėka skola buvo visiškai padengta“, – primygtinai pabrėžė E.Kaselis.

Pasiteiravus, kiek iš minėtų 49 metų dar buvo likę tęsti veiklą, įmonės likvidatorius teigė: „Įmonė yra likviduojama, visos sutartys yra nutrauktos ir šiuo metu įmonė jokios veiklos nevykdo, darbuotojų neturi.“

Visi klausimai išspręsti?

Paklaustas, ar neketina draugiškai susitarti su savivaldybe ir nutraukti teisminius procesus, E. Kaselis „Rinkos aikštei“ sakė: „Su savivaldybe visada vyko konstruktyvus dialogas. Ginčų ar pretenzijų nėra, visi klausimai pabaigti.“

Tačiau į tokį jo atsakymą G.Muznikas atsakė su šypsena: „Jeigu taip būtų, nereikėtų eiti į teismus“.

Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, teismo procesui dar net nenumatyta konkreti data.

„Ne, niekas nesibaigė. Teismas net nenagrinėjo dar šito ieškinio dėl sutarties nutraukimo. Ta informacija netiksli, nes ginčas tarp savivaldybės ir „Baltic hydroenergy“ nėra baigtas.

Jie perdavė savivaldybei užtvankų apžiūros aktus ir viskas. Bet teisme mūsų pranešimas dar nenagrinėtas. Tik po teismo bus aišku, kokia tolimesnė eiga.

Mes negavome jokios informacijos, kad viskas baigta ir ką jis turėjo galvoje, nežinau“, – situaciją komentavo G.Muznikas.

Temų prašė nesieti

Beje, „Rinkos aikštei“ pateikus klausimus E.Kaseliui dėl teisminių reikalų su Kėdainių rajono savivaldybe, šis pateikė tokį prašymą: „Šie klausimai niekaip nėra susiję su AB „Lifosa“ veikla ir neturi nieko bendro nei su sankcijų užtikrinimu, nei su sėkminga AB „Lifosa“ veikla, todėl straipsnyje prašau Jūsų nebendrinti šių temų, kadangi esu tik įgaliotas asmuo.“

Tačiau tokiam prašymui tenkinti nėra jokio pagrindo – visuomenė turi teisę žinoti, kas iš tiesų valdo stambiausią rajono įmonę, kuri yra atsidūrusi ant išlikimo ribos, juolab kad ir Finansų ministerijos pasirinkimas skirti E.Kaselio atstovaujamą įmonę „Finance guru“ administruoti „Lifosai“ atrodo keistas ne tik dėl to, kad E.Kaselis kaip dar vienos minėtos įmonės „Baltic hydroenergy“ likvidatorius nesugebėjo taikiai išspręsti problemų su Kėdainių rajono savivaldybe ir ši priversta kreiptis į teismą, bet šis sprendimas keistas pirmiausia dėl to, kad tokiai gamyklai administruoti pasirinkta nuostolingai dirbanti įmonė.

Rekvizitai.lt pateikti duomenys rodo, kad 2021 metais „Finance guru“, turinti tik tris darbuotojus, dirbo nuostolingai. Uždirbusi tik 5 390 eurų pardavimo pajamų, patyrė 426 eurų nuostolį, o įkurta yra tik vos prieš 2 metus ir 3 mėnesius.

EuroChem“ pranešimas – kam priklauso ši įmonė

Tvyrant įtampai ir neaiškumams dėl „EuroChem“ nuosavybės ir kontrolės, įmonių grupė savo tinklalapyje patalpino pranešimą, kuriame dar kartą nuodugniai išdėsto, kam ji priklauso.

„EuroChem Group AG“ nėra ir niekada nebuvo sankcionuota, todėl ji gali tęsti savo svarbią misiją – tiekti aukštos kokybės augalų maistines medžiagas pasaulio rinkoms. Įmonių grupė visada atitiko visus galiojančius įstatymus.

„EuroChem“ didžioji dalis priklauso ir yra kontroliuojama ES patikėtinių fondo, kurio naudos gavėja Aleksandra Melnichenko neturi „EuroChem“ kontrolinio akcijų paketo ir neturi jam įtakos. Todėl „EuroChem“ nekontroliuoja joks asmuo, kuriam taikomos sankcijos.

Bet kokie pranešimai, kad buvę ar esami naudos gavėjai yra daugumos savininkai, valdymo struktūros dalis arba bet kokiu būdu turi įtakos įmonės reikalams, yra akivaizdžiai klaidingi. „EuroChem“ energingai kovos su tokiais teiginiais, kad apsaugotų bendrovės, kaip pirmaujančios pasaulinės trąšų gamintojos, reputaciją.

Be to, neteisinga teigti, kad „EuroChem“ įkūrėjas A.Melničenko „perdavė“ arba „pasirašė“ įmonę, arba įmonės „kontrolę“ A.Melničenko. Bet koks toks apibūdinimas yra visiškai klaidingas. 2022 metų kovo 8 dieną ponas Melničenko pasinaudojo savo vienintele teise neatšaukiamai nustoti būti patikėjimo gavėju. Patikėtiniai pripažino, kad A.Melničenko automatiškai perėmė pono Melničenko, kaip naudos gavėjo, teisę.

Pasitikėjimo naudos gavėjai neturi nustatytos teisės į pajamas ar pasitikėjimo kapitalą. Bet koks sprendimas paskirstyti pajamas ar kapitalą priimamas tik patikėtinių nuožiūra. Patikėtiniai turi laikytis sankcijų įstatymo, kuris draudžia teikti lėšas asmenims, kuriems taikomos sankcijos.

Kai kurios nacionalinės institucijos pripažino ir patvirtino, kad „EuroChem“ visapusiškai laikosi sankcijų įstatymų, todėl bendrovė gali toliau gaminti ir platinti trąšas pasaulio rinkoms.

Tuo tarpu bendrovė išlieka stipri finansiškai ir veiklos požiūriu, turi gerą likvidumo padėtį ir tikisi toliau stiprinti savo padėtį rinkoje. „EuroChem“ yra dėkingas tiek savo darbuotojams, tiek tūkstančiams klientų daugiau nei 100 šalių už nuolatinę pagalbą.“

Penktadienį su portalu lrytas.lt susisiekė AB „Lifosa“ atstovai.

„Nors AB „Lifosa“ ir laikinasis administratorius bendrai paruošė veiklos atnaujinimo planą, konstruktyviai bei dalykiškai bendradarbiauja jį įgyvendinant ir siekiant esminių tikslų – tarptautinių sankcijų įgyvendinimo bei veiklos atnaujinimo – dalis šių tikslų galimai neatitinka A.Melnichenko bei su juo susijusių asmenų interesų.

Nuolatinėmis publikacijomis yra bandomos pavaizduoti realiai neegzistuojančios problemos arba nurodomi tikrovės neatitinkantys faktai, kaip pvz. neva „pardavimų nėra“.

Nėra suprantama, kokių tikslų vedamas J.Dastikas skleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją: „Yra padaryta didelė klaida, kad paskirtas bankroto administratorius, kuris absoliučiai neturi patirties. O galėjo pasamdyti kokią tarptautinę audito kompaniją, kuri supranta tai, ką daro.“

Juk net jei J.Dastikas nedisponuoja realiais faktais ir dokumentais, vien iš viešai paskelbtos informacijos jam turėtų būti žinoma, kad Finansų ministerijos atrinkto laikinojo administratoriaus komandą sudaro ne tik UAB „Finance guru“, bet ir „Zeta Law“ advokatų profesinė bendrija, UAB „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“ advokatų profesinė bendrija, UAB „Grant Thornton Baltic“ audito ir apskaitos įmonė.

Rinkoje esant ir taip ypač jautriam AB „Lifosa“, kaip į FNTT įmonių, kurių turtas įšaldytas, sąrašą įtrauktos įmonės vertinimui, kai laikinasis administratorius privalo dėti dideles pastanga, siekdamas rinkos dalyviams paaiškinti įmonės veiklos teisėtumą valstybei paskyrus laikinąjį administratorių – tokie komentarai administratoriaus nuomone yra ypač neatsakingi ir kenkiantys, visų pirma, pačios AB „Lifosa“ reputacijai“, – komentavo laikinojo administratoriaus įgaliotas asmuo E.Kaselis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.