„Rivonos“ produkcija – taupantiems laiką ir vertinantiems gerą skonį

Alytuje įsikūrusiame „Rivonos“ konservavimo ceche – pats darbymetis: į stiklainius jau keliauja pirmieji agurkėliai, konservuojamos rūgštynės, po to ateis pomidorų, burokėlių eilė, o sezoninių daržovių derliui pasibaigus bus konservuojami pievagrybiai, keliolikos rūšių sriubos.

Rivona sriubos,Norfa<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rivona sriubos,Norfa<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ meistrai bando pritaikyti tradicinius senuosius lietuviškus receptus – tai, kas sukaupta geriausio per daugelį metų. Todėl cecho produkcijos skonis nesiskiria nuo pagamintos namie.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ meistrai bando pritaikyti tradicinius senuosius lietuviškus receptus – tai, kas sukaupta geriausio per daugelį metų. Todėl cecho produkcijos skonis nesiskiria nuo pagamintos namie.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rivona sriubos,Norfa<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rivona sriubos,Norfa<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ meistrai bando pritaikyti tradicinius senuosius lietuviškus receptus – tai, kas sukaupta geriausio per daugelį metų. Todėl cecho produkcijos skonis nesiskiria nuo pagamintos namie.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rivonos“ meistrai bando pritaikyti tradicinius senuosius lietuviškus receptus – tai, kas sukaupta geriausio per daugelį metų. Todėl cecho produkcijos skonis nesiskiria nuo pagamintos namie.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Toma Aleksėjūnaitė

Jul 18, 2022, 10:00 AM

Birželio mėnesį atostogavę cecho darbuotojai nuo liepos grįžo prie darbų ir gamina „Norfos“ pirkėjų pamėgtą produkciją.

Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.

Sezono pradžia vėluoja

Cecho vadovas Aurimas Gargasas neslėpė: konservavimo sezoną alytiškiai pradėjo su šiokiu tokiu nerimu.

Pirmiausia – derlius šiemet vėluoja maždaug porą savaičių. Paprastai agurkai ir pomidorai perkami iš ūkininkų, tačiau gamta nelepino šalies žemdirbių šį pavasarį ir vasaros pradžioje – ilgai užtrukę vėsūs orai, lietingi periodai ar karščio bangos nebuvo palankios derliui.

Be to, dėl karo Ukrainoje alytiškiai neteko stiklainių tiekėjų iš Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos.

„Ukrainoje keletas fabrikų buvo netgi subombarduoti, prekyba su Rusija ir Baltarusija nutraukta nuo karo pradžios. Stiklainių gamintojai Vakaruose jau turi savo klientų ratą, į kurį sunku įsiterpti, o naujų gamyklų ar pajėgumų jie greitai dar neturės“, – pasakojo A.Gargasas.

Laimei, alytiškiai turėjo sukaupę stiklainių rezervą ir tikisi, kad šiemet galės pagaminti tą patį produkcijos kiekį kaip ir kasmet.

„Iš tiesų prognozuoti sunku. Daug kas priklausys nuo tolesnių oro sąlygų, derliaus. Bet faktas – produkcija tikrai brangs“, – neslėpė cecho vadovas.

Pamėgo taupantys laiką

Pasak A.Gargaso, šiais neprognozuojamais laikais nutarta nekeisti asortimento – gaminti tai, ką pirkėjai „Norfos“ parduotuvėse jau yra įpratę pirkti.

Pati populiariausia cecho produkcija – marinuoti burokėliai, kurie tinka ne tik šaltibarščiams ruošti, bet ir garnyrui prie kepsnio ar žuvies, taip pat keliolikos rūšių sriubos.

Konservuotas sriubas pirkėjai pamėgo ne todėl, kad patiems kuris nors receptas būtų neįveikiamas kulinarinis galvosūkis, bet todėl, kad yra praktiški ir laiką taupantys žmonės.

Vieni jų – jauni, skubantys, pavyzdžiui, studentai. Atsidarę stiklainį konservuotos sriubos ir užpylę ją vandeniu per kelias minutes turi patiekalą, kuris skoniu primena gamintą močiutės ar mamos.

Šios sriubos populiarios ir tarp įvairų pamaininį darbą dirbančių žmonių, kurie daug laiko praleidžia įvairiose komandiruotėse. Pavyzdžiui, tolimųjų reisų vairuotojai, kurie neturi sąlygų maistui ruošti.

„Rivonos“ konservuotos sriubos paklausios ir tarp stovyklautojų ar poilsiautojų, kurie jas noriai vežasi į gamtą, sodą, nes tuomet gardžius ir namų virtuve kvepiančius pietus gali paruošti greitai ir paprastai, o rezultatas patinka visiems.

Sriubas noriai perka ir išrankiausios šeimininkės – stiklainėlis ar du tikrai praverčia, kai grįžus po darbų namo nebėra laiko ar nesinori stovėti prie viryklės.

Tuo labiau kad „Rivonos“ konservų cecho produkcija yra iš visiškai natūralių ingredientų ir jau išvirta, tad sriubai paruošti daug laiko sugaišti nereikės: stiklainio turinį reikia suberti į puodą, užpilti tokiu pat kiekiu vandens ir pakaitinti, kad ištirptų ir susimaišytų visi komponentai. Tam prireiks vos 3–4 minučių.

Daugiau nei 15 rūšių

Kokias „Rivonos“ gaminamas sriubas labiausiai mėgsta lietuviai? A.Gargaso teigimu, viena lyderiaujančių sriubų – charčio. Jos skonio paslaptis – šiai sriubai naudojama tikra natūrali šviežių pomidorų tyrė.

„Būtent tai, kad sriubai gaminti naudojami ne konservuoti pomidorai ar jų pasta, o švieži pomidorai, lemia, jog ji yra viena populiariausių“, – pasakojo konservavimo cecho vadovas. Tiesa, ragautojams kartais užkliūva aštrokas jos skonis – A.Gargasas teigė sulaukiantis skundų elektroniniu paštu. Tokiu atveju jis pataria labiau praskiesti sriubą.

Dar viena lietuvių itin pamėgta – virtuvės klasikai priskiriama raugintų agurkų sriuba.

Iš mėgstamiausių sriubų trejetuko niekam kitam savo pozicijų neužleidžia barščiai, kurių „Rivona“ gamina net kelias rūšis, – tai barščiai su baravykais, barščiai su šonine, barščiai su raugintais kopūstais, barščiai su šviežiais kopūstais.

Be pirkėjams įprastų daugiau nei 15 rūšių konservuotų sriubų – raugintų kopūstų, burokėlių, šiupininės, rūgštynių ar pupelių, „Norfos“ parduotuvių lentynose galima rasti ir „Ispaniškos“ sriubos. Tai ypatingo skonio daržovių sriuba su specifiniais prieskoniais, turinti savo ištikimų pirkėjų ratą.

Lietuvių mėgstami pusgaminiai

Burokėlius alytiškiai ruošia pagal tris receptūras: visoms joms naudojami vienodais stačiakampiais šiaudeliais pjaustyti burokėliai.

Vieni burokėliai ruošiami pagal seną receptūrą – su acto rūgštimi ir prieskoniais. Kiti – naujoviškesni, bet kartu ir natūralesni: jiems konservuoti naudojama ne acto rūgštis, o spirito actas.

Dar viena burokėlių rūšis, kurią pamėgo „Norfos“ pirkėjai, – marinuoti obuolių sultyse. Kaip pastebėjo A.Gargasas, marinuoti burokėliai dažniausiai perkami šaltibarščiams ruošti arba valgomi kaip garnyras prie mėsos patiekalų. O marinuoti obuolių sultyse mėgstami dar ir dėl to, kad suvalgius burokėlius lieka labai skanios ir naudingos obuolių sultys, kurias galima išgerti.

Tuo metu rūgštynės ruošiamos pagal senovinę receptūrą, kurią naudojo dar mūsų proseneliai: smulkintos rūgštynės sumaišomos su druska, viskas pakaitinama ir pasterizuojama. Taip pagamintos rūgštynės puikiai tinka tiek karštai, tiek šaltai sriubai ruošti.

Pirkėjai turi iš ko rinktis

Marinuotų agurkų gerbėjai taip pat turi iš ko rinktis.

Dzūkijos sostinėje ruošiami kelių rūšių konservuoti agurkai – „Česnakiniai“, „Klasikiniai“, „Lietuviški“, „Tradiciniai“, „Aštrūs“ ir „Premium“.

Visų mėgstami ir giriami „Česnakiniai“ agurkėliai – jie įtiko daugelio pirkėjų skoniui. Silpnai rūgštūs, pagardinti česnakais, krapais.

„Klasikiniai“ – taip pat silpnai rūgštūs, pagardinti prieskonių mišiniu, kuris yra bendrovės paslaptis.

„Premium“ iš kitų išsiskiria tuo, kad gaminami ne su acto rūgštimi, o su spirito actu – šių agurkų marinato sudėtis visiškai natūrali, be jokių E. Tad juos renkasi ne tik gurmanai, bet ir siekiantys gyventi sveikiau.

„Lietuviškus“ agurkėlius pamėgo tie, kuriems patinka marinatas, turintis šiek tiek daugiau cukraus, – šie agurkai yra saldžiarūgščiai, skoniu šiek tiek primena vengriškus.

„Tradiciniai“ agurkai marinuojami su morkomis ir svogūnais. Šios daržovės agurkėliams taip pat suteikia tam tikro skonio.

„Aštrūs“ agurkai patinka visiems aitresnio skonio mėgėjams – jie pagardinti trupučiu aitriosios paprikos. Jų skonis maloniai aitrus – būtent toks, koks patinka daugeliui lietuvių, nemėgstančių itin aštrių patiekalų.

Ir kasdienai, ir šventėms

Norintys paskanauti ir agurkų, ir pomidorų renkasi „Rivonos“ gaminamą asorti, kuriame puikiai dera abi daržovės. Šios spalvingos ir dailiai atrodančios konservuotos daržovės neretai puošia ir švenčių stalą.

O štai pomidorai Alytuje ruošiami dviejų rūšių: marinuoti tradiciniu marinatu su prieskoniais ir konservuoti savo sultyse.

Pastarieji, nors ir brangesni, yra populiaresni, nes pirkėjas gauna tarsi „du viename“: ir sulčių atsigeria, ir pomidorų užkanda.

Pagaminta kaip namie

Visos konservų receptūros kuriamos Alytaus ceche.

„Rivonos“ meistrai bando pritaikyti tradicinius senuosius lietuviškus receptus – tai, kas sukaupta geriausio per daugelį metų. Todėl cecho produkcijos skonis nesiskiria nuo pagamintos namie, o ją drąsiai perka net išrankiausieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.