Neveikia energijos skirstymo operatoriaus ESO internetinė svetainė

Pirmadienį, liepos 18 d., sutriko energijos skirstymo operatoriaus ESO internetinės svetainės darbas. Apie tai, kad negalima prie jos prisijungti, ESO sužinojo iš naujienų portalo lrytas.lt.

Pastaruoju metu Lietuvos valstybinės ir privačios įmonės patiria intensyvias kibernetines atakas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pastaruoju metu Lietuvos valstybinės ir privačios įmonės patiria intensyvias kibernetines atakas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiuo metu dėl suintensyvėjusių atakų iš tam tikrų valstybių sutriko būtent ESO veikla.<br>T.Bauro nuotr.
Šiuo metu dėl suintensyvėjusių atakų iš tam tikrų valstybių sutriko būtent ESO veikla.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 12:42 PM, atnaujinta Jul 18, 2022, 1:17 PM

„Prieš viešą infrastruktūrą toliau vyksta kibernetinės atakos – pastarąsias savaites jos nebuvo sustojusios.

Šiuo metu dėl suintensyvėjusių atakų iš tam tikrų valstybių sutriko būtent ESO veikla. Dedame visas pastangas, kad ji būtų kiek galima greičiau atkurta“, – portalui lrytas.lt perdavė ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Pastaruoju metu Lietuvos valstybinės ir privačios įmonės patiria intensyvias kibernetines atakas. Kaip yra sakęs krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius, prieš Lietuvos valstybines įmones ir verslą vykdomomis kibernetinėmis atakomis siekiama viešumo ir sukelti įtampą.

„Reikia suprasti, kad viešumas yra labai svarbi šitų atakų dalis. Jeigu mes apie jas nekalbėtume, kita pusė prarastų motyvaciją. Kai mes kalbame, kalbame apie neva pasiektas pergales, apie neva nubaustą Lietuvą, tai didina motyvaciją kitai pusei“, – „Žinių radijui“ yra sakęs M.Abukevičius.

Plataus maato kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas ir verslą buvo vykdytos birželio pabaigoje, o liepos pradžioje apie didžiausią kibernetinę ataką per dešimtmetį pranešė „Ignitis grupė“.

Anot viceministro, kibernetinių atakų poveikis nėra didelis, institucijos susitvarko, paslaugos, jei nutrūksta, nutrūksta trumpam, o tai – ne naujiena. Vis dėlto M.Abukevičius minėjo, kad nors atakų poveikio nereikėtų perdėti, tačiau jų nereikėtų ir nuvertinti.

Kibernetikos specialistas Jokūbas Drazdas „Lietuvos ryto“ televizijai prognozavo, kad kuo toliau, kibernetinių atakų skaičius didės, nes Lietuva anksčiau nebuvo toks didelis taikinys, koks yra dabar dėl geopolitinės padėties. „Manau, kad ateis laikas, kai žmonės matys, kokią didelę žalą padaro kibernetinės atakos: tiek materialią, tiek nematerialią. Gal geriau iš anksto investuoti, kad po to neturėtume liūdnų pasekmių“, – komentavo J.Drazdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.