Šalims reikalaujant panaikinti intelektinės nuosavybės teises vakcinoms, farmacija griežtai priešinasi

Farmacijos pramonė antradienį pasiūlė sistemą, kuri leistų užtikrinti teisingesnę prieigą prie vakcinų ir gydymo būsimų pandemijų metu, sakydama, kad yra pasirengusi skirti vakcinų dozių, kurios būtų padalytos mažesnes pajamas gaunančioms šalims.

COVID-19 vakcinacija.<br>T.Bauro nuotr.
COVID-19 vakcinacija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 8:47 AM

COVID-19 pandemijos metu skiepijimo rodikliai tarp turtingų ir mažiau pasiturinčių šalių smarkiai išsiskyrė, todėl kelios šalys ėmė reikalauti panaikinti vakcinų kūrėjams priklausančias intelektinės nuosavybės teises.

Tarptautinė farmacijos gamintojų asociacijų federacija (IFPMA) griežtai priešinosi šioms priemonėms, teigdama, kad jos neišspręs pagrindinės problemos.

Vietoj to, Ženevoje įsikūrusi grupė pasiūlė vyriausybėms ir tarptautinėms organizacijoms sistemą, kuria siekiama pagerinti „vakcinų, gydymo ir diagnostikos teikimą realiuoju laiku mažesnes pajamas gaunančių šalių prioritetinėms populiacijoms, kaip nustatė sveikatos priežiūros institucijos, būsimų pandemijų metu“ sakoma antradienį paskelbtame pranešime.

„Net ir dabar, kai yra daug vakcinų, nemažai šalių yra paskiepijusios tik 10 proc. savo gyventojų“, – naujienų agentūrai AFP teigė IFPMA vadovas Thomas Cueni.

„Pramonė negali to padaryti viena, jai reikalingas socialinis kontraktas“, – pažymėjo Th.Cueni.

Turtingos šalys turi „būti pasirengusios ištarti, kad negali užsitikrinti tiekimo tik sau“, pridūrė jis.

IFPMA, tarp kurios narių yra vakcinų nuo COVID-19 gamintojos, tokios kaip „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“, pavadino pasiūlymą Berlyno deklaracija. „Pasiūlymo sėkmei reikia atvirų sienų ir jokių prekybos apribojimų“, – sakoma pareiškime.

Grupė taip pat paragino visame pasaulyje sukurti klinikinių įstaigų tinklą, kad būtų remiamas greitas naujų gydymo būdų ir vakcinų diegimas.

IFPMA taip pat pažymėjo, kad intelektinės nuosavybės teisės „turėtų būti gerbiamos, nes visuomenė priklauso nuo jų skatinant naujoves ir pasiūlos didinimą“.

Nuo 2020 metų Pietų Afrikos Respublika (PAR) ir Indija yra tarp šalių, raginančių panaikinti koronaviruso vakcinų intelektinės nuosavybės teises, kad būtų paskatinta gamyba.

Birželio mėnesį Pasaulio prekybos organizacija sutiko laikinai panaikinti vakcinų nuo COVID-19 patentus retu, daugiausia simboliniu aktu, kurį sukritikavo IFPMA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.