Apie skandalingą sprendimą paskelbusi „Perlas Energija“ sulaukė kirčių: Energetikos ministerija prašo ištirti veiksmų teisėtumą

Nepriklausomam elektros energijos tiekėjui „Perlas energija“ informavus savo klientus apie naikinamus fiksuotos kainos planus, pakeičiant juos tiesiogiai su birža susietu planu, Energetikos ministerija kreipsis į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT), prašydama įvertinti tokio veiksmo teisėtumą.

Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Kreivys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VERT teigia, kad rinkoje išaugus elektros energijos produkto kainai, tiekėjai gali teikti siūlymus keisti jau sudarytų sutarčių sąlygas, tačiau tam būtinas vartotojo sutikimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VERT teigia, kad rinkoje išaugus elektros energijos produkto kainai, tiekėjai gali teikti siūlymus keisti jau sudarytų sutarčių sąlygas, tačiau tam būtinas vartotojo sutikimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VERT teigia, kad rinkoje išaugus elektros energijos produkto kainai, tiekėjai gali teikti siūlymus keisti jau sudarytų sutarčių sąlygas, tačiau tam būtinas vartotojo sutikimas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
VERT teigia, kad rinkoje išaugus elektros energijos produkto kainai, tiekėjai gali teikti siūlymus keisti jau sudarytų sutarčių sąlygas, tačiau tam būtinas vartotojo sutikimas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 3:42 PM, atnaujinta Aug 6, 2022, 9:17 AM

„Vartotojai, pasirinkdami fiksuotos kainos planus, turėjo lūkesčių, jog tai infliacijos akivaizdoje padės jiems prognozuoti savo išlaidas. Dabar dėl vienašališkų įmonės veiksmų jie to netenka. Aš, kaip ministras, visada būsiu vartotojų ir jų lūkesčių užtikrinimo pusėje“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak D. Kreivio, ministerija šiuo metu vertina susidariusią padėtį elektros energetikos rinkoje, o VERT bei Vartotojų teisių apsaugos tarnybos prašo atlikti teisinį įvertinimą ir užtikrinti vartotojų interesus.

„Dėl Rusijos energetinio šantažo aukštos kainos yra daugumos ES šalių problema, tačiau nėra teisinga nepasiteisinusią verslo riziką perkelti ant vartotojo pečių“, – sako ministras. Jis taip pat tikisi, jog suveiks konkurencija, ir rinkoje esantys kiti tiekėjai galės pasiūlyti patrauklius fiksuotos kainos planus.

Energetikos ministerija primena vartotojams, jog jie visada turi galimybę keisti elektros energijos tiekėją ir ragina kitus rinkos tiekėjus teikti patrauklius fiksuotos kainos pasiūlymus.

Sutartis su nepriklausomu tiekėju pasirašę trečiojo liberalizacijos etapo klientai gali be jokių pasekmių grįžti į visuomeninį tiekimą.

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, jog, remiantis VERT išaiškinimu, visi bendrovės „Perlas energija“ pranešimus gavę pirmojo ir antrojo liberalizacijos etapo klientai gali ir nepritarti siūlomoms sąlygoms, reikalauti sutarties sąlygų užtikrinimo arba nutraukti sutartį – tam tereikia laisvos formos rašytinio nesutikimo.

Vartotojui išreiškus nepritarimą pasiūlytam sutarties pakeitimui, tačiau nenurodžius, kad jis pageidauja nutraukti sutartį, lieka galioti tokios sutarties sąlygos, dėl kurių šalys jau yra sutarusios.

Klientai, norintys nutraukti turimą sutartį, turėtų peržiūrėti sutarties nutraukimo sąlygas, joje nurodytus tiekėjo informavimo terminus ir būdus. Jeigu sutartis neterminuota, dažnai užtenka tik informuoti tiekėją prieš 30 kalendorinių dienų ir sutartis nutrūksta. Nutraukiant elektros energijos tiekimo sutartį su fiksuota kaina, klientas turi grąžinti suteiktas nuolaidas, jei jos buvo taikomos.

Gali turėti įstatymo pažeidimo požymių

Energetikos viceministras Albinas Zananavičius sako, kad toks sprendimas gali turėti įstatymo pažeidimo požymių.

„Mūsų pozicija remiasi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) išaiškinimu, diskutavom apie tai su VERT kolegomis, priėjome išvados, kad pasiūlytas „Perlo energijos“ sprendimas gali turėti tikrai įstatymo pažeidimo požymių, galutiniai teisiniai verdiktai bus pateikti šiek tiek vėliau“, – žurnalistams penktadienį sakė viceministras.

Energetikos ministerija kreipsis į VERT ir Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, prašydama įvertinti įmonės veiksmų teisėtumą.

Viceministras taip pat kalbėjo, kad visi signalai rodo, jog kol kas kiti nepriklausomi tiekėjai panašių pokyčių nenumato.

„Priešingai, jau turime signalų, kad netgi ir vartotojai, kurie atsisakys tęsti bendradarbiavimą su „Perlo energija“, turės naujus pasiūlymus, tam reikia šiek tiek laiko“, – sakė V. Zananavičius.

Viceministro teigimu, kol šiuo metu patvirtintos taisyklės neleidžia imtis tokių veiksmų, kurių ėmėsi „Perlo energija“, todėl teisės aktų keisti neplanuojama.

„Mes peržiūrime savo taisykles, kurios patvirtintos, jos tokių veiksmų, kurių ėmėsi minimas tiekėjas, neleidžia, tokia pat ir reguliuotojo nuomonė, todėl šiandien nematome, kodėl reikėtų keisti teisės aktus. Jei rasime dviprasmybių ar būdus, kaip reguliavimą padaryti aiškesnį, tai keisime“, – sakė jis.

„Nebejoju, kad vyks pakankamai daug diskusijų tarp tiekėjo ir VERT, mes diskusijoje dalyvausime, ir aišku, vartotojų pusėje“, – pridūrė viceministras.

„VERT turi visus instrumentus imtis sankcijų ir reguliuoti situaciją“, – sakė jis.

Paklaustas apie elektros kainų kompensavimą, viceministras kalbėjo, kad visi variantai svarstomi, tačiau sprendimai šiuo klausimu tikriausiai bus rudenį.

„Dabar kainos rodo vieną dalyką – panika. Amžinai panika tęstis negali, anksčiau ar vėliau kainos turės grįžti į realų lygį, tikėtina, kad jos bus pakankamai aukštos kurį laika, yra sutarimas specialistų, kad apie dvejus metus“, – kalbėjo viceministras.

Jis taip pat teigė, kad elektros rinkos liberalizavimas Lietuvoje sutapo su pakankamai sudėtinga situacija, tačiau liberalizavimo atidėjimas šiuo metu rimtai nėra svarstomas, nes tai sukeltų papildomą sumaištį.

„Atidėjimas nėra pati geriausia opcija, ji nieko neišsprendžia. Faktas, kad visus įmanomus variantus svarstysime, bet priimdami sprendimus turime aiškiai sau atsakyti, ko siekiame. Matome, kad vargu, ar situacija labai greitai išsispręs, valstybė toliau stengiasi padėti tiems, kam reikia tos pagalbos, manau, ši politika tęsis“, – sakė A. Zananavičius.

Būtinas vartotojo sutikimas

Nepriklausomam elektros tiekėjui „Perlas energija“ paskelbus apie fiksuotų kainų planų naikinimą, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) teigia, kad rinkoje išaugus elektros energijos produkto kainai, tiekėjai gali teikti siūlymus keisti jau sudarytų sutarčių sąlygas, tačiau tam būtinas vartotojo sutikimas.

VERT teigimu, vartotojas, gavęs informaciją apie tiekėjo ketinimą pakeisti sutarties sąlygas, turi teisę per 30 dienų raštu ar elektroniniu paštu atsakyti tiekėjui, ar pritaria sutarties pakeitimui ar ne ir nutraukti sutartį.

„Vartotojui išreiškus nepritarimą pasiūlytam sutarties pakeitimui, tačiau nenurodžius, kad pageidaujama nutraukti sutartį, lieka galioti tokios sutarties sąlygos, dėl kurių šalys jau yra sutarusios“, – pranešė VERT.

VERT ragina nepriklausomus tiekėjus laikytis sutarčių sąlygų keitimo ir sutarčių nutraukimo tvarkos, nepiktnaudžiauti verslininko kaip stipresniosios sutarties šalies padėtimi ir nediskredituoti elektros rinkos liberalizacijos proceso.

Taryba taip pat pranešė kontroliuosianti, kaip nepriklausomi elektros energijos tiekėjai vykdo sutartinius įsipareigojimus.

„Perlas Energija“ penktadienį pranešė perkeliantis fiksuotos kainos planus pasirinkusius klientus į kintamos kainos planą „Birža“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.