Dėl masinio plastiko naudojimo žaislų gamintojai priversti imtis pokyčių: kas keisis

Kone kiekvieno vaiko kambaryje galima rasti lego detalių. Didžiausia pasaulio žaislų gamybos kompanija toliau skaičiuoja pelną, bet jos laukia iššūkis – kaip atsisakyti plastiko?

„Lego“.<br>123rf.com nuotr.
„Lego“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 7:57 PM

Rekordas po rekordo: Danijos bendrovė „Lego“ lenkia visus konkurentus, jos apyvarta pernai pasiekė 7,4 mlrd. eurų, o pelnas – 1,3 mlrd. eurų.

Tačiau net 17,4 tūkst. žmonių trijose dešimtyse valstybių įdarbinusi įmonė turi imtis pokyčių – tiek konkurencija, tiek vartotojai skatina atsisakyti plastiko, iš kurio iki šiol gaminamos konstruktorių detalės.

Pinigai. Grupė numačiusi investuoti 400 mln. eurų į tyrimus, kad rastų alternatyvų iš naftos gaminamam plastikui. Tikslas – padaryti tai iki 2030-ųjų.

Plastiką siekiama pakeisti medžiagomis iš kukurūzų, kviečių ar celiuliozės. Taip pat pernai jau pristatyti bandomieji produktai, pagaminti iš perdirbtų PET butelių.

Bet serijinė gamyba prasidės ne anksčiau kaip po metų. Ypač tenka stengtis dizaineriams, nes iš kitokių medžiagų pagamintų detalių spalvos nėra tokios ryškios kaip iki šiol. Taip pat gamintojai spaudžiami atsisakyti plastikinių pakuočių. „Lego“ numačiusi jas iki 2025 metų pakeisti popierinėmis.

Istorija. O kaip medis? Juk ši danų kompanija verslą pradėjo būtent nuo jo, kai dailidė Ole Kirkas Kirstiansenas sumanė, kad medienos atliekas galima panaudoti žaislams gaminti.

Vis dėlto vargu ar „Lego“ būtų tapusi tokia, kokia yra dabar, jei ne dailidės sūnus Godtfredas Kirkas Kirstiansenas. Praėjus 26 metams po pirmųjų tėvo gaminių jis patentavo plastikines detales, kurios naudojamos iki šiol.

Konkurentai. Rinkoje pirmaujanti „Lego“ toli gražu nėra vienintelė, kuri meta milžiniškus pinigus naujovių paieškoms.

JAV žaislų gamintojas „Mattel“, labiausiai išgarsėjęs Barbės serijos lėlėmis, užsibrėžė nuo 2030-ųjų naudoti tik tvarias medžiagas. Tiek žaislai, tiek jų pakuotės turės būti gaminamos iš perdirbto arba biologinio plastiko.

Bendrovė „Hasbro“, kurios vienas didžiausių kozirių yra „Monopolio“ stalo žaidimas, atsisakyti plastiko ketina jau iki šių metų pabaigos.

Vokietijos grupė „Horst Brandstatter“, kuriai priklauso kompanija „Playmobil“, į projektus, susijusius su klimato apsauga, ketina investuoti 50 mln. eurų. Jau dabar 80 proc. „Playmobil“ žaislų gaminami iš perdirbto plastiko.

Savo ruožtu vienas tiesioginių „Lego“ konkurentų „Open Brick Source“ jau prekiauja medinėmis kaladėlėmis.

Tačiau kas bus, jei pirkėjai neįvertins gamintojų pastangų ir naujovės nepasiteisins?

„Ieškosime kitokių sprendimų, nes daugiau alternatyvų tiesiog neturime“, – teigė „Lego“ aplinkosaugos ekspertas Timas Brooksas.

Parengta pagal „Manager-Magazin.de“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.