Didesnį sąskaitos deficitą lėmė 1,6 mlrd. eurų dividendai užsienio investuotojams

Sumažėjęs Lietuvos eksportas ir išaugęs importas birželį kiek pablogino užsienio prekybos balansą – Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas padidėjo, o tai daugiausia tai lėmė Lietuvos įmonių užsienio investuotojams išmokėti dividendai, siekę 1,6 mlrd. eurų, pranešė Lietuvos bankas (LB).

Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas padidėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos einamosios sąskaitos deficitas padidėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 11:28 AM

LB Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus ekonomistas Mantas Vilniškis sako, kad didžiausias deficitas fiksuotas būtent pirminių pajamų balanse, kurį labiausiai padidino dividendai.

„Rinkos dalyviai užsienio investuotojams paskirstė dalį uždirbto pelno – mokėjimų balanso statistikoje dividendų mokėjimas įtrauktas į pirmines pajamas, todėl artimiausiais šių metų mėnesiais einamosios sąskaitos balansas, tikėtina, sugrįš prie įprastų dydžių ir toliau svyruos tarp subalansuoto ir nedidelio deficito, kuriam didžiausią poveikį turės užsienio prekybos balansas“, – pranešime sakė M.Vilniškis.

Jo teigimu, Lietuvos ekonomikos augimą pastaraisiais metais, be kitų veiksnių, skatino ir užsienio investuotojų lėšos, kurias Lietuvos įmonės naudojo investicijoms į plėtrą – buvo didinami gamybos pajėgumai, vyko jos automatizavimas bei tyrimai, plečiami produktai ar paslaugos.

Be šių vienkartinių veiksnių, šalies einamosios sąskaitos deficitas siekė apie 350 mln. eurų ir buvo 9 proc. didesnis nei vidutiniškai pirmąjį ketvirtį – tai daugiausia susiję su užsienio prekybos balansu, teigia LB.

Prekybos paslaugomis balansas birželį ir toliau buvo perteklinis, tačiau prekybos prekėmis balanso deficitas padidėjo. Prekių eksportas per birželį sumažėjo 2,9 proc., o tai daugiausia lėmė sulėtėjęs mineralinių ir energijos produktų eksportas dėl „Orlen Lietuvos“ remonto.

Su tuo susijęs ir importo smukimas gegužę, ir padidėjimas birželį: gegužės mėnesį rengiantis kuro talpyklų remontui importas krito 14,9 proc., o jiems einant į pabaigą gamybai reikalingos žaliavos buvo grąžinamos į buvusį lygį ir importas vėl padidėjo 10,8 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.