Augančių kainų spaudžiamiems verslams savų pinigų nebepakanka – ieško, kur pasiskolinti

Lėšų pasiskolinti ieškančioms įmonėms gera žinia – nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) priemonė „Alternatyva“ pratęsta iki 2023 m. gruodžio 31 d. Tai reiškia, kad smulkiojo ir vidutinio verslo įmonės ir toliau galės skolintis apyvartai ar investicijoms iš alternatyvių finansuotojų palankesnėmis sąlygomis.

Ieva Petkevičiūtė, INVEGOS priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė.
Ieva Petkevičiūtė, INVEGOS priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė.
Alternatyvaus finansuotojo „Noviti finance“ vadovas Linas Armalys.
Alternatyvaus finansuotojo „Noviti finance“ vadovas Linas Armalys.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 2:00 PM, atnaujinta Aug 17, 2022, 1:49 PM

Paklausa nesumažėjo ir atslūgus pandemijai

Per pandemiją pasikeitus tradicinių kredituotojų elgesiui smulkiajam verslui pasiskolinti lėšų tapo keblu.

Atsižvelgusi į tai nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) smulkiajam verslui pasiūlė pasinaudoti priemone „Alternatyva“, kurią įgyvendina alternatyvūs finansuotojai.

Nuo priemonės pradžios 2020 metais alternatyvūs finansuotojai smulkioms ir vidutinėms (SVV) įmonėms suteikė beveik 2,7 tūkst. paskolų už daugiau kaip 140 mln. eurų.

Beveik pusę „Alternatyvos“ paskolų išdalijusio alternatyvaus finansuotojo „Noviti finance“ vadovas Linas Armalys pastebi, kad ši priemonė išlieka populiari ir dabar, pasibaigus pandemijai. Įmonės aktyviai ieško finansavimo ir kreipiasi dėl šių lengvatinių paskolų.

„Atsižvelgiant į tai, kad priemonei įgyvendinti buvo skirta 90 mln. eurų, o paskolų suteikta daugiau kaip už 140 mln. eurų, manome, kad priemonė „Alternatyva“ pasiteisino. Taip yra todėl, kad iš paskolų gavėjų grįžtančias lėšas finansų tarpininkai skolina naujiems paskolų gavėjams. Taip priemonės lėšos pasiekia didesnį paskolų gavėjų ratą“, – sakė Ieva Petkevičiūtė, INVEGOS priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė.

Be to, net atslūgus pandemijai šio finansavimo paklausa nesumažėjo, nes rinkoje atsirado nauji iššūkiai Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, taip pat verslus stipriai veikia ir infliacija.

Vien per pirmąjį šių metų pusmetį „Alternatyva“ pasinaudojo 879 verslai, kurie gavo 30,17 mln. eurų.

Paskolas teikia alternatyvūs finansuotojai

INVEGOS atstovai pažymi, kad priemonė ne tik prisidėjo prie SVV galimybių gauti finansavimą – ji padėjo finansavimo rinkoje įsitvirtinti ir nebankiniams finansuotojams.

„Šia priemone siekėme atkreipti dėmesį, kad finansavimą verslui gali suteikti ne tik tradiciniai, bet ir alternatyvūs finansuotojai. Taip pat stengiamės pasiekti tuos SVV subjektus, kurių tradiciniai finansuotojai nefinansuoja. Būtent krizinėse situacijose tradiciniai finansuotojai tampa konservatyvesni, todėl ir buvo pasitelkti alternatyvūs finansuotojai“, – teigė I. Petkevičiūtė.

Jai antrina ir „Noviti finance“ vadovas L.Armalys: „Dažnu atveju tradiciniai finansuotojai skėtį siūlo tada, kai saulė šviečia, o kai pradeda lyti, skuba jį atimti. Alternatyvūs finansuotojai yra lankstesni, jie labiau linkę teikti finansavimą net ir sunkesniais laikais“.

Smulkieji skolinasi be NT užstato

Pasak INVEGOS, alternatyvūs finansuotojai, įgyvendinami „Alternatyvos“ priemonę, gerai atliepia SVV poreikius. L.Armalio teigimu, didžiausias šios priemonės privalumas – finansavimas itin geromis sąlygomis.

„Noviti finance“ vadovas pabrėžė, kad tradiciniai finansuotojai linkę skolinti dideles sumas dideliems, mažiau rizikingiems verslams, o dirbti su mažesnėmis paskolomis, pavyzdžiui, iki 20 tūkst. eurų, jie nėra suinteresuoti. Be to, dažnu atveju bankai, išduodami net ir nedideles verslo paskolas, reikalauja nekilnojamojo turto (NT) užstato. Toks pasiūlymas mažam verslui neatrodo patrauklus.

„Juk NT yra gerokai vertingesnis nei įmonėms reikalinga paskola. Apie 84 proc. įmonių Lietuvoje turi iki 10 darbuotojų, o vidutinė įmonės paskola retu atveju viršija 20 tūkst. eurų. Dažnai smulki įmonė NT net neturi, todėl įmonės savininkas turi užstatyti savo namus. To niekas nenori daryti. Nebankiniai finansuotojai paskolas teikia lanksčiau ir, dažnu atveju, daug greičiau, nes nereikalauja šūsnies pačių įvairiausių dokumentų“, – kalbėjo L.Armalys.

Pinigų reikia apyvartinėms lėšoms

Nebankinis finansuotojas „Noviti finance“ teikia verslo paskolas iki 50 tūkst. eurų be NT užstato. Dalies pinigų reikia apyvartinėms lėšoms, įrangai nusipirkti, patalpoms atnaujinti ar įrengti. Pavyzdžiui, statybų įmonės dažnai skolinasi medžiagoms įsigyti, kol klientai dar nėra pervedę pinigų už darbą, transporto įmonės – sumokėti už degalus ar draudimą.

„Kartais verslai prašo lėšų norėdami nusipirkti tam tikrų prekių ar žaliavų būtent dabar, nes po pusmečio jos bus dar brangesnės“, – pateikė pavyzdį nebankinio finansuotojo vadovas, paminėdamas, kad infliacijai esant aukštumose auga ir prašomos pinigų sumos.

Kas gali gauti finansavimą?

Verslai, kurie domisi paskolos teikimo pagal priemonę „Alternatyva“ sąlygomis, gali kreiptis į tuos finansų tarpininkus, kurie turi pasirašę sutartį su INVEGA dėl bendradarbiavimo.

Įmonės turi atitikti SVV subjekto statusą pagal SVV įstatymą, jų veikla turi būti tvari, o planuojami piniginiai srautai pakankami įsipareigojimams vykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.