„Lifosai“ gal tekti vėl stabdyti darbą: naudoja paskutinius vienos žaliavos likučius – jos gauti praktiškai nėra kur

Europa ketina veržtis diržus ir mažinti dujų suvartojimą. Prognozuojama, kad šaltuoju metų laiku dujų gali pritrūkti, ne išimtis ir Lietuva. Kone pusę visų Lietuvos suvartojamų dujų sunaudoja Jonavos „Achema“. Iš pastarosios kai kurias žaliavas perka ir neseniai darbą atnaujinusi Kėdainių „Lifosa“. Ir vis dėlto „Lifosai“ šiuo metu ne dujų krizė galvoje – įmonės sėkmingam veikimui ir trąšų gamybai reikalingi dideli kiekiai amoniako, kurio gauti praktiškai nėra iš kur.

„Lifosa“ amoniako šiek tiek dar turi, tačiau tas kiekis sėkmingą įmonės darbą užtikrinti gali tik keletą savaičių.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“ amoniako šiek tiek dar turi, tačiau tas kiekis sėkmingą įmonės darbą užtikrinti gali tik keletą savaičių.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“ amoniako šiek tiek dar turi, tačiau tas kiekis sėkmingą įmonės darbą užtikrinti gali tik keletą savaičių.<br>T.Bauro nuotr.
„Lifosa“ amoniako šiek tiek dar turi, tačiau tas kiekis sėkmingą įmonės darbą užtikrinti gali tik keletą savaičių.<br>T.Bauro nuotr.
J.Dastikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Dastikas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kone pusę visų Lietuvos suvartojamų dujų sunaudoja Jonavos „Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kone pusę visų Lietuvos suvartojamų dujų sunaudoja Jonavos „Achema“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kone pusę visų Lietuvos suvartojamų dujų sunaudoja Jonavos „Achema“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kone pusę visų Lietuvos suvartojamų dujų sunaudoja Jonavos „Achema“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Eglė Kuktienė

2022-08-17 09:11, atnaujinta 2022-08-17 11:16

Tik trumpam

Paaiškėjo, kad „Lifosa“ amoniako šiek tiek dar turi, tačiau tas kiekis sėkmingą įmonės darbą užtikrinti gali tik keletą savaičių. Kas bus paskui, jei amoniako nepavyks rasti kur nusipirkti? Deja, laukiantis scenarijus ne pats maloniausias.

„Įmonė dirba pagal galimybes. Laimė, žaliavų buvo nupirkta anksčiau. Amoniako nupirko iš Jonavos – tik baisiai brangiai. „Achema“ pati moka už dujas labai daug, tad ir amoniako kaina išaugusi.

Tuo tarpu Europa sugeba ir dujas, ir trąšas gauti pigiau. Kažin ar beapsimokės dirbti, produkto kaina tiesiog bus per didelė.

Bet „Lifosoje“ visi pasiryžę dirbti, tad bus matyt, kaip seksis. Kažkiek gal padirbs į nuostolį“, – kalbėjo buvęs ilgametis įmonės vadovas Jonas Dastikas.

Jis pridūrė, kad žvelgiant realistiškai, jei nebus išspręstas amoniako klausimas, įmonė turės ir vėl stabdyti darbus. Kol nebus rasta, iš kur nusipirkti pakankamo kiekio amoniako už priimtinas kainas, tol ir darbai negalės vykti.

„Dujos fabrikui dabar mažiausias klausimas. Jų tiek per metus sunaudoja, kiek „Achema“ per dvi dienas.

Kita vertus, jei būtų šaltasis sezonas, miestą šildytume, nereikėtų Kėdainiams pirkti dujų tiek – juk miestas dujomis šildomas. Dabar kalbama, kad reikia mažinti dujų vartojimą, o Kėdainiams teks jį tik padidinti“, – sakė buvęs įmonės vadovas.

Savo ruožtu įmonės administracija informuoja, kad AB „Lifosa“ atnaujino gamybinę veiklą laikydamasi patvirtino plano ir yra apsirūpinusi gamybinei veiklai reikiamomis žaliavomis.

Kaip ir buvo numatyta, „Lifosa“ aktyviai tęsia derybas su galimais žaliavų, įskaitant amoniaką, tiekėjais.

Įmonės vadovybė sklandžiai bendradarbiauja su valstybės paskirtu laikinuoju administratoriumi ir drauge deda visas pastangas, kad užtikrintų tvarią, savarankišką ir ilgalaikę bendrovės veiklą.

Nuo centrinės valdžios

„Europa sugeba kai kurias sankcijas apeiti, o mes, Lietuva, prieš traukinį bėgame ir aukojamės – tokia ta mūsų politika“, – skepsio neslėpė pašnekovas.

Jis teigė, kad koncernas turi cechą, kuris būtent skirtas amoniako gavybai ir eksportui, tačiau jis yra vos keli kilometrai nuo Estijos sienos. Rusijoje.

Tad nenuostabu, kad iš jo gauti amoniako „Lifosa“ negali.

„Galima būtų iš Kazachstano pirkti, bet vėl – kaip atsivežti. Reikia per Rusiją, per Baltarusiją. Vėl negalima.

Bėda. Jei nebus šitas klausimas išspręstas, gamyba sustos“, – sakė J. Dastikas.

Administratorius netrukdo, bet ir nepadeda

„Lifosą“ prižiūrinčio laikinojo administratoriaus komandoje įvykę pasikeitimai išties leidžia įmonei sklandžiau dirbti. Nei su „Lifosos“ vadovais, nei su kai kuriais politikais našaus kontakto nepajėgęs rasti Egidijus Kaselis, J. Dastiko žiniomis, „Lifosoje“ apskritai nebesirodo.

Tuo tarpu Rimvydas Vaštakas, visai neseniai papildęs laikinojo administratoriaus komandą, įmonei dirbti netrukdo.

Tiesa, ir nepadeda.

„Jis jau darbams nemaišo, dirba grynai tai, kas jam, kaip laikinajam administratoriui, paskirta.

Ankstesnysis buvo viską užblokavęs – reikia, nereikia – manė, kad jau bankrotas ir viskas, darbavosi kaip bankroto administratorius.

Tad šiuo klausimu dabar jau viskas tikrai geriau. Trukdyt netrukdo, bet kad padėtų – nieko nepadeda“, – sakė J. Dastikas.

Jis pridūrė, kad neišvengiamai visi svarbūs sprendimai yra derinami su laikinuoju administratoriumi, o šis savo ruožtu tikrina, kad pinigai ir pelnas nepatektų Rusijai.

„Bet jie ir taip ten nepatenka, ar yra, ar nėra administratorius. Juk trąšas užsieniui pardavinėja, o visi pinigai lieka „Lifosoje“ – algoms ir skoloms.

Valstybei mokesčių 20 mln. eurų reikia sumokėti. Reikės uždirbti tuos pinigus.

Faktiškai tai pinigų yra, bet dėl sankcijų dalis yra areštuota ir naudoti negalima“, – sakė pašnekovas.

Svarbu iškentėti

Nors kone visi „Lifosos“ darbuotojai jau sugrįžo iš prastovų, dalis jų į darbą keliauja visai ne džiugiomis nuotaikomis.

„Pabaigos pradžia“ puse lūpų kalba kai kurie, ir supranta, kad iš tiesų ramybė į įmonę grįžtų tik tada, jei karas Ukrainoje pasibaigtų.

„Darbuotojai viską jaučia ir žino. Žino jie, kas tas amoniakas ir kad be jos negali įmonė normaliai veikti.

Net ir jei vėl fabrikas sustos, gavus kur pirkti amoniako, bus galima nesunkiai vėl darbą užsukti. Svarbu tik, kad kolektyvas neišsibėgiotų.

Reikia dabar sukąsti dantis ir pralaukti šitą etapą.

Iškentėti.

O kai viskas pasibaigs, grįš į savo vėžes.

Visi supranta, kad reikia, jog baigtųsi karas, kad ateitų į protą pagaliau“, – sakė J. Dastikas.

Jis pridūrė, kad jei „Eurochem“ pagrindinis akcininkas sutiks mokėti darbuotojams 70 proc. atlyginimo dydžio prastovas, veikiausiai darbuotojai sutiks laukti ir nesiieškos kitų darbų, tad fabrikui atnaujinus veiklą, visi galės ramiai sugrįžti į darbus, o įmonės veikla vyks sklandžiai.

Portalo lrytas.lt „Lifosa“ paprašė pasidalinti šiuo komentu:

„Gerbiame ir vertiname straipsnyje cituojamo buvusio įmonės vadovo J.Dastiko poziciją. Tačiau pažymime, kad ji yra vieno asmens, kuris šiuo metu tiesiogiai nedalyvauja įmonės veikloje ir valdyme, nuomonė.

AB „Lifosa“ atnaujino gamybinę veiklą laikydamasi patvirtino plano ir yra apsirūpinusi gamybinei veiklai reikiamomis žaliavomis. Kaip ir buvo numatyta, „Lifosa“ aktyviai tęsia derybas su galimais žaliavų, įskaitant amoniaką, tiekėjais. Įmonės vadovybė sklandžiai bendradarbiauja su valstybės paskirtu laikinuoju administratoriumi ir drauge deda visas pastangas, kad užtikrintų tvarią, savarankišką ir ilgalaikę bendrovės veiklą“, – komentavo „Lifosos“ atstovas spaudai Nauris Vilkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.